POZOR: Smo SPOT točka! Pri nas lahko uredite tudi spremembo sedeža!
+386 (0)30 708 807
[email protected]
postopek odprtja podjetja

Kako odpreti s.p.?

Odprtje s.p.-ja in začeti s samostojno podjetniško potjo, ni danes nič težkega. Postopek je brezplačen in precej enostaven. Opravite ga lahko celo prek spleta. Najpogostejši način odpiranja s.p.-ja je prek VEM oziroma SPOT točke. VEM točke se nahajajo po celi Sloveniji. Izberite tisto, ki vam lokacijsko najbolj ustreza. Na vsaki se boste srečali s strokovnjakom, ki si bo zapisal osnovne pdoatke o vašem bodočem podjetju in jih posredoval na AJPES, kjer poteka uradno odprtje s.p.-ja. AJPES vodi bazo vseh delujočih podjetij po Sloveniji. Od njega boste tudi dobili dokument o tem, da je vaše podjetje vpisano v bazo. Ko bo seveda prišlo do tega.

Kako se pripraviti na odprtje podjetja?

Kaj morate torej premisliti, preden se odpravite na vem točko in odprete podjetje? Premisliti morate predvsem o nekaterih stvareh. Najprej kako se bo podjetje imenovalo? Treba je vedeti, da je ime pri s.p.-ju sestavljeno vsaj iz 3 ali 4 delov. Pri tem je zadnji del končnica s.p., ki seveda pomeni obliko podjetja samostojni podjetnik.

Pred tem se nahaja kratek opis dejavnosti kot npr. “podjetniško svetovanje”, “gostinstvo” itd. V imenu podjetja se nahaja tudi polno ime osebe, ki je lastnik podjetja. To so obvezne sestavine imena. Poljubno se lahko bodoči podjetnik odloči tudi za še eno sestavino in sicer ime podjetja po lastni izbiri. Da bi si lažje predstavljali, kako torej zgleda celotno ime v primeru s.p.-ja, vam podajamo primer: SONČEK, Poučevanje in druge storitve, Sonja Novak, s.p.

Poleg imena je eden pomembnih podatkov tudi naslov, kjer se podjetje nahaja. Gre za podatek, ki se vedno nahaja takoj pri imenu podjetja, torej je javen in viden vsem. Veliko mladih podjetnikov se odloči, da bodo vsaj sprva poslovali kar od doma in zato prijavijo svoj domači naslov kot hkrati poslovnega. Pri tem je treba vedeti, da v primeru, če stanovanje oziroma nepremičnina, ki jo želite prijaviti kot poslovni naslov, ni v vaši lasti, morate najprej pridobiti dovoljenje. Gre za dovoljenje, ki ga lahko da le lastnik nepremičnine. Iz njega mora biti jasno ravidno, da vam dovoljuje opravljanje dejavnosti na tem naslovu. Dovoljenje morate priložiti referentu na vem točki.

Ostalo

Poleg imena in naslova podjetja morate seveda tudi vedeti, katera dejavnost ali več njih se bo v njegovem sklopu izvajala. Pri tem morate izhajati iz seznama dejavnosti, kjer so le-te razvrščene v kategorije in podkategorije. Seveda vam lahko pri ugotavljanju, pod katero točko spada katera dejavnost, pomaga referent.

Vseeno pa imejte pred prihodom vsaj razčiščeno, s katerimi področji vse se boste ukvarjali. Pri tem je treba vedeti, da je vedno ena izmed dejavnosti tista, ki vam bo vzela največ časa oziroma vam bo predstavljala največji vir prihodkov. Ta mora biti tudi navedena v imenu podjetja. Tudi če se boste naknadno odločili, da želite razširiti seznam dejavnosti, ki jih boste opravljali, lahko to naredite v kateremkoli trenutku kar prek interneta. Zato se s tem ne obremenjujte preveč. Vseeno pa morate vsaj okvirno vedeti, s čim se nameravate ukvarjati.

Referent na vem točki vas bo vprašal tudi, na kater datum želite, da se s.p. odpre. Dan torej določite sami, morate pa ga povedati vsaj nekaj dni preden pride. Kateri dan je najbolj primeren za vaš podjetniški začetek, se morate odločiti sami. Kar se tiče plačevanja prispevkov in akontacije dohodnine glede na datum odprtja morate vedeti naslednje: Višina prispevkov, ki jih boste plačali za prvi mesec, ko je s.p.- odprt je skladna s proporcionalnim številom dni, ko bo podjetje odprto. Akontacija dohodnine pa se vam bo obračunala le, če ste s.p. odprli pred 15. v mesecu.

Akontacija dohodnine

Svetovalec vas bo vprašal tudi, kolikšni so predvideni letni prihodki za vaše podjetje. Morda vam bo težko določiti to vrednost, vendar se vseeno potrudite, da jo boste približno ocenili. Na podlagi tega se vam bo namreč določil znesek, ki ga boste morali plačevati mesečno ali enkrat na 3 mesece v obliki akontacije dohodnine. Vendar brez skrbi. Tudi če boste vrednost ocenili prenizko ali previsoko in plačevali drugačni znesek od realnega… Ob koncu leta boste vse dobili povrnjeno nazaj ali pa boste doplačali razliko.

Tako kot je enostaven postopek odprtja s.p.-ja, je enostavno tudi zaprtje. Če se boste tekom poslovanja odločili, da svoje dejavnosti ne boste opravljali, lahko s.p. zaprete ne glede na to, koliko časa je bilo podjetje odprto.

 

Scroll to top