kako odpreti s.p.

Kako ustanoviti s.p.?

Ustanovitev s.p.-ja je dandanes nekaj zelo enostavnega, poleg tega pa je postopek še brezplačen. Registracijo podjetja lahko izvedete na vem točki. Teh je po Sloveniji precej, zato najdite sebi najbližjo točko in rezervirajte termin. Nato pa se oglasite pri svetovalcu in ta vam bo pomagal, da boste v nekaj enostavnih korakih odprli svoje podjetja.

Še preden greste tja, pa je pametno razmisliti o nekaterih stvareh. V spodnjem prispevku vam bomo pojasnili, katere so to. Vedeti morate, da je ustanovitev s.p.-ja enostavna in da se prav tako lahko kadarkoli odločite tudi za zaprtje le-tega. V času odprtja pa morate redno, mesečno plačevati prispevke za socialno varnost. Če ste se na podjetniško pot podali prvi, potem vam na tem področju pripadajo določene olajšave. V prvem letu boste lako plačevali le 50 % prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. V drugem letu pa bo olajšava znašala 30 %, torej boste plačevali 70 % vrednosti celotnih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Katere podatke potrebujete za registracijo podjetja?

Mednje zagotovo spadajo naslednje stvari. Vedeti morate, kje boste imeli poslovni naslov. Če imate poslovne prostore, boste registracijo izvedli za tisto lokacijo. Če poslujete od doma, lahko sedež podjetja prijavite kar na domačem naslovu. Vsekakor pa je to možno zgolj v primeru, če ste vi lastnik stanovanja oziroma če vam lastnik stanovanja dopusti, da to naredite.

Vedeti morate, s katero dejavnostjo ali več njih se boste ukvarjali. Pri tem glejte v standardno klasifikacijo dejavnosti. V njej so posamezne dejavnosti razvrščene po številkah. Nekatere dejavnosti lahko opravlja vsak, za druge morate pridobiti ustrezno dovoljenje oziroma pridobiti ustrezno izobrazbo ali izpolnjevati katere druge pogoje, ki so predpisani.

Svetovalca bo zanimalo tudi to, kako se bo vaše podjetje imenovalo. Okrajšana olbika bo vsekakor vaše ime in končnica s.p. torej kot primer Jožica Novak s.p. Iz imena podjetja mora biti tudi razvidno, katera je glavna dejavnost, s katero se bo ukvarjalo podjetje. Kot primer Gostinske dejavnosti, Jožica Novak s.p. Po želji pa lahko k imenu dodate tudi neko imaginarno ime, ki je povezano z vašo blagovno znamko. Primer celotnega imena podjetja se tako lahko glasi Lačna usta, Gostinske dejavnosti, Jožica Novak s.p.

O čem še razmisliti?

Kaj še? Poleg že zgoraj navedenih podatkovvas bo svetovalec vprašal tudi to, kolikšne letne prihodke pričakujete. Na to vprašanje je verjetno težko odgovoriti, vseeno pa se potrudite, razmislite o tem in skušajte določiti čim bolj natančno vrednost. Če npr. ocenjujete, da boste na leto zaslužili 24.000 €, bo svetovalec izračunal, da to znaša približno 2.000 € na mesec. Na tak način bo določil znesek, ki ga boste morali mesečno odvajati v obliki akontacije dohodnine. Vendar brez skrbi. Tudi če pri tem ne boste tako natančni. Ob koncu leta se bo znesek v vsakem primeru prilagodil konkretni situaciji. Če se bo izkazalo, da ste plačevali preveč, boste razliko v prvi polovici drugega leta dobili nazaj. Prav tako v primeru prenizko ocenjene vrednosti boste razliko doplačali vi.

Svetovalec vas bo vprašal tudi, na kakšen način želite voditi odhodke, ki bodo nastali v podjetju. Torej če želite imeti navadni ali normirani s.p. V primeru normiranega s.p.-ja vam odhodkov sploh ne bo treba evidentirati. Ti bodo namreč določeni na podlagi vaših prihodkov na proporcionalen način. Stopnja je 80 %. To pomeni, da bo v primeru nastanka 1.000 € smatrano, da je bila vrednost odhodkov 80 %. Razlika bo predstavljala dobiček, od katerega boste morali plačati davek. Kaj pa v primeru, če se boste odločili za navadni s.p.? To pomeni, da boste morali voditi dejanske odhodke, ki so nastali v nekem obdobju. S tem boste imeli več dela, kar pomeni, da boste morali računovodstvo dobro organizirati. Vsekakor se vam bolj splača biti normiranec, saj boste imeli manj dela. Seveda pa se vam splača le v primeru, če imate v podjetju nizke odhodke. Sicer je bolje, če vodite navadni s.p.

Ob ustanovitvi boste morali tudi povedati, kdaj naj bo vaš s.p. odprt. Veliko ljudi se odloči za odprtje v začetku meseca, ampak načeloma je vseeno. Če boste s.p. odprli sredi meseca, boste plačali proporcionalno višino prispevkov za socialno varnost. Akontacijo dohodnine za tisti mesec boste poravnali, če bo odprtje s.p.-ja pred 15. v mesecu, sicer se ji boste za tisti mesec izognili.

S.p. pa ni treba odpreti zgolj na vem točki. Lahko ga odprete kar iz udobja vašega doma prek spleta. V tem primeru se morate prijaviti na portal vem točka in tak speljete sami ves postopek.