POZOR: Smo SPOT točka! Pri nas lahko uredite tudi spremembo sedeža!
+386 (0)30 708 807
[email protected]
kje opravljati delo

Kje opravljati delo kot samostojni podjetnik?

Kot samostojni podjetnik imate precej proste roke v zvezi s tem, kje boste svoje delo opravljali. Seveda je veliko odvisno tudi od dejavnosti, v katero se boste podali. Če dejavnost zahteva določeno ureditev prostora, opremo in posebne pogoje, potem boste vseeno imeli nekoliko manj izbire. V tem primeru je smiselno najeti poslovne prostore in jih preurediti na način, da bodo izpolnjeni vsi želeni pogoji. Seveda pa se lahko odločite tudi za nakup, vendar pa to pomeni precej večji finančni zalogaj, ki je verjetno bolj smiselen takrat, ko je poslovanje že stabilno in že nekaj časa uspešno.

Opravljanje dela od doma

Internet nam je z naborom vseh informacij na enem mestu omogočil, da večino del danes lahko opravljamo prek računalnika. Tako smo večinoma lahko precej fleksibilni glede tega, kje lahko delamo. Potrebujemo le prenosni računalnik, ki ga bomo vzeli lahko s sabo. Prav zato je v podjentiških začetkih smiselno poslovanje načrtovati kar od doma. Na tak način namreč ne bomo imeli nobenih dodatnih stroškov s tem, da bi lokacijo iskali drugje.

Delo od doma je želja marsikoga. Ni se vam treba zjutraj voziti v koloni avtomobilov na drug konec mesta, kar pomeni prihranek časa pa tudi denarja na prevozu. Kosilo si lahko skuhajte mimogrede. Delate lahko kadarkoli si poželite. Vseeno pa je domače okolje za opravljanje posla lahko dvorezen meč. Hitro se namreč lahko zgodi, da ne boste več znali ločevati med delom in prostim časom. Mimogrede boste med delom opravili tudi kakšna gospodinjska dela ali pa nekaj časa preživeli z otroki. Vse to lahko pomembno zmanjša vašo produktivnost.

Coworking

Veliko podjetnikov na določeni točki ugotovi, da delo od doma ni tako sanjska opcija. Če ne drugega, je lahko tako delo precej samotno, sploh če delate sami in ne v ekipi. Še vedno si želijo ohraniti opravljanje samostojne dejavnosti, fleksibilnost in možnost lastne organizacije, vendar pa začnejo iskati načine, da bi našli okolje, kjer bi se lahko družili s podobno mislečimi ljudmi in kjer bi bila delovna klima.

Da bi lahko vse to uresničili, se lahko odločijo za coworking. Prednost je v tem, da so stroški z najemom lastne mize minimalni v primerjavi z najemom celega poslovnega prostora. Dejansko kot nekdo, ki samostojno opravlja dejavnost, potrebujete zgolj mizo v delovnem okolju. Coworking vam omogoči, da se družite z drugimi podjetniki. Poleg tega vsak dan prihajate v okolje, ki deluje precej spodbudno na vašo delovno motivacijo. Potegnete lahko namreč jasno ločnico med delovnim in prostim časom, kar je za marsikoga zelo pomembno.

Na voljo je pestra izbira coworking prostorov. Zaradi velikega povpraševanja jih je veliko tudi zasedenih. Vseeno si vzemite čas in pojdite na oglede, da izberete tistega, ki vam najbolj ustreza tako po ceni kot tudi po urejenosti prostora. Velikokrat ponudnik coworkinga omogoča tudi nek prostor, ki ga lahko izkoristite za sestanek s stranko ali poslovnim partnerjem. Tako ga boste lahko povabili v okolje, ki je bolj poslovno in boste naredili boljši vtis nanj.

Najem poslovnih prostorov

Če vam finančna sredstva to dopuščajo, če morate priskrbeti prostor za ekipo ljudi oziroma če narava dela od vas zahteva to, potem začnite razmišljati o najemu poslovnih prostorov. Pri tem bodite pozorni na lokacijo. Seveda je dobro, da se lokacija nahaja čim bližje vašemu domu. Tako si boste prihranili stroške na račun prevoza na delovno mesto in nazaj. Glejte pa tudi na nekatere druge faktorje. Namreč lokacija podjetja je lahko pomemben faktor, ki za marsikoga priča o tem, koliko je podjetje “resno” oziroma vredno zaupanja.

Sploh če pričakujete, da boste dobili tudi obiske na tisto lokacijo, izberite tak kraj, ki bo ljudem lahko dostopen. Da bodo v bližini na voljo parkirišča, da bo šlo za lokacijo v večjem mestu. Smiselno je pisarno najeti na lokaciji, ki je obljudena in da se podatki o dejavnosti nahajajo na vratih na način, da jo lahko opazijo mimoidoči. Tako si lahko naredite dvojno uslugo in sicer lahko na tak način marsikdo mimogrede izve za vas.

Kot vidimo za podjetnike obstajajo številne opcije, kje lahko delajo. Vsekakor je precej smiselno začeti od doma in sčasoma z razvojem posla videti, kam nas bodo poti peljale. Ko se posel razvije v nekaj bolj resnega, pride čas za to, da se odločimo odšteti tudi nekaj denarja za to, da si zagotovimo kakovostne poslovne prostore, ki nam bodo nudili vse, kar potrebujemo.

Scroll to top