POZOR: Smo SPOT točka! Pri nas lahko uredite tudi spremembo sedeža!
+386 (0)30 708 807
[email protected]
nasveti za uspešno poslovanje

Kaj morate vedeti o podjetništvu, preden se podate vanj?

Podjetništvo zahteva povsem drugačno razmišljanje in delovanje, kot če gre za delo v klasični službi. Ko ste zaposleni, za vas poskrbijo drugi. Ko ste samozaposleni, pa morate zase poskrbeti sami. Večina pa vidi predvsem tisti lepši aspekt – da ste kot podjetnik sam svoj šef. Tudi to je sicer res, vendar kot rečeno, s tem pridejo tudi številne odgovornosti.

Podjetništvo pomeni, da vam nihče ne postavlja omejitev. Pomeni pa tudi, da vam nihče ne nudi varnosti. Gre za bitko, ki jo bijete na že tako zasičenem trgu. Vendar če vam v končni fazi uspe, ni lepšega kot opazovati sadove svojega dela in uživati v svobodi, ki vam jo taka pot ponuja.

Kaj bi morali vedeti o podjetništvu?

Predvsem ne pričakujte hitrih zmag. Gre za igro, ki jo morate igrati odgovorno, vztrajno in potrpežljivo. Večinoma je treba v začetku delati non stop, rezultati pa še vedno niso vidni. Ti lahko pridejo šele čez čas ali pa nikoli. O tem ne morete biti nikoli zarres prepričani. Pomembno je, da ne obupate prehitro. Pa tudi to, da veste, kdaj je bolj smiselno odnehati. Težko je postaviti objektivne kriterije za to, do kdaj vztrajati. Pri tem morate prisluhniti tudi sebi in svojim občutkom. Pomembno je, da date vse od sebe, potem pa opazujete, kako se zadeva razvija. Rezultati se ne morejo pokazati čez noč. Odvisno je tudi od dejavnosti, v katero se podajate. Če delujete na področju razvoja strojne opreme, mora običajno preteči precej časa, da sploh lahko produkt lansirate na trg. Takrat pa se vse skupaj šele začne…

Pri podjetništvo je pomembno, da se stalno učite in delate na tem, da ste na tekočem z aktualnimi trendi. Svet se hitro spreminja. Vsak dan pridejo na trg nove tehnologije, kar lahko zelo vpliva na poslovanje podjetij. Stalno morate razmišljati o tem, kako bi lahko izboljšali svoje poslovanje. Zato je pomembno, da se izobražujete. En način je, da veliko berete in informacije iščete prek spleta, drugi, da hodite na izobraževanja in delavnice. Znanje pa lahko pridobivate tudi neposredno od ljudi, ki so eksperti na nekem področju. To se izkaže kot zelo učinkovita metoda.

Da bi bilo vaše podjetje uspešno, morate znati vzpostavljati dobre odnose z ljudmi. To je pomembno tako v odnosu do strank, do poslovnih partnerjev in do vaših zaposlenih. Mreženje je pogosto zelo povezano s pdojetniškim uspehom. Če navezujete stike z drugimi ljudmi, boste hitreje prišli do potrebnih informacij, lahko se boste povezali s tistimi, ki vam bodo pomagali poslovanje privzdigniti na višjo raven in podobno.

Ste torej pravi za podjetnika?

Uspešen podjetnik se ne boji novih izzivov. Ti so namreč del vsakdana delovanja v podjetništvu. Velikokrat se pojavijo situacije, ki jih niste pričakovali. Vsekakor vas izzivi ne smejo spravljati v slabo voljo. Videti jih morate kot priložnost za učenje in za rast podjetje. Pomembno je, da se z njimi soočite na pozitiiven način.

Iz pravega testa za podjetnika ste, če ste dovolj samoiniciativni, da se boste dela lotili, čeprav vas k njemu ne bo nihče preganjal. Sami boste morali biti tisti, ki si boste organizirali svoj čas, določiti prioritete. Znati morate tudi potegniti mejo med delovnim in prostim časom, kar veliko podjetnikom predstavlja težave.

Dejavnosti se morate lotiti na področju, ki vas veseli in ki ima potencial, da uspe na trgu. Ljudem morate ponuditi nekaj, kar resnično potrebujejo. Priporočljivo je, da pred ustanovitvijo podjetja to preverite. Izvedete lahko raziskavo; na primer anketo, intervjuje ali kaj podobnega.

Predvsem pa ne čakajte predolgo, če ste se odločili za podjetniško pot. Razmere ne bodo nikoli idealne, nikoli ne bo produkt popoln. Ampak tekom poslovanja lahko uvedete vse potrebne nadgradnje. Ko boste dobili povratne infromacije strank, ki ga bodo kupile, boste veliko lažje začrtali smernice.

Predvsem pa ne bodite osamljen otok, ampak se čim več povezujte z drugimi. Naj vas ne bo sram vprašati za nasvete. Ljudje, ki so se s podobnimi težavami že spopadali, vam lahko povejo marsikaj uporabnega.

Če iščete bližnjico do uspeha, podjetništvo to skoraj zagotovo ni. Predvsem s iskreno odgovorite, če je delovanje v podjetništvu res nekaj, kar vam je pisano na kožo. Veliko ljudi si želi postati podjetniki, vendar pa se večina bolje obnese v redni službi in tam tudi doseže večji uspeh.

 

Scroll to top