podjetništvo

Kako veste, če lahko postanete uspešen podjetnik?

Med biti dober delavec in dober podjetnik je velika razlika. Ni nujno, da ima dober delavec tudi potencial, da bo dober podjetnik. Velja tudi obratno. Če je v vlogi delavca pomembna specializacija v neko določeno področje, sledenje navodilom in ubogljivost, je pri podjetništvu situacija drugačna. Dober podjetnik mora resda dobro poznati področje, v katerem deluje. Vendar to še ni vse oziroma ni dovolj. Podjetnik mora videti širšo sliko in spoznati tudi številna druga področja, ki mu bodo omogočila voditi posel. Poleg tega pa biti podjetnik pomeni, da ti nihče ne daje navodil in delovnih nalog. V tej funkciji je namreč podjetnik sam. Sam si mora znati postaviti prioritete in se motivirati za opravljanje dela. Kaj mora torej imeti posameznik, da lahko postane uspešen podjetnik?

Samoiniciativnost

Kot smo omenili že uvodoma, pri delovanju v podjetništvu posameznik nad sabo nima šefa, ki mu diktira delovne naloge. Tako so vse vajeti v njegovih lastnih rokah. Kljub temu, da se to večini zdi mamljivo, pa je vse prej kot enostavno. To pomeni, da je treba biti tako v vlogi nekoga, ki načrtuje delovne naloge kot tudi tistega, ki jih izvršuje. Podjetnik mora znati določiti prednosti. Postaviti si mora cilje in si narediti načrt, kako jih bo dosegal. Potem pa mora vsak dan najti motivacijo, da se bo načrtovanih delovnih nalog tudi lotil in jih uspešno opravil.

Vizija

V veliki meri je samoiniciativnost odvisna od notranje motivacije. Posameznik mora imeti pred sabo jasno vizijo, kaj namerava doseči. Če ima pred očmi nek velik cilj, kako delovati v dobro skupnosti, kako pomagati ljudem oziroma razreševati nek njihov problem oziroma jim pomagati do boljšega življenja, je vse skupaj lažje, saj ima fokus. Vizija je torej tista, ki podjetnika drži pokonci tudi, ko se znajde pred težavami. Ker je njegova želja nekaj doseči tako močna, se ne bo pripravljen predati, ampak bo vztrajal na svoji poti.

Dojemanje ovir kot izzivov

Ne, delovanje v podjetništvu ni ravna črta in uspeh ni samoumeven. Gre za pot s številnimi vijugami; vzponi in padci. Odločitev za delovanje v podjetništvu ni primerna za ljudi, ki potrebujejo občutek varnosti in si želijo umirjenega življenja. Posameznik, ki je iz pravega testa za podjetnika, se pred izzivi ne bo klonil. Preveril bo situacijo, dobro razmislil in našel rešitev. Mogoče mu ne bo uspelo niti prvič, niti drugič ali tretjič. Vendar bo vedno dal vse od sebe, da bi na koncu dosegel cilj.

Če se posameznik prestraši vsake neznane situacije in če ga padec potre, potem bo težko napredoval na samostojni poti. Po drugi strani pa bo vse veliko lažje, če bo ovire dojemal kot priložnosti za svojo osebnostno in poslovno rast. Pred vsako oviro se tako ne bo vprašal: “Zakaj se to dogaja meni?” ampak “Super. Kaj se lahko iz tega naučim, da bom lahko v prihodnje boljši?”

Biti na tekočem s trendi

Podjetništvo je dinamika, v njem ni prostora za spanje na lovorikah, ne glede na to, kakšen uspeh je podjetje že doseglo. Trg je nasičen, konkurence je veliko. Trendi se nenehneo spreminjajo. Če ne boste na tekočem z njimi, vas lahko hitro povozi čas. Uspešni podjetniki se tako stalno izobražujejo, nadgrajujejo in so na tekočem z novostmi. Snujejo nove ideje in izboljšujejo svoje poslovanje. To jih dela posebne in uspešne.

Dobre komunikacijske veščine

Podjetnik naj ne bi bil osamljeni otok. Mreženje z drugimi je ključnega pomena za njegov uspeh. Na tak način si pridobiva nove stranke, nove poslvone partnerje, nove priložnosti in nova znanja. Zato je pomembno, da se nauči učinkovito komunicirati z drugimi, da je pri tem suveren in pristen. Pomembno je, da zna dobro predstaviti svojo dejavnost, da mu ni težko sodelovati tudi z mediji in da ustvarja kakovostne odnose z drugimi.

Prilagodljivost

V podjetništvu nikoli ne bo tako, kot smo si sprva začrtali. Lahko naredite celoten poslovni načrt, kako bo izgledal vaš produkt, kdo so vaše ciljne stranke, kako boste izdelke prodajali. Ko pa enkrat začnete z dejavnostjo, ugotovite, da kaj od tega sploh ne bo izvedljivo. Tako morate ubrati drugo pot, ki je bolj primerna. Bolj kot ste odprti za spremembe, lažje boste napredovali. Zaprtost v omejene vzorce in stagnacija pa vam ne bosta prinesla nič dobrega. Prav tako boste morali vzeti v zakup nihanje mesečnih prihodkov. Včasih boste zaslužili več, kot ste načrtovali. Sploh v začetku poslovanja pa lahko dostikrat pričakujete tudi obratno; da bodo vaši prihodki bolj nizki.