POZOR: Smo SPOT točka! Pri nas lahko uredite tudi spremembo sedeža!
+386 (0)30 708 807
[email protected]
Najem poslovnega naslova

Kako si ustvariti produktivno delovno okolje?

Delovno okolje lahko v veliki meri prispeva k produktivnosti pri delu – ali pa jo uničuje. Včasih nimamo možnosti izbire in moramo sprejeti tako delovno okolje, ki nam je določeno. Včasih pa lahko vsaj delovno vplivamo na to, da si ustvarimo okolje, v katerem se bomo dobro počutili. Delate od doma? V tem primeru imate še bolj proste roke in si lahko preuredite delovni kotiček tako, da vas bo optimalno podpiral pri vasših delovnih obveznostih. Da pa bi torej lahko delovni prostor najbolje preuredili, naj omenimo, na kaj morate biti pozorni pri tem.

Svetloba

Svetloba je zelo pomemben faktor delovnega prostora. V veliki meri vpliva na naše počutje. Če smo v preveč temnem prostoru, nas lahko kaj hitro začne mučiti utrujenost. Po drugi strani tudi preveč močna svetloba ni dobra, saj se v takem prostoru ne počutimo dobro. Delo pod umetno svetlobo ni tako dobr. Če se le da, si je bolje zagotoviti naravno svetlobo. V prostoru torej ustvarimo tako svetlobo, ob kateri se bomo najbolje počutili. Spustimo svetlobo v prostor, kolikor je to možno. Pri tem seveda pazimo, da nas svetloba ne bo slepila oziroma nam zastirala pogled na računalniški ekran.

Barve

Vsaka barva naj bi na drugačen način vplivala na naše počutje. Tako modra in zelena pomirjata in zvišujeta koncentracijo. Rumena naj bi pozitivno vplivala na našo kreativnost. Rdeča naj bi spodbujala akcijo, vendar ni dobro, če jo je v prostoru preveč. Bela barva povzroči večjo možnost napak pri delu. Smiselno je torej uporabiti barve, ko dekoriramo prostor. Najbolje se obnese kombinacija bele in še ene bolj umirjene barve. Če se že odločimo cel prostor prebarvati v neko barvo, naj bo ta čim bolj pastelna, sicer lahko deluje preveč moteče.

Temperatura

Temperatura v prostoru naj bo taka, da se bomo v njem dobro počutili. Ne sme nas zebsti. Po drugi strani pa pazimo, da v prostoru ne bo preveč toplo, ker to negativno vpliva na našo učinkovitost. Hitro bomo namreč postali zaspani. Pomembno je tudi, da je prostor dobro prezračen, saj bomo tako vanj spustili svež zrak. V zraku bo večji delež kisika, ki ga naš organizem potrebuje za nemoteno delovanje. Priporočljivo je, da prostore prezračimo vsaj dvakrat na dan. Najbolj učinkovito bomo prostor prezračili, če bomo na stežaj odprli sve okni, ki sta si nasprotni. Dovolj je le nekaj minut, da se bo prostor napolnil z novo svežino.

Ljudje

Če delamo od doma, moramo dati družinskim članom jasno vedeti, kdaj delamo in da nas takrat ne smejo motiti. Če delamo v pisarnah, so v istem prostoru običajno tudi sodelavci in na to kaj dosti ne moremo vplivati. Prisotnost drugih ljudi v prostoru lahko dobro vpliva na produktivnost, saj je v zraku nek skupinski delovni duh. Če so sodelavci preveč glasni in nas to ovira, se skušajmo zmeniti z vodstvom, da nas prestavi na drugo lokacijo. Dobri odnosi s sodelavci dobro vplivajo na motivacijo za delo. Občasni kratki klepeti služijo kot pavze, s katerimi prekinemo delo. Tako se naši možgani odpočijejo in vnaprej bomo lahko bolje delali.

Motilci

V delovnem prostoru so običajno tudi predmeti, ki odvračajo našo pozornost in negativno vplivajo na delovni proces. To so predvsem mobilni telefoni, ki so vedno polni zanimivih informacij. Čeprav je to težko, se skušajmo v kar največji meri nadzorovati. Telefon odložimo na tako mesto, da po njemu ne bomo mogli posegati iz delovne pozicije. Odločimo se, da ga bomo uporabljali zgolj med kratkimi pavzami, ki si jih bomo naredili nekajkrat na dan. Tako se bomo lažje posvetili delu in uspešnejše razreševali kompleksnejše probleme.

Miza in stol

Pomembno je, da je višina mize in stola taka, kot je to za nas najbolj ugodno. Pri sedenju za delovno površino mora biti kot med meči in stegni pravokoten, prav tako tudi kot med trupom in stegni. Roke imamo pri tem na mizi pod pravim kotom. Naš pogled na računalniški zaslon naj bo direkten. Če bomo sedeli v pravilnem položaju, se bodo v manjši meri pojavljale bolečine. Bolje se bomo počutili. Posledično pa se bomo tudi lažje skoncentrirali na delo, ki ga moramo narediti.

Hrana in voda

Za dobro koncentracijo in miselne aktivnosti je ključnega pomena zadostna hidracija. Poskrbimo za to, da bomo spili dovolj vode in da jo bomo pili v pogostih intervalih. Prav tako se ne stradajmo. Najbolje je, če jemo večkrat po malem. Neporduktivni namreč postanemo ko smo lačni pa tudi takrat, ko smo preveč siti. Zato se trudimo organizem ohranjati vedno v vmesnem stanju.

Scroll to top