POZOR: Smo SPOT točka! Pri nas lahko uredite tudi spremembo sedeža!
+386 (0)30 708 807
[email protected]
odprtje s.p-ja

Odpirate s.p.? Kaj vse morate vedeti pred registracijo?

Odprtje s.p.-ja še nikoli prej ni bilo tako enostavno. Ne samo, da je postopek v celoti brezplačen. Opravite ga lahko zgolj z enim obiskom pri pristojnem svetovalcu na vem točki, ki vam bo pri tem pomagal. S.p. pa je v zadnjem času možno odpreti tudi kar prek spleta. Tako lahko podjetje registrirati z domačega naslonjača.

Morda je odprtje podjetja res enostavno. Ni pa enostavno priti do tega, da podjetje uspešno posluje, ampak to je že druga zgodba. V tem prispevku vam bomo pojasnili, po katerih podatkih vas bodo povprašali pri registraciji podjetja in katere dokumente morate imeti pri sebi, da boste postopek registracije uspešno izvedli.

Katere podatke morate pripraviti?

Vsako podjetje mora imeti svoje ime. Tako se morate odločiti, kako se bo vaše podjetje imenovalo. V primeru s.p.-jev je zadeva precej poenostavljena, saj je glavna sestavina imena vaše osebno ime. Če torej podjetje odpira Jožica Kovač, se bo podjetje imenovalo Jožica Kovač s.p. Seveda pa se pred imenom nahaja še kratka oznaka dejavnosti, s katero se boste ukvarjali. Primer: Poslovno svetovanje, Jožica Kovač s.p. Možno pa je, da temu imenu dodate še imaginarno ime, ki se nahaja na prvem mestu. Tako gre lahko za nekaj, kar ste si izmislili sami in gre za besedo, ki skrbi za diferenciranje vašega podjetja.

Poleg imena morate vedeti tudi to, s čim se bo vaše podjetje ukvarjalo. Preveriti morate standardno klasifikacijo dejavnosti in izbrati točko ali več njih, ki se skladajo z vašo dejavnostjo oziroma vašimi dejavnostmi. Seveda se lahko vaše podjetje ukvarja z več dejavnostmi. Vedno pa naj bi bila ena, ki je glavna. Ta naj bi vam prinašala največji delež prihodkov in naziv zanjo naj bi se nahajal tudi v imenu vašega podjetja. Nekatere dejavnosti lahko registrirate brez da bi za to izpolnjevali posebne pogoje. Pri nekaterih dejavnostih pa morate dokazati, da imate dosežene pogoje, da jo lahko opravljate. Pri tem gre lahko za stopnjo izobrazbe iz določene panoge, pridobitev licence ali kaj drugega.

Ob registraciji morate vedeti tudi, na kateri lokaciji boste registrirali podjetje. Boste podjetje registrirali na svojem domačem naslovu, na naslovu, kjer se nahajajo poslovni prostori ali kje drugje?

Katere dokumente morate priložiti?

Vezano na lokacijo podjetja morate vedeti, da ni vedno možno podjetje registrirati tam, kjer stanujete. Če stanovanje ni v vaši lasti, lahko nastane problem. Lastnik vam mora namreč dovoljevati, da poslujete na izbranem naslovu. Tako morate v tem primeru k registraciji prinesti dovoljenje, iz katerega izhaja, da vam latsnik dovoli poslovanje na naslovu. Če tega ne dobite, potem podjetja ne morete registrirati. Lahko pa se odločite za najem virtualne pisarne, dejavnost pa pri tem še vedno opravljate od doma.

Referentu boste morali povedati tudi to, kolikšni so vaši pričakovani letni prihodki. Na podlagi tega bo namreč izračunal znesek akontacije dohodnine, ki jo boste morali mesečno nakazati. Če bo vrednost na koncu višja, kot ste pričakovali, boste morali ob koncu leta akontacijo doplačati. Sicer pa vam bo proporcionalen znesek povrnjen.

Svetovelc vas bo vprašal, če odpirate navadni ali normirani s.p. Če se ukvarjate s storitveno dejavnostjo in so vaši odhodki nizki, se vam splača odpreti normirani s.p. Če gre za proizvodno podjetje z visokimi odhodki, bo boljša izbira navadni s.p. Tudi na splošno boste imeli z normiranim s.p.-jem precej manj dela. Zanj je namreč značilno, da vam ni treba voditi evidence odhodkov, ker so ti že vnaprej določeni glede na delež prihodkov.

Sicer pa boste morali za registracijo priložiti osebni dokument. Na njem mora biti navedena davčna številka, EMŠO, vaše ime, priimek, datum rojstva in drugo. Vaša osebna davčna številka bo enaka davčni številki vašega podjetja.

Odločiti se boste morali, ali boste poslovali prek obstoječe bančne kartice ali prek nove, posolovne. Vendar pa boste ta korak izvedli nekoliko kasneje, ko bo s.p. že vpisan v register. Takrat boste na izbrani banki uredili podrobnosti s poslovnim računom, ki vam bo omogočil poslovanje.

Scroll to top