Odločitev za coworking

Podjetje, ki se lahko pohvali z lastnimi poslovnimi prostori, nima nikakršne dileme pri tem, kje bo opravljalo svojo dejavnost. Obstaja pa veliko podjetnikov, ki svojih poslovnih prostorov nimajo, v mnogih primerih pa jih niti ne potrebujejo. Ena izmed možnosti v takšnem primeru je delo od doma, pogosto pa je bolje izbrati alternativo, na primer coworking, ki prinaša določene prednosti. A pri tej odločitvi je treba dobro premisliti, kakšne bodo prednosti in kaj bo treba žrtvovati. Ali coworking sploh pride v poštev? Je pri nas edina smiselna lokacija za coworking Ljubljana, ali lahko sistem deluje tudi v manjših krajih? Kako bo na opravljanje dejavnosti vplivala družba sodelavcev?

Takšna in podobna vprašanja se porajajo vsem, ki se odločajo za coworking. Dejstvo je, da takšna oblika dela skoraj nikoli ni edina možnost, tako da odločitev nikoli ni samoumevna. Pri dejavnostih, ki zahtevajo ločen poslovni prostor, opremljen po točno določenih predpisih, seveda ni težav – delo se lahko opravlja le v takšnem prostoru, kot je predpisan. Za tiste, ki teh predpisov nimajo, pa je coworking le ena izmed možnosti. Še vedno imajo na primer na voljo delo od doma oziroma na terenu, pa tudi nakup ali najem poslovnega prostora je pogosto smiselna odločitev, četudi ločen prostor ni zahtevan. Na odločitev za coworking torej vpliva več dejavnikov, na koncu pa pretehtajo prednosti tega načina dela.

Izbira lokacije za coworking

Smiselnost odločitve za coworking je v veliki meri odvisna od lokacije. Najboljše mesto pri nas je za coworking Ljubljana, ki združuje največ interesentov in tako ponuja tudi največ izbire. Na drugi strani je taka oblika dela na podeželju in v manjših krajih povsem nerazvita, kar je razumljivo. Lokacija namreč ne vpliva le toliko, kolikor je priročna za podjetnika, temveč lahko prinaša tudi prednosti, ki naredijo to izbiro boljšo od alternativ. Zato je za coworking Ljubljana odlično mesto in lahko pretehta tudi v primerjavi z lastnimi poslovnimi prostori na drugi lokaciji – Ljubljana je kot poslovno središče države kot nalašč za mreženje z drugimi podjetniki, prav tako je blizu strankam in partnerjem. Coworking v Ljubljani omogoča razpoložljivost podjetnika, četudi ta nima lastnih poslovnih prostorov.

Nedvomno je za coworking Ljubljana prava izbira, v določenih primerih pa lahko sistem deluje tudi drugod. V večjih krajih se tudi po Sloveniji že pojavljajo coworking pisarne, ki so pisane na kožo predvsem tistim, ki delajo na lokalnem nivoju, gotovo pa bodo prednosti zase odkrili tudi tisti, ki ne delajo s strankami ali partnerji, a bi radi vseeno delali v pisarni.