delo od doma

Delate od doma? Katere so prednosti in pomanjkljivosti tega načina dela?

Delo od doma postaja čedalje bolj priljubljena oblika opravljanja dela. Prinaša lahko številne prednosti tako za zaposlene kot za delodajalca. Delodajalec si pri takem načinu dela zniža nekatere stroške. Zaposleni ima na tak način več svobode in fleksibilnosti, zaradi česar se lahko poveča njegova motiviranost za delo. Nima pa tak način dela zgolj prednosti in ni primeren za vse. O tem bomo govorili v tem prispevku.

Prednosti dela od doma

Delo izven pisarne pomeni za delodajalca nižje stroške. Če delodajalec sodeluje z ekipo, pri čemer vsi ali del njih delo opravljajo od doma, si lahko na tak način pomembno zniža stroške. Tako si lahko privošči poslovne prostore manjše površine ali pa deluje celo brez njih. Seveda pa mora biti to neka dejavnost, ki tak način dela omogoča. Če delo zahteva dnevno interakcijo med zaposlenimi, skupinsko delo, delo s posebnimi pripomočki, ki jih lahko nudi samo poslovni prostor ali delo s strankami, tak način dela seveda ni primeren. Res pa je, da čedalje več delovnih nalog možno speljati kar prek računalnika in interneta, zato se ga lahko poslužuje velik del ljudi.

Katere pa so prednosti dela od doma za zaposlenega? Kar pomislite, kolikokrat ste si želeli, da vam zjutraj ne bi bilo treba vstati tako zgodaj in da vam ne bi bilo treba čakati v neskončni gneči avtomobilov. Če delate od doma, se vsemu temu lahko elegantno izognete. Zjutraj vstanete, se preoblečete, pojeste zajtrk in že lahko pričnete z delom. Tako ne zgubljate nepotrebnega časa in živcev.

Veliko prednost v tej obliki dela vidijo predvsem starši majhnih otrok. Tako lahko z njimi preživijo več časa in ni treba poseben organizirati in plačevati varstva. POleg tega lahko gospodinjska dela opravite kar tako spotoma med delom.

Doma si lahko delovni kotiček uredite po lastnih željah. Prilagodite si delovno okolje, da boste imeli toliko toplote in svetlobe, kot vam bo ustrezalo. Z nikomer se vam ne bo treba pogajati glede tega. Poleg tega si boste lahko pri delu od doma zagotovili mir, saj vas prisotnost sodelavcev ne bo motila. Privarčujete lahko tudi na stroških kosila, saj si ga lahko sami skuhate, namesto da bi hodili na draga kosila ven.

Pri načrtovanju delovnih obveznosti ste lahko zelo fleksibilni. Vsak delovni dan si organizirate tako, kot vam najbolj ustreza.

Slabosti dela od doma

Delo od doma pa s sabo ne prinaša le številnih prednosti, ampak tudi nekatere slabosti. Tako delo je lahko precej izolativno, saj niste v vsakodnevnem stiku s sodelavci. Nekaterim to ustreza, drugim niti ne najbolj. Odvisno je od človeka do človeka, kakšno okolje potrebuje, da bi lahko svojo produktivnost privzdignil na najvišjo raven.

Če kot človek niste preveč samoiiniciativni, potem delo od doma verjetno ni za vas. Pri njem morate namreč razviti precejšnji mero organizacije. Nimate nobenega neposrednega nadzora, kar lahko privede do tega, da z začetkom dela odlašate, pavze postanejo predolge, delo pa se lahko na koncu zavleče do poznih večernih ur. Da bi se temu izognili, si morate narediti jasen načrt, kako boste delovni dan preživeli in se tega tudi držati. Če je to za vas težko izvedljivo, raje nadaljujte z delom v pisarni.

Delo od doma pomeni, da niste v dnevni interakciji z vašo ekipo. Tako informacije ne krožijo tako dobro, kot bi sicer. Niste toliko na tekočem s tem, kaj se dogaja v podjetju. To, da ste odrezani od delovnega okolja, lahko tudi poslabša vaše možnosti za napredovanje. Niste toliko vključeni v deljenje svojih predlogov in idej.

Če vaše domače okolje ni mirno in če so tam še drugi sostanovalci, ki vas pri delu ovirajo, potem boste zelo težko načrtovali optimalno opravljanje dela.

Povzetek članka bi bil, da ima kot vsaka stvar tudi delo od doma svoje pluse in minuse. Odvisno je od podjetja, narave dela in lastnosti zaposlenih, ali ima ta oblika dela zanje več prednosti ali slabosti.