osebna SWOT analiza

Preko osebne SWOT analize do večjih poslovnih uspehov

SWOT analiza je orodje, ki se ga pogosto uporablja za ugotavljanje preteklega, sedanjega in prihodnjega stanja podjetja. Gre za preučitev prednosti, slabosti, priložnosti in nevarnosti. Prednosti in slabosti se nanašajo na samo podjetje, priložnosti in nevarnosti pa na okolje, v katerem podjetje posluje. Tako kot za podjetje pa je SWOT analizo možno narediti tudi za posameznika.

Osebna SWOT analiza vam lahko pomaga, da se bolje spoznate, postanete najboljša različica sebe in se usmerite v področje, ki vam je najbolj pisano na kožo. Ko jo izdelujete, se vprašajte, kaj želite z njo doseči. Si želite nove službe ali doseči nov uspeh že v obstoječi karieri? Želite osebnostno napredovati ali želite poskusiti nekaj novega?

Pri njenem oblikovanja je ključnega pomena iskrenost do sebe. Nase morate znati pogledati objektivno in z distance. Pri prednostih se ne omejite le na tiste, ki jih uporabljate pri trenutnem delu, ampak pomislite, v čem ste vse že bili dobri v preteklih letih.

Vprašanja, ki si jih morate postaviti

Najprej se osredotočite na svoje prednosti. Da bi jih raziskali, si postavite vprašanja, kot so:

 • V čem sem dober že po naravi?
 • Katere veščine sem pri sebi razvil tekom življenja?
 • Kateri so tisti talenti, s katerimi sem se že rodil?

Nato se usmerite na svoje slabosti. Pri tem so vam lahko v pomoč naslednja vprašanja:

 • Katere so moje negativne delovne navade?
 • Na katerem področju pridobivanja znanja se pokažejo moje šibkosti?
 • Kaj bi drugi ljudje videli na meni kot moje pomanjkljivosti?

Na področju priložnosti, se usmerite na faktorje, kjer bi lahko napredovali ali našli novo zaposlitev:

 • Kakšno je ekonomsko stanje na nekem področju?
 • Ali panoga, s katero se ukvarjam, raste?
 • Obstajajo nove tehnologije znotraj moje panoge, ki bi jih lahko uporabil?

Zadnje področje predstavlja nevarnosti. Tukaj si lahko pomagate z naslednjimi vprašanji:

 • Ali se v panogi, s katero se ukvarjam, kažejo kakšne nove smernice, spremembe?
 • Ali name prežijo kakšni resni konkurenti (v primeru, če ste podjetnik ali v primeru, če iščete novo službo in so tam še drugi kandidati)? Kaj lahko naredim v zvezi s tem?
 • Katera je največja nevarnost na poti do mojega cilja?

Pri odgovarjanju na postavljena vprašanja ne pozabite biti objektivni. Po potrebi v raziskavo vključite ljudi, ki vas dobro poznajo, da vam bodo pomagali z iskrenimi odgovori.

Kakšne zaključke lahko potegnete iz odgovorov?

Da bi iz vsega tega povlekli potrebne zaključke, lahko uporabite eno od dveh metod. Ena med njimi je povezovanje. Gre za to, da povežete ugotovljene prednosti s priložnosti, ki so vam na voljo na njihovi podlagi. Na tak način ugotovite, kje bi bilo treba stopiti v akcijo. Po drugi strani lahko svoje slabosti povežete z nevarnostmi, ki vam pretijo na nekem področju. Na tak način boste ugotovili, čemu se morate izogniti.

Naslednja metoda je da ugotovite, kako bi svoje minuse spremenili v pluse. Če ugotovite, da imate pomanjkljivo znanje na nekem področju, potem se lahko začnete izobraževati tam. Po drugi strani se lahko katera izmed vaših slabih lastnosti izkaže kot praktična za drug način dela in se preusmerite tja.

Ključnega pomena je, da greste v akcijo

SWOT analiza ni namenjena zgolj vpogledu v dejansko stanje. Ključnega pomena je, da na podlagi pridobljenih informacij ukrepate in izboljšate situacijo. Ko ste torej ugotovili, v čem ste res dobri, potem je smiselno, da svojo karierno pot oblikujete okoli tega ter na tak način svoje prednosti in talente izkoristite v največji možni meri.

Po drugi strani je nesmiselno delovati na nekem področju, če ugotovite, da vam delo ne leži in v njem ne morate pokazati svojih talentov. Seveda spremembe večinoma niso izvedljive čez noč. Potreben je tehten premislek in čas. Najbolje se obnese metoda korak za korakom, kar pomeni, da se premišljeno in z jasnimi cilji postopoma približujete področju dela, kjer lahko date kar največ od sebe in je hkrati tudi možnost, da boste uspeli največja.

Vir: businessnewsdaily.com