POZOR: Smo SPOT točka! Pri nas lahko uredite tudi spremembo sedeža!
+386 (0)30 708 807
[email protected]

Zakaj podjetje lahko uporabi factoring za takojšnjo pridobitev denarja?

Ali potrebujete dodatni denar in si ne morete ali nočete vzeti posojila od bank? To in še marsikatero drugo težavo vam lahko pomaga rešiti factoring, za katerega se pogosto uporabljata tudi izraza faktoring ali odkup terjatev.

Kaj je factoring

Factoring je finančna transakcija, kjer podjetje proda svoje račune tretji osebi. Tretja oseba je ponavadi podjetje, ki se profesionalno ukvarja z odkupom terjatev. To podjetje se imenuje faktor. Podjetje se za factoring lahko odloči zaradi več različnih razlogov. S storitvijo na primer lahko zadovolji takojšnjo potrebo po denarju, saj ga običajno prejme že v roku 24 ur.

Opis poteka

Neposredno so vključene tri (običajno pravne) osebe. Faktor, ki odkupi terjatve, podjetje, ki proda terjatve in dolžnik, ki še ni poravnal računa in mora to še storiti. Terjatev je običajno račun, ki ga je podjetje dolžniku izdalo za opravljeno storitev ali prodano blago. Podjetje terjatev, torej račun, proda faktorju, ki ga s takojšnjim plačilom odkupi za nekoliko manjšo vrednost. Podjetje na ta način pridobi tako, da hitro, navadno v roku enega dne, prejme plačilo, faktor pa pridobi z razliko, za katero je plačal terjatev in s katero bo dobil plačilo dolžnika. Za dolžnika se zaradi factoringa situacija ne spremeni, kljub temu pa se mora s prevzemom strinjati.

Factoring se največ uporablja v storitvah, kjer je potreba po takojšnjem pretoku denarja, veliko pa ga uporabljajo tudi podjetja, ki zaradi kakršnihkoli razlogov hitro potrebujejo denar. Poleg tega factoring lahko tudi uporablja za zavarovanje pred neplačnikom, saj podjetje s storitvijo tveganje prenese na faktor. V tem primeru se razlikuje cilj, zaradi katerega se podjetje odloči za factoring, postopek pa se v glavnem ne razlikuje.

Scroll to top