branje knjig

Zakaj naj bi bilo branje knjig vaša prioriteta glede na znanstvene izsledke?

Ugotovljeno je bilo, da skoraj tretjina Američanov že več let ni prebrala nobene knjige. Verjetno je podobno stanje tudi v Evropi. V časih, ko so nam je večina podatkov, ki jih potrebujemo, dostopnih prek spleta, je branje čedalje bolj nepriljubljeno. Ko potrebujemo kakšno informacijo, avtomatično vzamemo v roke svoj pametni telefon. Sodobne tehnologije so super pripomoček, ki nam olajša življenje, vendar pa le-ta ne more nadomestiti branja knjig. Vendar pa so tisti, ki so z branjem na neki točki prenehali, na slabšem, saj ima branje številne pozitivne vplive na nas. Tudi za uspešne posameznike, še posebej podjetnike, je značilno, da večinoma preberejo veliko knjig. Pa si poglejmo, katere so tiste pridobitve, ki vam jih bo prineslo branje.

Posamezniki, ki berejo leposlovne knjige, so bolj kreativni in odprte glave

V sklopu raziskave, ki je bila narejena na Univerzi v Torontu, je bilo ugotovljeno, da so tisti, ki berejo leposlovje, bolj odprti za nova znanja, imajo boljši besedni zaklad in so bolj kreativni pri reševanju problemov. Znano je že, da branje izboljša besedni zaklad. Leposlovje pa je oblika literature, za katerega je značilen najbolj bogat jezik. S tem, ko beremo zgodbo, si v mislih avtomatično slikamo podobe, s čimer se izboljšujejo naše možganske funkcije in se krepi domišljija.

Ljudje, ki berejo, živijo dlje

Preučevali so ljudi nad 50 let, ki berejo knjige. Ugotovljeno je bilo, da tisti, ki berejo vsaj 30 minut na dan, živijo v povprečju kar 23 mesecev več kot tisti, ki nimajo take navade ali pa berejo zgolj časopise in revije. Branje omogoča vzdrževanje različnih sposobnosti tudi v zrelih letih: boljše besedno izražanje, hitrejše razmišljanje in boljša koncentracija. Poleg tega branje knjig izboljšuje sposobnost empatije do sočloveka in čustveno inteligenco. Vse to pa pripomore tudi k daljšemu življenju.

Prebrati 50 knjig na leto je nekaj, kar je dosegljivo

Prebrati eno knjigo na teden se lahko zdi misija nemogoče. Vendar pa to ni tako nemogoče, kot sprva zgleda. Pisateljica Stephanie Huston je menila, da je kaj takega popolnoma nemogoče za ljudi, ki so tako zasedeni, kot ona. Vendar pa se je izkazalo, da kljub temu, da morda nimamo veliko časa za branje, je ta scenarij uresničljiv. Stephanie pravi, da je bilo to, da je menila, da nima dovolj časa, le slab izgovor. Ko se je naenkrat začela zavedati, koliko časa porabi za brskanje po telefonu, medtem ko kje čaka na kaj ali pa zvečer, preden zaspi, ter ta čas namenila branju knjig, je njeno življenje postalo veliko bolj kakovostno. Poleg tega, da je s tem načinom pridobila veliko znanja, pravi, da je tudi bolj mirna in zadovoljna ter da ponoči lažje zaspi, če pred tem v roke vzame knjigo.

Uspešni ljudje berejo

Uspešni ljudje so uspešni predvsem zato, ker se nenehno trudijo za osebno rast in si želijo, da bi postali še boljši. Eden izmed načinov, kako to doseči, je tudi ta, da berete knjige, ki vam na tej poti pomagajo. Tako veliko uspešnih ljudi, predvsem podjetnikov, takoj pove, katere so tiste knjige, ki so jih najbolj zaznamovale in ki so jih pripeljali do sem, kjer so zdaj. Gre predvsem za motivacijske knjige in zgodbe o uspehih drugih ljudi.

Branje knjig torej nikakor ni nepomembna dejavnost, ampak lahko bistveno pripomore k izboljšanju kvalitete našega življenja. Tisti, ki veliko berejo, se naučijo gledati na stvari z različnih zornih kotov, kar jim da potrebno širino in odprtost do drugih. Glede na to, da branje knjig zahteva tudi določeno stopnjo potrpežljivosti, saj se je treba vsesti in si vzeti čas za to, pripomore tudi k razvoju potrpežljivosti in vztrajnosti, kar je lahko odlična popotnica tudi v poslovnem svetu.

Seveda je pomembno tudi to, katere knjige izberemo. Leposlovne knjige so odlično orodje za razvijanje besednega zaklada in oblikovanja kreativnega načina razmišljanja. Po drugi strani pa so knjige z motivacijsko, podjetniško in psihološko tematiko lahko v veliko pomoč tudi v vsakdanjem življenju tako v njegovem zasebnem kot poslovnem delu.

Branje knjig bo vaše življenje obogatilo v številnih aspektih, zato si je vredno vzeti nekaj minut na dan in začeti s to aktivnostjo ali pa jo ponovno obuditi. Knjige, ki jih boste prebrali, lahko izberete po priporočilih prijateljev ali preko blogov, kjer uspešni ljudje delijo svoje predloge.

Vir: inc.com