POZOR: Smo SPOT točka! Pri nas lahko uredite tudi spremembo sedeža!
+386 (0)30 708 807
[email protected]

Začetniške napake podjetnikov

Vstop na podjetniško pot prav gotovo ni mačji kašelj. Uspešen štart zahteva veliko znanja in spretnosti, pogosto pa tudi kanček sreče – čeprav še to ni dovolj, da bi se podjetnik izognil prav vsem napakam, ki se hitro pripetijo ob vstopu v poslovni svet. Najpogostejše podjetniške napake pa so dobro znane, nekaterim se z dovolj pozornosti ni težko izogniti. Pozornost velja posvetiti predvsem trem:

  1. Začetek poslovanja brez poslovnega načrta

Razumljivo je, da ob ustanovitvi podjetja na odločitve vplivajo tudi čustva in navdušenje, ki običajno spremlja ta korak. A ob vsem začetnem zanosu ne gre pozabiti na to, da je treba imeti za uspešno dolgoročno poslovanje trdno podlago – to v prihodnosti zagotavlja konkreten poslovni načrt, ki nikakor ne sme manjkati. Zastaviti si je treba dosegljive cilje, še bolj pomembno pa je očrtati korake, ki do tam vodijo. Ni dovolj zgolj zapisati številke, ki bi jih radi dosegli – treba je doreči, kako bomo te številke dosegli. Poslovni načrt ni le abstrakten dokument, temveč praktičen vodič, ki močno olajša poslovanje in omogoča učinkovito doseganje zastavljenih ciljev, če je seveda ustrezno zasnovan. Začetek poslovanja brez poslovnega načrta oziroma s slabim načrtom se uvršča med najpogostejše podjetniške napake, ki se jim je enostavno izogniti.

  1. Pretirano varčevanje

V začetku, pa tudi kasneje na poslovni poti, se vse vrti okoli denarja. Sploh podjetniki, ki se na poslovno pot podajo brez velike zaloge začetnega kapitala, bodo na vsakem koraku pazili na svoje stroške. To je velika past, v katero se pogosto ujamejo podjetniki začetniki. Varčevanje in prihranki izgledajo kot racionalna odločitev, a v resnici pomenijo le kratkoročno finančno korist in neizogibno stagnacijo na dolgi rok. Za primer lahko navedemo varčevanje pri storitvah računovodskega servisa: za mnoge samostojne podjetnike ločeno računovodstvo ni zahtevano, zato se šparovni podjetniki pogosto odločijo za samostojno vodenje računov in poslovnih knjig – to prinaša veliko dodatnega dela, posledično trpi primarna dejavnost, rezultat pa je stagnacija. Med podjetniške napake se poleg pretiranega varčevanja seveda uvršča tudi pretirano zapravljanje!

  1. Nepoznavanje konkurence

Nepoznavanje konkurence sodi med tiste bolj neopazne podjetniške napake. Še tako dober izdelek ali storitev ne more uspeti, če podjetnik prej ne preuči trga in izpostavi svoje konkurenčne prednosti. Pri tem gre opozoriti tudi na zaščito intelektualne lastnine, ki je lahko izpostavljena zlorabam s strani konkurence. Skratka, na trg je treba vstopiti odločno in v pripravljenosti na boj za željeni tržni delež. Treba je poznati konkurenco, izpostaviti lastne prednosti in zavzeti svoj položaj v ponudbi.

Preberite nasvete milenijskih multimilijonarjev o tem, kako ustanoviti uspešno podjetje >>

Scroll to top