POZOR: Smo SPOT točka! Pri nas lahko uredite tudi spremembo sedeža!
+386 (0)30 708 807
[email protected]

Vzdrževanje in redni servis tiskalnika

Reden servis tiskalnika je eden izmed najboljših načinov za podaljšanje življenjske dobe te naprave, še posebej, če printer uporabljamo vsakodnevno, kot je to običajno v podjetjih. Kot vsak del računalniške strojne opreme tudi printer potrebuje letno ali medletno vzdrževanje, čiščenje in pravilno nego, zato da bi lahko zagotovil brezhibno storitev tiskanja.

Servisne storitve so še posebej pomembne v podjetjih, ki razpolagajo z dragimi napravami za tiskanje in kot take za podjetje predstavljajo dolgoročno naložbo v osnovna sredstva. Nekatere storitve popravil in čiščenja lahko opravimo sami, za zahtevnejša popravila in temeljit servis tiskalnika pa je potrebno poklicati podjetja, ki imajo zaposlene izkušene serviserje.

Prednosti rednega servisiranja in vzdrževanja printerjev

Ne glede na to, ali je printer namenjen za gospodinjsko ali poslovno rabo, je letni servis tiskalnika, tako laserskega kot brizgalnega, pomemben iz naslednjih razlogov:

  • Zmanjšanje emisij tonerjev: dobro vzdrževana naprava za tiskanje deluje bolj gladko in zato je manj verjetnosti, da bi onesnažujoče snovi iz tonerja pustile moteče sledi ali packe na natisnjenem papirju.
  • Podaljšanje življenjske dobe kartuše: brezhibno delujoč printer vpliva na delovanje kartuše in tako bolj racionalno porablja izbrizgano črnilo ali prah.
  • Podaljševanje življenjske dobe printerja
  • Posodobitve programske opreme naprave za tiskanje so sestavni del rednega servisiranja printerja. Serviser s tem omogoči dostop in uporabo najnovejšega ter najbolj učinkovitega operacijskega sistema, ki optimizira proces tiskanja.

Servis tiskalnika vključuje čiščenje kartuš s črnilom

Čiščenje pomembnih sestavnih delov tiskalnih kartuš s črnilom je del rednega vzdrževanja in servisiranja brizgalnih printerjev. Te kartuše vsebujejo vložke in dozirne nože, ki se uporabljajo za brizganje črnila na papir. Sčasoma pa se lahko nekateri od dozirnih vložkov tudi zamašijo. Tako tiskanje postane neenakomerno, pri čemer lahko izgine tudi barvno ravnovesje. Zato je redno čiščenje kartuš ključnega pomena za brezhibno in kakovostno tiskanje.

Vzdrževanje laserskega printerja in pregled tonerja

V primeru, da se kakovost tiskanja z laserskim printerjem zmanjša, je pri tem potrebno preveriti kartušo s tonerjem, saj se toner lahko izprazni ali pa celo pušča. Serviser bo tako temeljito preveril stanje tonerja in ga po potrebi zamenjal. Za sesanje razlitega črnila pa bo uporabil ročni sesalnik s posebnim nastavkom in tako očistil notranji del kartuše s tonerjem.

Servisiranje in popravilo tiskalnega valja

Če ima printer več kot eno kaseto za papir, je pri tem potrebno paziti na težave s podajanjem papirja. Če se papir zagozdi ali kaseta ne poda papirja iz določenega pladnja, je čas za zamenjavo tiskalnega valja. Optični valj printerja se čez čas obrabi in ne deluje več gladko, zato ne more pravilno prijeti in podati papirja skozi pladenj. Tako servis tiskalnika zajema popravilo ali zamenjavo optičnega valja, ki ga je potrebno tudi pravilno vstaviti v printer.

Scroll to top