knjiga računov

Vezana knjiga računov je še vedno aktualna

Tehnologija se razvija in marsikatero napravo, predmet … je uničil čas … Toda, nekaterih ne povsem. Tako je npr. z vezano knjigo računov, ki jo je seveda malce povozila davčna blagajna.

Knjiga vezanih računov pod nobenim pogojen ne sme stran …

V zadnjem času so torej nadvse priljubljene in aktualne t. i. davčne blagajne. Strokovnjaki pa nas ves čas opozarjajo, da vezane knjige računov, ki jo je nekako davčna blagajna izpodrinila, nikakor ne smemo poriniti na stran. Knjiga vezanih računov mora namreč vedno ostati pri nas, ker nikoli zares ne bomo vedeli, kdaj jo bomo še potrebovali. Vezana knjiga računov nam bo npr. prišla prav, kadar bo prišlo do izpada elektrike ali pa takrat, ko bo naše število računov manjše. Lahko pa se celo zgodi, da se boste odločili za prodajo izven fizične prodajalne. Tudi takrat bo vezana knjiga računov zelo dobrodošla. Zato je res ne smemo pod nobenim pogojem dati stran ali pa je ne uporabljati.

V nadaljevanju si poglejmo nekaj najbolj osnovnih podatkov o izgledu in tudi o vsebini te priljubljene knjige …

Vezana knjiga računov je sestavljena iz platnic ter knjižnega bloka, ki je velik 210 x 148 mm. Vsebuje 3 x 50 samokopirnih listov. Vsaka tovrstna knjiga ima serijsko številko, ki jo lahko vidimo v spodnjem desnem kotu. Ta številka je sestavljena iz identifikacijske oznake izdajatelja ter zaporedne številke vezane knjige računov. Barva prvega lista v setu je vedno modro-zelena, drugi in tretji list pa sta v sivo-rjavi barvi. Zavezanec mora v knjigi hraniti prav vse podatke in spremembe, ki jih je naredil nekoliko kasneje. Naj poudarimo še to dejstvo, da vezana knjiga računov ne predpisuje vsebine računa.

Kljub temu da je nekatere stvari, ki so včasih veljale za nepremagljive, povozil čas, so nekatere med njimi ostale. Sem torej sodi tudi vezana knjiga računov, kajneda?