POZOR: Smo SPOT točka! Pri nas lahko uredite tudi spremembo sedeža!
+386 (0)30 708 807
[email protected]

Tudi za zaščito pred neplačili potrebuje podjetje dobro strategijo

Danes je za vsako podjetje realizacija njegove poslovne vizije in uspešen prodor na trg, dobro poslovanje eden izmed tistih ključnih ciljev. Vendar je pot za dosego le-teh izjemno težka. Podjetnik mora zelo dobro premisliti taktiko, sistem poslovanja ter se zelo dobro organizirati. Organizacija poslovanja podjetja je ključnega pomena – vse od osnovnih reči, pa vse do vodenja in režima poslovanja.

A kljub temu tudi to še ni vse, kar podjetje potrebuje za pozitivno poslovanje

Za poslovanje z dobičkom in nenehno likvidnost denarja v podjetju je ravno tako potrebno razviti strategijo. Namreč, ker se današnji trg sooča z velikim številom neresnih strank, neplačnikov, je podjetje prisiljeno ukrepati oz. se lotiti težave s pomočjo izterjave dolgov.

Seveda je za podjetje dobro in predvsem odgovorno, da se njegovi voditelji še pred sklepanjem posla pozanimajo, s kakšno stranko ima opravka (o njenih plačilnih navadah in likvidnosti). Tovrstne informacije o strankah – tako slovenskih kot tudi tujih podjetjih, se lahko dobijo v raznih poslovnih imenikih. Podjetja pa pri svojem poslovanju vedno bolj uveljavljajo tudi druge strategije, ki jih zaščitijo pred neplačniki. Veliko se jih poslužuje z izstavljanjem predplačila, ki obveže stranko, da določen oz. dogovorjen delež poravna že pred prejemom izdelka ali storitve, ter na tak način vidijo resnost stranke in njenega naročila. Eden izmed načinov zmanjševanja tveganj neplačila terjatve je tudi z zavarovanjem terjatev do stranke pri profesionalnih družbah, katerim je izterjava terjatev glavna dejavnost.

A ko enkrat pride do tega, da je potrebna izterjava terjatev, se je le-te tudi potrebno pametno in strateško lotiti, sicer se lahko situacija vleče v nedogled, podjetje pa  bo v še večji finančni izgubi. Seveda se je zadeve najboljše lotiti postopoma – npr. s telefonskim opominom, osebnim kontaktom, pisnim opominom in vse do sodne izterjave ali izterjave preko profesionalnih družb, ki se ukvarjajo prav s to problematiko. Najboljše je ubrati hitro rešitev za težavo, ki bo v kar najkrajšem možnem času podjetje spet postavila na noge in mu zopet omogočila finančno likvidnost. Reševanje izterjave prek sodišča je predvsem dolgotrajno in finančno precej velik zalogaj za podjetje. Veliko boljša rešitev in med podjetji tudi velikokrat uporabljena, je odkup terjatev s strani profesionalnih izterjevalskih družb. Na tak način podjetje v roku nekaj dni dobi povrnjen denar dolga.

Scroll to top