zadovoljstvo z delom

Ste zadovoljni z delom, ki ga opravljate?

Delodajalci se čedalje bolj zavedajo, da le tisti zaposleni, ki delo opravljajo z veseljem, le-tega opravijo tudi bolj kakovostno, s tem pa lahko tudi podjetje kot celota funkcionira bolj optimalno. Zato se delodajalci čedalje bolj trudijo zagotoviti optimalno delovno okolje ter druge komponente, ki bi doprinesle k temu, da bi se zaposleni na delu kar najbolje počutili.

Najbolj uspešna podjetja sedanjega časa za zaposlene ustvarjajo pozitivno delovno atmosfero in se skušajo čim bolj prilagoditi potrebam posameznika. To lahko zagotovijo s prijetnim delovnim okoljem in možnostjo fleksibilnega delovnega časa. Delodajalci zaposlenim ponujajo čedalje bolj proste roke pri opravljanju dela in dodatne ugodnosti kot so možnost dela od doma, zastonj kosila, možnost za podaljšanje porodniške odsotnosti in tako dalje.

V kolikšni meri ste zadovoljni z delom, ki ga opravljate?

Vse te ugodnosti pa pomenijo bolj malo, če zaposleni ne vidijo veselja in smisla v delu, ki ga opravljajo. Za vsakega posameznika je zato pomembno, da pri sebi ugotovi, v kolikšni meri je zadovoljen s svojim delom. Nekateri negativni dejavniki na delu, kot so slab odnos s strani šefa, ne-napredovanje na višji položaj kljub temu, da posameznik meni, da bi mu to pripadalo in ostali dejavniki lahko vodijo k temu, da zaposleni izgubi navdušenje nad delom.

Vsak mora pri sebi ugotoviti, v kolikšni meri je zadovoljen z delom, ki ga opravlja. Zaposleni naj bi si v te namene postavili naslednja vprašanja: Sem zadovoljen z delom, ki ga opravljam? Kako dobro delodajalec poskrbi za delovne pogoje? Sem zadovoljen s plačilom, ki ga zanj prejemam? Kakšni so odnosi na delovnem mestu? Kakšni so moji občutki, ki napoči ponedeljkovo jutro in se odpravim nazaj na delo?

Prevladujejo pozitivne točke ali je več slabih?

Mogoče ste z delom zadovoljni le do določene mere. Nekatere stvari vam pri njem ne ustrezajo, kar vas lahko spodbudi k temu, da začnete iskati novo zaposlitev.

Dober pokazatelj zadovoljstva z delom, ki ga opravljate je, da opazujete sebe, kako se počutite v nedeljo zvečer, ko se vikend izteka in se bliža nov delovni teden.

Priporočljivo je, da izdelate seznam pozitivnih in negativnih strani vašega dela. Kaj je tisto, kar vas pri delu motivira in kaj je tisto, čemur bi se raje izognili? S katerimi pridevniki bi najbolje opisali svoje delo? Če pri tem uporabite pridevnike kot so »zavzetost«, »strast«, »zanimivo«, potem vas verjetno delo, ki ga opravljate, osrečuje. Če vas delo izčrpava in imate občutek, da vašega prispevka ne cenijo v zadostni meri, potem pri delu niste tako zadovoljni.

Kje je vir vašega nezadovoljstva in kaj lahko v zvezi s tem naredite?

Enkrat, ko ugotovite, kako se počutite pri delu, obdelajte še posamezna področja. Ste bili, preden ste sprejeli omenjeno delo, sicer srečni, odkar pa opravljate to delo, ste stalno pod stresom in izčrpani? Vas opravljanje določenih nalog vedno veseli? Se vedno razburite, ko pride do komunikacije z določenimi sodelavci?

Ko obdelate vsa področja, boste lažje našli izvor morebitnega nezadovoljstva pri delu. Na tak način boste lažje prišli do zaključka, kaj lahko sami naredite, da bi vam bilo delo v večje veselje. Mogoče se lahko glede česarkoli pogovorite s sodelavci ali šefom in boste razrešili oziroma odpravili vzrok težav. Če pa ugotovite, da ni ničesar, kar bi lahko naredili, da bi se na obstoječem delovnem mestu bolje počutili, potem je mogoče čas, da razmislite o iskanju drugega dela.

Če ne gre drugače, se lotite iskanja drugega dela

Seveda je to, da imate zaposlitev, veliko vredno in ste lahko res hvaležni za to. Če pa ugotovite, da zaradi dela trpi vaše dobro počutje in odnosi z bližnjimi, potem je vsekakor vredno razmisliti o drugih možnostih in se lotiti iskanja dela, kjer bi lahko v večji meri izrazili svoje potenciale, bili deležni boljših delovnih pogojev, se bolje razumeli s sodelavci, bili manj psihično obremenjeni ali pa prejeli boljše plačilo. Pri tem morate vedeti, da ideala ni. Na vsakem delovnem mestu se boste srečevali tako z njegovimi pozitivnimi kot negativnimi stranmi. Je pa odvisno, od vas, čemu dajete večji pomen in kaj je tisto, kar potrebujete, da se boste med opravljanjem dela dobro počutili. Preden zamenjate delo, dobro pretehtajte, če boste na novem delovnem mestu res deležni več tistega, kar potrebujete in če se boste izognili tistemu, kar vas je pri sedanjem najbolj motilo.

Vir: businessnewsdaily.com