Izzivi podjetništva

Prenehajte z odlašanjem, saj nikoli ne bo prišel idealen čas za začetek vaše podjetniške poti

Dejstvo je, da nikoli ne boste dočakali idealnih okoliščin za začetek s podjetništvom. Vendar ni treba čakati na popoln trenutek. Če imate dobro idejo, znanje in ekipo ter ste pripravljeni trdo delati za zastavljeni cilj, potem vam lahko uspe ne glede na okoliščine. Tudi v obdobjih največjih kriz je posameznikom uspelo, da so postavili uspešno podjetje.

Se spomnite leta 2008, ko je globalna gospodarska kriza doživela svoj višek? V tem obdobju so res nekatera podjetja tudi propadla in zaključila s poslovanjem. Marsikatero podjetje pa je dane razmere vnovčilo v svojo korist in bilo uspešno v svoji dejavnosti. Poleg tega pa so v podjetništvu vedno vzponi in padci. V času padca se lahko podjetnik nauči marsičesa. V spremenjenih razmerah mora prilagoditi poslovanje, kar zahteva nekaj inovativnosti, časa in sredstev, vendar pa je trud na koncu bogato poplačan. Če podjetje preživi tudi težka obdobja, lahko vodstvu to da zagon in nove izkušnje, ki mu prav pride tudi, ko se razmere izboljšajo.

Dejstvo je, da tudi če se v podjetništvo podate v dobrih razmerah, nikoli ne veste, kakšna bo situacija čez eno, dve tri leta. Vendar pa je že narava podjetništva taka, da gre za nestabilnost, spremenljivost in da moramo do določene mere tvegati.

Od krize do novega začetka

Kljub temu, kako se lahko določena situacija na neki točki zdi brezupna, vedno obstaja rešitev in izhod. Pomembno je le, da vztrajate in da se ne date kar tako. Krizo znajo določeni posamezniki izkoristiti še za večji uspeh. Ko se kupna moč prebivalstva zmanjša, je lahko uspešno podjetje, ki dobi idejo, kako določeno dobrino oziroma storitev ponuditi po nižji ceni. Lahko gre tudi za dobrine v drugi obliki, ki predstavljajo poceni in dobro alternativo neki drugi storitvi ali produktu.

Rast in učenje

Veliko ljudi je, ki dolgo časa razmišlja o tem, da bi ustanovili podjetje, vendar pa kljub izpopolnjenem načrtu na koncu ne naredijo usodnega koraka in ideja ostane zgolj ideja. Do realizacije pogosto ne pride zato, ker se bojijo, da ne bodo imeli dovolj časa, energije ali denarja, da bi vse skupaj izpeljali. In da jim v končni fazi ne bo uspelo. Dejstvo je, da delovanje v podjetništvu ni mačji kašelj in da pot ne bo lahka. Verjetno se stvari ne bodo odvile po pričakovanjih in vas bo marsikaj presenetilo. Vendar pa to ne pomeni nujno konca poslovanja. Podjetnik se na tak način uči, se nadgrajuje in izboljšuje. Na tak način lahko stalno izboljšuje produkt, odnose s strankami, način oglaševanja, storitev kot tako, se uči, kakšno ekipo potrebuje za doseganje uspeha. V tem ni nič slabega. Izzive je pač treba sprejeti kot del vsega skupaj in na njih rasti.

Sprejmite svojo funkcijo vodje z vso svojo odgovornostjo

Na začetku je mogoče nelagodno, da ste za vse sami in da odgovarjate le sebi. Da ni nikogar, ki bi vas podpiral v težkih časih in vam kazal smernice. Čim prej boste spoznali, da je podjetništvo tako svoboda kot velika odgovornost, prej se boste uvedli v nov način delovanja. Sprejmite odgovornost za svoje podjetje in za svoje zaposlene tudi v težkih časih.

Obkrožite se z ljudmi, ki verjamejo v vas

Za podjetnika je zelo pomembno, da si okoli sebe ustvari krog ljudi, ki ga podpirajo in verjamejo v njegove ideje. Tako tudi v težkih časih ne boste obupali, saj vam bodo ljudje stali ob strani in vas bodrili. Če pa se obkrožite z negativnimi ljudmi, ki vam bodo govorili, da vaše sanje niso realne, potem je velika možnost, da jim boste ob prvih težavah in padcih začeli verjeti in posledično opustili svoje namere.

Naučite se uloviti pravo ravnovesje med zasebnim in poslovnim življenjem

Ko ste zaposleni v redni službi, je čas, ki ga namenite delu, jasno določen. Oddelate potrebnih 8 ur na dan, preostanek dneva pa lahko posvetite sebi in svojim najbližjim. V podjetništvu ni tako. Večina podjetnikov sploh na začetku poslovanja dela dosti več kot 40 ur na teden. Ker meje niso točno določene, ampak si jih postavljate sami, je še toliko bolj pomembno, da načrtujete prosti čas. Dejstvo je, da lahko s povečano produktivnostjo in posvetitvijo tistim dejavnostim, ki so res nujne delate manj za isti učinek. Po drugi strani pa se morate zavedati, da morate kot oseba, ki je odgovorna za svoje podjetje, znati poskrbeti zase in za svoje potrebe. Sem pa spada tudi čas za sprostitev, rekreacijo, druženje in druge aktivnosti, ki jih imate radi. Le na tak način boste v dobri formi, kar pa pomeni, da boste tudi bolj produktivni pri delu in da se ne boste izčrpavali.

Vidimo torej, da je pomembno, da se zavedate, kaj prinaša podjetništvo s sabo in če mislite, da boste lahko kos vsemu, kar pride v kompletu, potem se le podajte na to pot. Ne čakajte na idealne razmere, ker jih ne boste nikoli dočakali.

Vir: entrepreneur.com