izgorelost

Posledice izgorelosti pri zaposlenih in njen vpliv na podjetje

Simptomi izgorelosti se kažejo v kronični izčrpanosti, znižani motivaciji in nezainteresiranosti. Izgorelost lahko pomeni resne posledice tako za posameznika kot za podjetje, zato naj bodo vodje še posebno pozorni pri pravočasnem prepoznavanju in preprečevanju tega pojava. Izgorelost ima lahko naslednje neugodne posledice na delovanje podjetja.

  1. Zmanjšanje produktivnosti

V raziskavah se je pokazala pozitivna povezava med zdravstvenim stanjem uslužbencev in njihovo produktivnostjo na delu. Če se zaposleni na delovnem mestu dobro počuti, bo bolje opravljal svoje delo, bolj bo produktiven in bo kvalitetno opravil delo, ki mu je dano. Bolj kot je zaposleni zdrav in boljšega počutja, bolje bo opravljeno delo. Pomemben faktor je tudi dobra spočitost. Če torej podjetje želi uspešno poslovati, mora poudarek dati potrebam zaposlenih.

  1. Finančna plat

Izgorelost je tudi razlog za dodatne stroške v podjetju. Ne samo, da so vidni učinki na produktivnosti na delovnem mestu, ampak to podjetje lahko zelo drago stane. V primeru, da mora iti človek zaradi izgorelosti na bolniško, mora podjetje najti nadomestno osebo, ki bo opravljala njegovo delo. V končni fazi lahko pride tudi do izgube zaposlenega, ki je zelo talentiran in obvlada svoje delovno področje. Prav najbolj produktivni delavci namreč predstavljajo največje tveganju za izgorelost, ker dajo pri delu vse od sebe.

  1. Manjša predanost delu

Zaposleni, ki so predani delu, dihajo s podjetjem in si prizadevajo, da bi s svojim delom pomagali, da bo podjetje še boljše. Zato zaposleni, ki so predani delu, delajo dosti boljše od ostalih. Za rast podjetja je ključno, da so v njem  zaposleni predani delavci. Ko zaposleni izgorijo, se zmanjša njihova produktivnost, prav tako pa zavezanost ciljem podjetja. To se zgodi, ko nimajo dovolj časa za sprostitev in počitek.

  1. Negativni učinki na zdravje

Z izgorelostjo so povezani tudi stroški za zdravstvene storitve. V najhujših primerih lahko izgorelost pripelje tudi do prezgodnje smrti. Če stres na delovnem mestu traja dolgo časa, so posledice neizogibne. Pojavijo se lahko tudi mentalne bolezni, anksioznost, težave s srcem itd. Ljudje, ki so pod stresom, so bolj dovzetni za nezdrave navade: kajenje, pitje alkohola, nezdrava prehrana.

Zaradi vseh navedenih razlogov bi moralo biti za vsako podjetje ključnega pomena, da poskrbi za dobro počutje in zdravje svojih zaposlenih.

 

Vir: business.com