Ponudba virtualnih pisarn

Med podjetniki in podjetji je že dobro znano, da je virtualna pisarna privlačna alternativa najemu ločenih poslovnih prostorov ter boljša rešitev od registracije podjetja na domačem naslovu. Zato je zacvetela ponudba virtualnih pisarn, ki poleg samega naslova ponujajo tudi kaj več. Če je pri fizičnih pisarnah običajno povsem jasno, kaj lahko v njih počnemo in česa ne moremo, pri virtualnih različicah ni vedno tako – ponudbe se lahko precej razlikujejo, kar vpliva na funkcionalnosti virtualne pisarne.

Osnovna ponudba

Vsaka virtualna pisarna ima v osnovi enak namen – zagotoviti podjetju poslovni naslov. V poštev pride za tista podjetja, ki ne potrebujejo ločenih poslovnih prostorov, a bi radi imeli ločen poslovni naslov. Vsaka virtualna (ali fizična) pisarna, ki se uporablja za ta namen, torej prinaša določen naslov, iz osnovne funkcije pa sledijo še nekatere druge. Na poslovni naslov podjetje prejema uradno pošto, tako da mora ponudnik virtualne pisarne zagotoviti možnost sprejemanja pošte. To je minimum ponudbe – poslovni naslov ter sprejemanje pošte.

Dodatna ponudba

Mnogi ponudniki poleg osnovnih funkcij virtualne pisarne zagotavljajo še nekatere dodatke. Sprejemanje pošte, ki je osnovna storitev, je možno bistveno nadgraditi – običajno je vključeno še obveščanje o prispelih pošiljkah, pogosto tudi prepošiljanje na drug naslov. Ena izmed možnosti v dodatni ponudbi je tudi skeniranje pošte in posredovanje preko spleta.

V dodatni ponudbi se virtualne včasih približujejo tudi fizičnim pisarnam – nekateri ponudniki imajo na naslovu virtualne pisarne fizične prostore, ki jih v dodatni ponudbi nudijo v občasno rabo najemnikom virtualne pisarne. Podobno velja za konferenčne sobe in druge prostore.

Na koncu pa gre omeniti še storitve, ki niso vezane neposredno na prostore oziroma naslov, a lahko močno olajšajo delo nadobudnim podjetnikom. Govorimo o svetovanju in podobnih storitvah – nekateri ponudniki bodo kar sami poskrbeli za prijavo oziroma spremembo poslovnega naslova ter sedeža podjetja, nekateri omogočajo tečaje, izobraževanja in podobno.