POZOR: Smo SPOT točka! Pri nas lahko uredite tudi spremembo sedeža!
+386 (0)30 708 807
[email protected]
odstop terjatve

Podjetja, ki ponujajo odkup terjatev

Cilj podjetij je, da ustvarjajo dobiček. To delajo tako, da strankam prodajajo svoje storitve in izdelke; odvisno od tega, ali gre za storitvena ali proizvodna podjetja. Večinoma stranke plačajo takoj ob prevzemu blaga ali koriščenju storitve, včasih pa ni tako, ampak podjetje omogoči določen rok, do katerega je treba račun poravnati. Ta rok je lahko tudi en mesec, dva ali celo več. To lahko s sabo prinese tudi določene probleme, saj mora podjetje spremljati, kakšno je stanje na tem področju, če so stranke plačale do predvidenega roka. Če niso, potem mora ustrezno ukrepati.

Odstop terjatev lahko reši probleme, ki nastanejo na področju terjatev do strank

Računi, ki še niso poravnani, predstavljajo terjatve. Podjetje se lahko razbremeni tega področja in se odloči za odstop terjatve finančnim podjetjem, ki se profesionalno ukvarjajo s tem področjem. Odstop terjatve pomeni, da finančno podjetje podjetju, ki se je za to storitev odločilo, takoj izplača pričakovani znesek, z izplačili s strani strank pa se potem ukvarja sam naprej. Odstop terjatve ima za podjetje številne prednosti. V prvi vrsti je ta, da podjetje takoj dobi denar, ki mu pripada, kar pomeni, da ni treba čakati do roka zapadlosti. To je lahko rešitev še posebej za novonastala podjetja, ki jim vsak dodaten evro pomeni veliko, saj lahko vlagajo v razvoj in rast podjetja oziroma pokrivajo tekoče stroške, ki nastanejo pri poslovanju.

Prednosti pa niso le finančne narave. Odstop terjatve pomeni tudi to, da se podjetje razbremeni tega področja in mu ni potrebno cel čas prežati na stranke, kdaj bodo denar izplačale. Tako se lahko posveti svoji osnovni dejavnosti, kar je lahko za podjetje veliko olajšanje. Za tako storitev seveda podjetje plača določeno proviziji. Večinoma gre za procentualen delež glede na višino celotnega zneska. Ko finančno podjetje pregleda vse priložene podatke oziroma račune, se odloči, ali bo šlo v sodelovanje s tem podjetjem. Če se odloči tako, potem pride do podpisa pogodbe.

Scroll to top