zadovoljstvo z delom

Odpirate s.p.? Kaj morate vedeti, če boste v kratkem registrirali podjetje?

Registracija podjetje je dandanes precej enostaven postopek. Za to ne potrebujete ne posebnega znanja, ne posebnih sredstev. Podjetje lahko namreč registrirate brezplačno. Če se odločite za s.p., ste za podjetje odgovorni s svojim lastnim premoženjem. To pomeni, da ni zahtevanega nobenega začetnega vložka kot pogoj, da bi začeli z dejavnostjo.

Podjetje lahko registrirate celo prek spleta. Vseeno se kot boljša možnost izkaže obisk VEM točke. Tam se namreč lahko o morebitnih dilemah posvetujete s svetovalcem. Ta vam bo lahko podal določene napotke, da se boste lažje odločili, katero od ponujenih možnosti izbrati.

Da bi lahko izvedli postopek registracije pri VEM svetovalcu, morate najprej poklicati na izbrano lokacijo in rezervirati termin, kdaj boste prišli.

Kaj potrebujete za registracijo s.p.-ja?

Na VEM točko morate s sabo prinesti svoj osebni dokument; najbolje osebno izkaznico. Potrebujete tudi davčno številko. Davčna številka vašega s.p.-ja bo namreč enaka vaši osebni davčni številki.

Če nameravate d.p. registrirati na lokaciji, ki ni v vaši lasti, potrebujete še dovoljenje lastnika. Iz dovoljenja mora biti razvidno, da vam lastnik dovoljuje, da dejavnost opravljate na njegovi lokaciji.

Premislite tudi o tem, kakšne prihodke pričakujete v prvem letu poslovanja. Na podlagi tega bo referent namreč izračunal, kolikšno mesečno oziroma tromesčeno akontacijo dohodnine boste plačevali.

Katere odločitve boste morali sprejeti?

Referent vas bo vprašal, kako se bo vaše podjetje imenovalo. Podjetje imena sestoji iz več delov. Končnica je s.p., ki označuje samo obliko podjetja. Obvezna elementa sta tudi vaše ime in priimek. V imenu mora biti navedena tudi dejavnost, s katero se boste (v pretežni meri) ukvarjali. Poleg tega pa si lahko izmislite še eno ime, ki se bo nahajalo čisto na začetku celotnega imena in bo imelo bolj čustveno, osebno noto. Tako je lahko primer imena podjetja: Spomladanska roža, aranžerske storitve, Ana Horvat, s.p.

Referent vas bo vprašal, s katero dejavnostjo se boste ukvarjali. Priporočljivo je, da že prej preverite seznam dejavnosti, ki so razvršečene po alinejah in točkah. Morda boste izbrali eno ali več dejavnosti. Dejavnosti lahko sami sproti spreminjate in dodajate. Pomembno pa je, da preverite, če morate za opravljanje izbrane dejavnosti izpolnjevati predpisane pogoje. Če ja, potem morate ob registraciji priložiti potrdilo, da te pogoje izpolnjujete. Ti so lahko vezani na izobrazbo, na opravljanje licence in podobno.

Kot smo namignili že v zgornji točki, je treba razmisliti tudi o lokaciji. Kje boste torej registrirali svoje podjetje? Imate za to pripravljene poslovne prostore? Boste dejavnost opravljali doma in jo tam tudi registrirali? Če ne dobite dovoljenja lastnika, ki bi vam to omogočal, potem je smiselno razmisliti o virtualni pisarni. Gre za storitev, pri čemer na izbrani lokaciji najamete poslovni naslov. Tja nato prejemate pošto, prostore lahko izkoristite tudi za sestanke.

Svetovalec vas bo vprašal, če se boste odločili za navadni ali normirani s.p. Kakšne so razlike? Pri navadnem s.p.ju morate redno evidentirati vse prihodke in odhodke, ki nastanejo tekom poslovanja. Bilanca mora biti prikazana tudi v letnem poročilu, ki ga izdate ob koncu koledarskega leta in ga pošljete državi. Če pa se odločite za normirani s.p., je pomembno knjižiti zgolj prihodke. Vrednost odhodkov je vnaprej predpostavljena glede na delež prihodkov. Trenutno ta delež predstavlja 80%. Normiran s.p. se priporoča za tiste, ki imajo nizke odhodke in se ukvarjajo s storitveno dejavnostjo. Vedeti je treba tudi to, da kot normirani s.p. niste upravičeni do nobenih olajšav.

Kaj pa poslovni račun?

Po tem, ko boste opravili postopek registracije in bo vaš s.p. uradno registriran, morate čim prej urediti poslovni račun. Ta vam bo služil poslovanju, vezanemu na vaš s.p. Nekatere banke ponujajo možnost, da združite osebni in poslovni račun v enega, druge spet ne. Vsekakor pa boste morali poskrbeti tudi za spletno banko, ki vam bo olajšala plačevanje računov in evidenco prihodkov in odhodkov. Pozanimajte se pri različnih bankah, pod katerimi pogoji poslujejo in se odločite za tistega ponudnika, ki bo v vašem primeru najboljši.