POZOR: Smo SPOT točka! Pri nas lahko uredite tudi spremembo sedeža!
+386 (0)30 708 807
[email protected]
podjetništvo

Nikoli ni prepozno, da se podate na podjetniško pot

Podjetniška pot vsekakor ni lahka in ni za vsakogar. Odločitev za tako spremembo življenjskega sloga je velik zalogaj. Vendar pa če gre človek proti svojim sanjam in pri tem uspe, je uspeh največje poplačilo za ves trud.

Nekateri svoje sanje živijo tako, da opravljalo delo na določenem delovnem mestu, ki so si ga izbrali. Nekateri se odločijo za opravljanje določenega prostovoljnega dela ali pa se v prostem času posvetijo nekemu hobiju. Sanje pa je možno izživeti tudi tako, da se posameznik odloči za podjetniško pot. Gre za željo ustvariti nekaj novega in pustiti določen pečat na svetu. Če čutite, da je ta pot prava za vas, ni nikoli prepozno, da se odločite zanjo.

Nekateri uspejo že zgodaj, drugi nekoliko kasneje

Nekateri srečneži že od malih nog vedo, kaj je tisto, kar jih res osrečuje, in posledično vse sile usmerijo v to, da jim začrtana pot uspe. Drugi najdejo svoje poslanstvo pozneje v življenju, nekateri pa nikoli. Nikoli pa ni prepozno za uresničenje svojih sanj.

Uspeh se lahko zgodi že v zgodnji fazi življenja. Dokaz za to sta ustanovitelj Microsofta Bill Gates in ustanovitelj Appla Steve Jobs, ki sta že v zgodnjih dvajsetih letih postavila uspešno podjetje. Bila sta že rojena podjetnika. Obstaja pa mnogo drugih primerov, katerih uspeh je bil lahko tudi nepričakovan in nenačrtovan in se je zgodil kasneje. Avtorica uspešnice Harry Potter je pri 31 letih ostala mati samohranilka ter se povrh vsega borila tudi z depresijo. S tem, da je napisala knjigo, se ni le izognila revščini, ampak je z izdajo knjige zaslovela in obogatela. Colonel Harland Sanders je svoja mlada leta posvetil delovanju na področju zavarovanj. Šele pri 62 letih je odprl podjetje KFC. Henri Nestle je najprej vrsto let delal v številnih branžah, preden je pri 56 začel prodajati Nestle proizvode in na tak način zasnoval uspešno podjetje.

Te zgodbe nas učijo, da ni nikoli prepozno. Če nikoli ne poskusite, ne boste nikoli vedeli, če vam lahko uspe. Tudi če vam ne uspe, je to v redu. Življenje je neprestano učenje. Iz izkušenj se največ naučimo.

Najprej morate najti svojo strast

Najprej morate ugotoviti, kaj je tisto, v čemer res uživate. Ste najbolj srečni, ko lahko nekaj naredite z lastnimi rokami, ko rešite živali, ko pišete, potujete? Pomembno je, da ste pozorni na vse tiste stvari, ki vam prinašajo radost in se fokusirate nanje. Po drugi strani je dobro razmisliti tudi o tem, kaj znate, kaj ste že počeli v življenju, v čem ste res dobri. Vsakršna znanja vam lahko pridejo prav in jih lahko učinkovito uporabite na podjetniški poti.

Razmislite o vsaki ideji, ki se vam porodi. Na začetku se poskusite pri tem čim manj omejevati. Razmišljate, da bi se preselili v tujino in odprli lastno restavracijo? Vsaka uspešna zgodba je zgrajena iz kombinacije tega, kar radi počnete, in tega, v čemer ste res dobri.

Kako slediti svojim sanjam?

Veliko ljudi razmišlja o vsem, kar bi radi ustvarili, a le redki se podajo na pot. Geslo ustanovitelja podjetja Nike se glasi: »Samo naredi«. Dejstvo je, da vam brez akcije ne bo nič uspelo. Vseeno pa je pametno pred tem postaviti realne temelje, narediti načrt in vanj vključiti vse, kar je treba, da bi prišli do želenega cilja. Razmislite o čim več detajlih, ki bodo pomembni v vašem primeru in jih vpletite v načrtovanje. Vizualizirajte. Vseeno pa bodite odprti za morebitne spremembe. Nikoli ne gre vse po načrtih. Ena stvar je narediti poslovni načrt, druga stvar pa je, kaj vas čaka v realnosti.

Morate biti pripravljeni na to, da boste morali določene stvari spremeniti, prilagoditi trendom. Pomembno je, da začnete z majhnimi koraki in cilji in si na tak način začrtate pot. Enkrat, ko začnete, ne glejte več nazaj. Vzemite v zakup, da bo prišlo tako do uspehov kot tudi do porazov. Pripravljeni morate biti na oboje in skladno s tem načrtovati nadaljnje korake. Bodite pripravljeni na neprestano učenje in izboljševanje. Glede na statistiko veliko podjetij propade in imejte v mislih, da je tudi ta možnost realna. Tudi če se vam to zgodi, še vedno ni konec sveta. Boste vsaj vedeli, da ste poskusili in da nimate česa obžalovati.

Vir: enterpreneur.com

Scroll to top