POZOR: Smo SPOT točka! Pri nas lahko uredite tudi spremembo sedeža!
+386 (0)30 708 807
[email protected]
podajanje v podjetništvo

Ni treba, da pustite službo, da bi ustanovili svoje podjetje

Marsikdo ima želje, da bi se podal na svoje, vendar pa zaradi strahu pred tem, da mu ne bi uspelo, niti ne poskusi. Podjetnik Jeff Bonaldi spodbuja vse, ki si želijo podati na to pot, naj se tega lotijo. Seveda pa ni smiselno v trenutku pustiti službo in se podati na samostojno pot. Korake je možno delati postopoma in premišljeno.

Jeff je bil pred leti zaposlen na področju finančnih storitev. Delo mu je bilo všeč, s sodelavci se je dobro razumel. Vseeno pa je nekaj manjkalo. Želel si je nekaj več, se lotiti dela, nad katerim bi bil res navdušen. Kljub temu, da je v stitem času doživel tudi nekaj zasebnih pretresov, se je na teki točki odločil, da bo začel delati na svojih sanjah.

Redna zaposlitev in samostojna pot

Poslušal je govore ljudi, ki so se podali na svojo pot. Ugotovil je, da področje financ ni nekaj, kar bi ga posebej zanimalo. Spraševal se je, kako bi bilo, če bi se vsak dan lahko zbudil in počel tisto, kar bi ga resnično veselilo. Ideja se je zdela zelo privlačna, a težko dosegljiva. Vedel je, da obožuje pustolovščine, zgodovino in zgodbe ljudi, ki jim je uspelo nemogoče. Ustanovil je pustolovsko turistično agencijo, ki vsebuje vse tri komponente.

Z začetka ni bilo lahko in trajalo je kar nekaj časa, da je podjetje postalo uspešno. Več let je podjetju posvečal večerne ure in vikende, saj je bil v tem času še redno zaposlen. Odločil se je, da bo službo pustil takrat, ko mu bo podjetje prinašalo zadostne prihodke. To se je po nekaj letih tudi zgodilo.

Kombiniranje obojega prinaša številne prednosti

Sicer pa Jeff ni edini, ki se je odločil za tako pot. Veliko uspešnih podjetij je zrastlo na tak način. Najprej je šlo za dejavnost ob službi, nato pa se je razvilo v “full-time job”.

Katere so prednosti tega, da se posla lotite ob redni službi?

  • V začetku poslovanja je zelo dobrodošlo, da imate na razpolago čim več finančnih sredstev. Tako se izognete potrebi po tem, da vzamete posojila. Tudi če imate na strani kupček denarja, vam bo zelo prav prišlo, da boste nekaj časa prejemali redno plačo, saj vam podjetje na začetku verjetno še ne bo prinašalo zadostnega dobička.
  • Ker imate na razpolago redne prihodke, ne boste odvisni od investitorjev (vsaj ne v tolikšni meri, kot bi bili sicer), zato boste do določene mere lahko sami postavljali pogoje. Imeli boste večjo svobodo odločanja.
  • Dejstvo je, da večina podjetij ne preživi. Prav zato je smiselno imeti vedno v ozadju plan B. Nekaj časa se podjetju posvečate kot obstranski dejavnosti. Sčasoma vidite, če nastaja zgodba o uspehu ali ne. Če po daljšem času in vlaganju truda niste nikamor prišli, bo verjetno bolje, če se podate v kaj drugega. Ali pa nadaljujete s svojo službo. Tako vam morebiten propad podjetja ne bo predstavljal prevelikega stresa.

Kako se lotiti svoje dejavnosti poleg redne zaposlitve?

  • Najdite področje, nad katerim boste res navdušeni. Treba se je zavedati, da je podajanje na samostojno pot izredno težko. Srečevali se boste s številnimi zavrnitvami in padci. Če ne boste delovali na področju, ki vas res navdihuje, potem obstaja velika verjetnost, da boste kmalu obupali.
  • Ključ je v otroških korakih. Veliko ljudi ne ve, kako naj začnejo. Vendar pa ni treba že na začetku delati megalomaskih ciljev. Delajte majhne korake. Počasi se pomikajte bližje sanjam.
  • Zagotovila, da vam bo uspelo, ni. Vseeno pa je pomembno, da trdo delate in vlagate veliko svoje energije in časa v posel. Tako si boste povečali možnosti, da bo vaša dejavnost enkrat res lahko v celoti pokrivala vaše potrebe po financah.
  • Poiščite pomoč. Dejstvo je, da za uspeh podjetje potrebujete številna znanja. Marsičesa ne boste zmogli sami. To tudi ni potrebno. Pomembno je, da se znate obrniti na pomoč od zunaj. Najdite eksperte na svojem področju, ki vam lahko pomagajo s pogovorom, nasvetom, mentorstvom. Podjetnik ni samotni otok. Ključ je v povezovanju in iskanju prednosti za obe strani.

Jeff Bonaldi pravi, da ko zdaj gleda nazaj na čas, ko se je odločil, da ustanovi svoje podjetje, je bila to zanj res prava odločitev. Spodbuja vse, ki imajo podobne želje, da se tega čim prej lotijo. Vendar pa naj si najprej v svoji dejavnosti ustvarijo toliko dovolj finančne varnosti. Šele ko je podjetje utečeno in uspešno posluje, je najboljši čas, da se odločite, da date odpoved v obstoječi službi. Tako ne boste preveč tvegali in ničesar obžalovali.

Vir: entrepreneuer

Scroll to top