POZOR: Smo SPOT točka! Pri nas lahko uredite tudi spremembo sedeža!
+386 (0)30 708 807
[email protected]
upravljanje s časom

Nasveti Jima Rohna za učinkovito upravljanje s časom

Jim Rohn je strokovnjak na področju upravljanja s časom. Na to temo je imel tudi številne govore, s čimer je motiviral številne ljudi. Če želite biti uspešni na svojem področju, potem je ključnega pomena, da se naučite učinkovito upravljati s časom. Skušajte spodnje nasvete čim prej prenesti tudi v prakso, ne jih zgolj preleteti.

Če ne naredite svojega načrta, obstaja velika verjetnost, da boste postali del načrta nekoga drugega

Načrtovati, kako boste preživeli svoje življenje je zelo pomembno. Ladja, ki zapusti pristanišče in pri tem nima določene neke končne destinacije, bo plula sem in tja, na končni cilj pa ne bo nikoli prispela. Načrtovanje vašega življenja se začne s tem, da načrtujete, kako boste preživeli vsako leto, mesec in dan. Le na tak način boste nekoč uresničili svoje načrte.

Cilje si napišite

Veliko ljudi o svojih ciljih in načrtih zgolj razmišlja, nikoli pa jih ne napiše na papir. Vendar se to lahko izkaže kot velika napaka. Ravno s tem, ko cilje napišete na papir, se lahko nanje osredotočite in razmislite o tem, kateri koraki so potrebni, da bi prišli do želenega cilja.

Če ne nadzirate svojega časa, bo čas nadziral vas

Ste se že kdaj zbudili v nov dan, pri tem pa niste imeli nobenih načrtov, kako naj bi ga preživeli? Še preden ste se dobro zavedali, je dan minil brez, da bi kaj konkretnega postorili. Na tak način živi življenje večina ljudi. Glejte na vsak dan kot na novo priložnost, da kar največ naredite s časom, ki ga imate na voljo in začnite načrtovati.

»Dnevi so dragi. Vsak dan, ki ga zapravite pomeni, da imate na voljo enega manj. Prav zato poskrbite za to, da boste vsak dan kar najbolje izkoristili« (Jim Rohn)

Načrtujte tudi manjše stvari

Včasih za kakšen opravek rečemo, da je tako lahek, da ga ni treba posebej načrtovati, ampak bomo to opravili mimogrede. Vendar se lahko kmalu ujamemo v past in nečesa ne naredimo. Kljub temu, da gre za majhno stvar, je pomembno, da ponavljamo majhna dejanja, saj nas bodo vodila k nečemu večjemu. Če ne postorimo stvari, ko so majhne, lahko iz njih nastane nekaj večjega in bomo temu dosti težje kos.

Postavite si rok za uresničenje določenih ciljev

Če smo naredili nek plan, kaj želimo doseči, je ključnega pomena tudi to, da si pri tem postavimo neko časovnico, do kdaj bomo to izpeljali. To, da za nek projekt določimo en mesec, nas bo spodbujalo k temu, da bomo vse moči uprli v to, da nam to uspe in da bomo načrtovali vse korake, ki nas bodo do tega pripeljali. Po drugi strani pa načrti, ki jim ne dodelimo rokov, dostikrat ostanejo v zraku in jih na koncu ne dosežemo. Določevanje rokov posameznim projektom je tako nujno.

Izurite se v postavljanju ciljev

Postavljanje ciljev je nekaj, kar zahteva čas, da to tehniko usvojite. Vsak dan si napišite cilje, brez da bi se pri tem ozirali na včerajšnji dan. Na tak način boste vse aktivnosti načrtovali z namenom, da bi cilj dosegli, nepotrebnim dejavnostim pa se boste izognili. Gre torej za postavljanje kratkoročnih ciljev. Vendar pa je tudi to zelo pomembno, saj nas le kratkoročni cilji popeljejo do dolgoročnih.

Vsi imamo vsak dan na razpolago enako število ur

Ne ozirajte se na to, kaj je bilo in kje se trenutno nahajate. Vse možnosti imate, da dosežete zastavljene cilje, čeprav se trenutno nahajate na točki, kjer si ne želite biti. Velik delež milijonarjev je bilo na neki točki v življenju na nuli, kar se tiče financ.

Zelo koristen nasvet za upravljanje s svojim časom je, da najprej pogledate, kje se trenutno nahajate. To dosežete s tem, da spremljate, na kakšen način trenutno izrabljate čas. Koliko časa na dan porabite za določeno aktivnost? V kolikšni meri so te aktivnosti pomembne pri doseganju vaših ciljev? Marsikdo bo ugotovil, da veliko časa zapravi po nepotrebnem z aktivnostmi, ki ničemur ne koristijo. Šele, ko uvidite realno sliko, lahko začnete z urnika črtati dejavnosti, ki vas k ničemer ne vodijo in začnete delati načrte, katere dejavnosti morate uvesti v svojo dnevno rutino, da se boste premaknili s te točke.

Vsekakor upravljanje s časom ni nekaj, česar bi se naučili z danes na jutri. Vsaka stvar zahteva svoj čas in trud. Vendar pa je pomembna volja in vztrajanje na poti, za katero ste se odločili, da boste šli po njej.

Vir: addicted2success.com

Scroll to top