POZOR: Smo SPOT točka! Pri nas lahko uredite tudi spremembo sedeža!
+386 (0)30 708 807
[email protected]
napake stratupov

Napake, ki se jim morate izogniti, ko se podate v podjetništvo

Kljub temu, da je podjetništvo želja marsikoga in da obstaja veliko podjetij, ki uspešno poslujejo, pa jih po drugi strani veliko tudi propade. Kar 70 % novonastalih podjetij namreč propade v roku 2 let. To je precej velika številka. Predstavljamo vam seznam nekaj napak, ki se jim je bolje izogniti, da bo imelo vaše podjetje kar največje možnosti, da bo uspešno poslovalo tudi na dolgi rok.

Ne zaposlujte sorodnikov in prijateljev, ki nimajo ustreznega znanja in sposobnosti

Obstaja pregovor, ki pravi, da v poslu ni brata. Dobro je, če to filozofijo posvojite tudi vi. Če sorodnik ali prijatelj nima ustreznega znanja za opravljanje določenega dela, ga raje ne zaposlite. Seveda je normalno, da si želite rešiti finančno stisko brezposelne osebe, ki vam je blizu. Vseeno pa bo za obstoj podjetje bolje, če vsaj v začetku zaposlite res usposobljene ljudi, ki vam bodo pomagali, da bo podjetje zaživelo. V kasnejših fazah pa je zaposlovanje manj izkušenih delavcev, ko je ekipa ljudi že večja, bolj varno.

Nikoli ne glejte na podjetje kot na banko

Uspešni podjetniki na svoje podjetje ne gledajo kot razmerje med prihodki in odhodki, ampak kot na sredstvo za reševanje določenih problemov. Ne razmišljajo toliko o tem, koliko denarja bodo pridobili od svojih strank, ampak kaj lahko naredijo, da jim bodo na obraz narisali nasmeh. Zato lahko iz svoje zgodbe ustvarijo zgodbo o uspehu. Če želite torej uspešno psolovati, na svoje podjetje glejte kot na orodje, s katerim boste reševali določene probleme v družbi in razveseljevali ljudi. Tako se boste stalno trudili, da bi izboljšali svoje produkte ali storitve in dali vse od sebe, da bodo vaše stranke kar najbolj zadovoljne s celotno storitvijo, ki jim jo boste ponudili.

Ne bojte se postaviti vprašanj

Ko se znajdete v situaciji, iz katere ne vidite izhoda, je najslabše, da se zaprete vase. Če se bojite priznati svojo šibkost in vprašati za nasvet, boste svojemu podjetju naredili več škode kot koristi. Se spomnite reka: Človek, ki nekaj vpraša, je bedak za eno minuto. Tisti, ki pa ne, pa za celo življenje. Ko se torej naslednjič znajdete v težki situaciji, razmislite, koga bi lahko prosili za nasvet. Obrnite se na bolj izkušene ljudi. Podjetništvo je stalno učenje in rast. Dovolite si, da vas drugi usmerijo na pravo pot.

Ne obljubljajte nečesa, česar ne boste morali ponuditi

Stranke najbolj sovražijo, če se jim lažete v zvezi s tem, kaj jim lahko ponudite. Bodite iskreni, katere probleme jim lahko pomagajo reševati vaši izdelki oziroma storitve. Če nekaj ni možno, potem to raje priznajte. Ljudje niso neumni in slej kot prej bodo izvedeli, da ste jih vlekli za nos. Tako se ne bodo več vračale, slab glas o vas pa se bo širil naprej.

Nikoli ne nehajte raziskovati in slediti trendom

Mariskateri podjetnik se ujame v past. Ob začetku poslovanja mogoče da vse od sebe, da bi razvil kar najboljši poslovni model, da bi bil njegov izdelek čim boljši, stranke pa čim bolj zadovoljne. Potem na določeni točki mogoče pride do uspeha in želenih prihodkov. Če takrat podjetnik zaspi na lovorikah in dela po enakem posotpku mesece in leta, zadeva na dolgi rok ne more biti uspešna. Želimo v hitro spreminjajočih časih. Tehnologija se izjemno hitro razvija, spreminja se način komuniciranja med ljudmi. Možnosti so čedalje širše. Morate biti stalno na tekočem z novostmi in jih vpletati v svoje poslovanje. Le tako se boste lahko obdržali nad gladino.

Tako kot mora podjetnik, če želi biti uspešen, neprestano rasti in se razvijati. Tako je tudi s poslovnim modelom. Stalno je treba iskati možnosti izboljšav in se truditi, da bi še izboljšali uporabniško izkušnjo. Ključnega pomena je torej, da ne zaspite.

Pametno postavljanje ciljev

Dokazano je že bilo, da obstaja večja verjetnost, da bomo cilje dosegli, če jih bomo napisali na list papirja. Vendar to ni dovolj. Gre za to, da je podjetništvo nekaj, kar je sestavljeno iz številnih področij delovanja. Pomembno je, da se ne izgubite v vseh teh funkcijah in nalogah. Morate si določiti prioritete in vedeti, kaj je v določenem trenutku najpomembnejše. Potem pa vse moči usmerite v tisto smer.

Da bi dosegli velike cilje, jih je pametno razdrobiti na drobne korake. Tako boste postopoma napredovali v pravo smer. Hkrati si boste lahko čestitali za vsak osvojen korak, kar vam bo vlilo dodaten zagon in samozavest. Spremljajte tudi vse aktivnosti, ki jih izvajate in ugotovite, kakšni so njihovi učinki. Tako boste vedeli, katere dejavnosti se vam res izplača opravljati in katere lahko brez slabe vesti vržete iz seznama. Tako vam bo ostalo več dragocenega časa za pomembne stvari.

Vir: addicted2success

Scroll to top