POZOR: Smo SPOT točka! Pri nas lahko uredite tudi spremembo sedeža!
+386 (0)30 708 807
[email protected]
kartuše

Nakup kartuše – najpogostejše napake in kako se jim izogniti

Če imate doma ali na delovnem mestu tiskalnik, potem veste, da je poraba črnila pri pogosti uporabi precejšnja, kar zahteva reden nakup kartuše. Glede na to, da ne gre za majhen strošek, se je dobro pred nakupom izogniti nekaterim najpogostejšim napakam.

Splošno o kartušah

Kartuše so sestavljene iz plastičnega ogrodja in vsebine znotraj njega – črnila. Pri tiskanju komunicirajo s tiskalnikom in omogočajo tiskanje barv na papir. V grobem kartuše delimo na termične in fotoelektrične. Termične na primer uporabljajo Canon, HP in Lexmark, fotoelektrične pa Epson. Najpogosteje sta v tiskalniku dve kartuši: barvna in črna. V medsebojnem sodelovanju ustvarjata spekter vseh možnih barv.

Najpogostejše napake pri nakupu kartuš

Ignoriranje navodil

Pred greste v nakup kartuš, je dobro prebrati navodila, priložena tiskalniku, saj se v njih lahko nahajajo pomembne informacije glede pravilnega postopka menjave in izbire pravega tipa kartuš. Če ne najdete originalnih navodil, pobrskajte po internetu za PDF obliko.

Nepoznavanje tipa želenih kartuš oziroma modela tiskalnika

Prodajalec vam bo težko svetoval pri nakupu kartuš za vaš tiskalnik, če ne ve, kateri model si lastite. Najbolj enostavno je, da s seboj prinesete izpraznjeno kartušo. Če je nimate, si izpišite proizvajalca in model tiskalnika. Podatek o proizvajalcu, modelu in serijski številki tiskalnika običajno najdete na vidni strani tiskalnika. Če ga tam ni, pa se verjetno nahaja na zadnji strani.

Nakup napačnega tipa črnila

Obstajata dva tipa črnila; eno je na osnovi barve, drugo pa na osnovi pigmenta. Barvno omogoča tiskanje živih barv, vendar pa zaradi počasnega sušenja obstaja velika verjetnost razmazanja barv. Sušenje pigmentnega črnila je dosti hitrejše, zato so slike čistejše. Pigmentno črnilo je vodoodporno in prilagojeno tiskanju fotografij.

Nakup tiskalnika brez kartuš

Izogibajte se nakupu tiskalnika brez kartuš, kjer je princip tak, da se črnilo sproti dodaja v že vgrajene predalčke. S samim konceptom ni sicer nič narobe in se lahko izkaže kot dobra ideja, pri čemer tudi privarčujete s stroškom za kartuše. Je pa za kvalitetno tiskanje nujno, da sam postopek vlivanja črnila v tiskalnik izvedejo za to usposobljeni strokovnjaki.

Plačati preveč za kartuše

Pri nakupu kartuš je cena pomemben faktor za odločitev. Če za nakup zapravite več, kot bi bilo treba, je tudi to svojevrstna napaka. Večina kupcev meni, da mora kartuše kupiti od istega proizvajalca, od katerega si lasti tiskalnik. Vendar to ni nujno. Obstajajo tudi cenejše kartuše drugih proizvajalcev, ki so prav tako kvalitetne in uporabne za vaš tiskalnik.

 

Vir: ebay.com

Scroll to top