podjetništvo

Najpogostejši miti, vezani na podjetništvo

Predstavljamo vam nekaj najpogostejših mitov, vezanih na podjetništvo, in vam obrazlagamo, zakaj niso nujno resnični.

Mit 1: Če delate nekaj, v čemer uživate, boste imeli občutek, kot da sploh ne delate.

Kljub temu, da se ta stavek lepo sliši, je resničnost drugačna. Čeprav ste se mogoče odločili za opravljanje dela na področju, ki vam je blizu, boste v podjetništvu vseeno morali veliko delati. Delovanje v podjetništvu zahteva veliko časa, energije in sposobnosti dobrega načrtovanja. Čeprav se boste podali v panogo, ki vas zanima, bo to za sabo potegnilo še veliko drugih obveznih opravkov, ki niso toliko povezani s tem področjem, vendar je to, da jih boste postorili, nujno, da bo vse skupaj gladko teklo. Kmalu boste lahko spoznali, da je biti podjetnik dvorezen meč. Hkrati gre za privilegij, inspiracijo in vložen trud je na koncu bogato poplačan. Ni pa to lahka pot, ki bi bila primerna za vsakogar. Veliko stvari boste opravili z veseljem, veliko bo pa tudi takih, ki jih bo treba narediti zgolj iz nuje. Ko ste v delovnem razmerju, morebitne napake prevzame nase celotno podjetje, ko pa se podate na lastno pot, odgovornost nosite izključno vi sami. Po drugi strani boste le vi tisti, ki boste odgovorni za uspeh ali neuspeh podjetja. Tudi v težkih časih boste morali znati sami sebe motivirati, da nadaljujete.

Mit 2: Podjetniki so neustrašni.

Prišli bodo časi, ko boste dobili stranko, ki ste si jo vedno želeli, ko boste dobili težko pričakovan klic ali bo sklenjena pogodba s pomembnim investitorjem. Namesto, da bi takoj odreagirali, boste odlašali in odlašali s posredovanem sporočila ali pomembnim klicem. To je strah. Lahko veliko časa čakamo na določene rezultate, potem pa se pot naenkrat odpre in se bojimo, kakšen bo končni rezultat. Kot podjetnik morate vedeti, da se boste znašli v situacijah, ko vas bo strah. Ključnega pomena je, kako se s tem spopadete. Pomembno je, da reagirate kljub strahu in da se podate iz cone udobja. Le na tak način boste v končni fazi lahko dočakali pozitiven izid in uspeh. Strah je torej nekaj naravnega in pride v kompletu s podjetništvom. Znati se moramo soočiti z njim, ga obvladati in v končni fazi premagati.

Mit 3: Delo v ekipi je sanjsko delo.

Marsikdo si predstavlja, da so podjetniki stalno obkroženi z ljudmi. Vendar pa ni vedno tako. Možno je, da boste veliko časa preživeli sami. Velikokrat se boste lahko počutili nekoliko osamljeni, ko boste opravljali delo individualno ter opazovali druge pri druženju, vi pa boste nekako izven tega. Zato je pomembno, da vam postane všeč lastna družba. Po drugi strani bodo prišli tudi dnevi, ko boste imeli sestanek za sestankom in boste obkroženi z ljudmi. Naučiti se morate krmariti med obema ekstremoma in sprejeti oboje v zakup. Pomembno je, da se v težkih časih opomnite, da opravljate pomembno delo, ki vas veseli, in vas to žene naprej.

Mit 4: Uspeh pride na račun opravljanja dela 24/7

Kljub temu, da podjetniki običajno delajo več ur tedensko kot redno zaposleni, pa nenehno delo ni ključ do uspeha. Pomembno je, da so jasno postavljene prioritete in da se najnujnejše opravke naredi čim prej. Po drugi strani pa je ključ tudi v dobrem ravnovesju med poslovnim in zasebnim življenjem. Podjetnik mora poskrbeti za to, da se od dela tudi odklopi in preživi kvaliteten čas s prijatelji in družino. S tem, ko se bo dobro počutil in bo spočit, bo tudi delo bolj kvalitetno opravljal. Naučiti se mora reči ne in kdaj zavrniti kakšno ponudbo. Uspeh ne pomeni zgolj velikih vsot denarja, ampak izhaja tudi iz dobrega upravljanja s časom in sposobnosti poskrbeti tudi zase. Podjetništvo pomeni fleksibilen delovni čas, kjer si podjetnik sam določa, kdaj bo opravljal svojo dejavnost. Včasih to pomeni delo ob vikendih, ponoči ali ob praznikih. Vendar pa je pomembno, da si znamo postaviti meje in si določimo kakšen dan za počitek in sprostitev. Le tako se bomo lahko spet polni energije lotili opravljanja tekočega dela.

Vir: entrepreneur.com