POZOR: Smo SPOT točka! Pri nas lahko uredite tudi spremembo sedeža!
+386 (0)30 708 807
[email protected]
socialna omrežja

Načrtovanje učinkovitega oglaševanja na socialnih omrežjih

Oglaševanje vašega podjetja na družabnih omrežjih je v današnjih časih ključnega pomena, da boste pri poslovanju uspešni. Socialna omrežja uporablja danes že skoraj vsak in kot je to uporabno orodje za povezovanje z ljudmi, je to tudi medij, kjer krožijo številne informacije; tudi o storitvah in produktih raznih podjetij. Tako so za podjetje družabne omrežja pomembno orodje ta komunikacijo s strankami in za nagovarjanje novih. Posebnost družabnih omrežij je v tem, da je komunikacija bolj na osebni ravni. Zato morajo tukaj podjetja ubrati drugačen pristop.

Na družabnih omrežjih se torej podjetja predstavljajo, privabljajo nove kupce, jih navdušujejo z raznimi akcijami. Na tak način se poveča tudi prodaja. Zaradi vseh prednosti uporabe družabnih omrežij vsekakor ni smiselno zamuditi izjemnih priložnosti, ki jih ta ponujajo. Ni pa dovolj zgolj pojavljanje podjetja na Facebooku in podobnih omrežjih. Pomemben je tudi pravilen pristop. Da bi torej oblikovali primeren pristop, si zastavite naslednja vprašanja.

Kakšen je moj končni cilj?

Najprej morate jasno definirate, kakšen je cilj vašega poslovanja. Kaj želite doseči s tem, ko ste podjetnik ali bloger? Potem pa seveda še, na kakšne načine boste dosegli ta cilj? V večini primerov bo takojšen odgovor, da je cilj povečati prihodke. Da bi dosegli ta cilj, morate več prodati oziroma pridobiti več strank. To je seveda dosti logično, vendar pa je treba to ozavestiti, da ne izgubimo fokusa in se s tem od ciljev oddaljujemo, namesto, da bi se jim približevali. Prvi korak je torej ta, da jasno definirate cilj in korake, ki vas bodo k njemu pripeljali.

Kdo je moja ciljna publika?

Verjetno se že zavedate približno, kakšen je profil osebe, ki je vaša idealna stranka. Vseeno pa je dobro, da se temu področju še posebej posvetite in jasno definirate, kakšna lastnosti, vzorce obnašanj in želje imajo ljudje, ki najbolj povprašujejo po vaših izdelkih oziroma storitvah. Ni nujno, da obstaja le en tip vašega idealnega kupca. Lahko gre za dve ali več skupin. V vsakem primeru to področje jasno razdelajte in poskušajte čim bolj natančno definirati to osebo ali več njih. Ko boste to ugotovili, boste dosti lažje našli način, kako nasloviti to osebo, kakšen jezik pri tem uporabljati in kje se pojavljati s svojo ponudbo, na kakšen način oglaševati.

Kje se nahaja moja ciljna publika?

Ko ste torej ustvarili neko predstavo o vašem tipu stranke, se morate vprašati, na katerem socialnem omrežju boste lahko našli tak tip ljudi. Če torej ciljate na mlajšo populacijo, potem bo za oglaševanje najbolj primeren Snapchat. Če gre za milenijce, potem je smiselno iti na Instagram. Če želite svoje storitve ponuditi poslovnežem, potem za to uporabite LinkedIn. Če gre za ljudi, starejše od 40 let, potem jih boste najverjetneje našli na Facebooku. Ko ste se odločili za eno izmed družabnih omrežij ali več njih, pojdite globlje. Ljudje v štiridesetih letih se bodo na Facebooku najverjetneje zanimali za kakšne športne spletne strani ali za televizijske šove. Predstavnice milenijcev na Instagramu bodo verjetno všečkale strani na področju mode. Poslovneži na LinkedInu bodo verjetno sledili kakšnim ekspertom na svojem področju.

Bistvo je torej v tem, da razmišljate, kje bi lahko našli ljudi, ki jim boste ponudili svoje izdelke oziroma storitve. Ko enkrat to ugotovite, vse skupaj postane precej bolj enostavno. Zanima vas le še to, na kakšen način boste do teh ljudi pristopili.

Kako naj se povežem s svojo ciljno publiko?

S ciljno publiko se povežete preko sporočila, ki jim ga posredujete. Bistvo je v tem, kaj piše v tem sporočilu in na kakšen način je posredovano. Način, kako je sporočilo posredovano, zajema številne aspekte. Sporočilo mora biti posredovano v jeziku, ki je blizu vaši ciljni publiki. Na drug način boste nagovarjali najstnike kot poslovneže. Najstnike lahko nagovarjate v slengovskem jeziku, ki jim je bližje, poslovneže pa boste nagovarjali na profesionalni ravni. Pri tem je pomembno tudi, kakšne barve izberete za posredovanje takega sporočila, kakšen slog, ikone, slike.

Potem pa še zadnja, ampak najpomembnejša stvar: kakšna naj bo vsebina takega sporočila? Pri tem je pomembno to, da ni očitno, da želite nekaj prodati. Sporočilo naj bo narejeno na način, da ponudite rešitev določenega problema ljudem.    Naj se torej osredotoča na dobrobit drugih in ne na vaš zaslužek. Ko bo potencialna stranka zaznala, da vam kot podjetju, ni vseeno zanjo, se bo veliko raje odločila za opravljanje neke storitve pri vas.

Socialna omrežja so torej odličen kanal za pridobivanje novih strank. Njihova prednost je v tem, da gre za brezplačen način oglaševanja in da lahko vse opravite iz zavetja svojega doma. Vendar pa naj vas enostavnost pojavljanja na družabnih omrežjih ne zavede. Kljub temu, de je tako oglaševanje precej enostavno, je pomembno, da ga dobro načrtujete in da je vsaka poteza premišljena. Le tako boste lahko med ljudmi oblikovali pozitivno mnenje o vas in dober glas se bo širil naprej.

Vir: addicted2success

Scroll to top