Kako produktivno izkoristiti čas?

Načini, kako prosti čas izkoriščajo uspešni posamezniki

Kako preživi svoj prosti čas povprečni zaposleni, ko opravi svoj 8- ali več urni delovnik? Od napornega dneva je izčrpan, lačen in ima dovolj vsega. Zato si pripravi hiter obrok, se zlekne pred televizijo in tako preživi preostanek večera. S tem seveda ni nič narobe, če se to ne dogaja prepogosto. Uspešni posamezniki tak način preživljanja prostega časa vidijo kot izgubo. Čas, ko se ne posvečajo delu, raje posvetijo učenju in izobraževanju.

V neki študiji, ki je preučevala, na kakšen način dneve preživljajo najbolj uspešni posamezniki, je bilo ugotovljeno, da ti sploh ne gledajo televizije. V prostem času se raje posvečajo branju knjig. Vendar pa ne posegajo kar po običajnih knjigah za zabavo, ampak se lotijo takih, ki jim nudijo dodatno znanje in širitev obzorja. Kar več kot polovica uspešnih posameznikov zjutraj, preden se odpravi na delo, posluša audio knjige.

Ni skrivnost, da uspešni posamezniki veliko časa posvetijo branju. V povprečju naj bi ta skupina ljudi prebrala kar eno do dve knjigi na mesec. Podjetnikom se zato svetuje da, tudi če niso taki ljubitelji knjig, prebirajo saj prispevke in bloge na internetu, ki nudijo kvalitetno vsebino. Če jim čas tega ne dopušča, je odlična ideja poseganje po audio knjigah.

Tudi zelo zasedeni ljudje najdejo čas za branje

Marsikdo bo rekel, da nima časa za branje in da je nemogoče, da ob opravljanju vsakodnevnega dela in preživljanju preostalega časa z družino najde čas še za to. Vendar pa če pomislimo, kako malo časa imajo šele najuspešnejši posamezniki in da jim to vseeno uspeva, potem bomo ta izgovor težko uporabili. Naj navedemo le nekaj uspešnih in zelo zasedenih znanih oseb, ki branje redno vključujejo v svoj urnik: Barack Obama, Bill Gates, Oprah Winfrey in Elon Musk.

Branje prinaša podjetnikom izjemne koristi. Z branjem se širi obzorje, dobivamo nove ideje, kar pa je sploh v podjetništvu, kjer je kreativnost pomembna za rast in napredek, zelo dobrodošlo. Prek branja lahko pridemo do ideje za razrešitev določenega problema, zasnujemo nov produkt oziroma izboljšamo obstoječo storitev.

Še vedno ne veste, kje bi našli čas za branje in za druge koristne aktivnosti? Potem si preberite naslednje napotke:

5-urno pravilo

Koncept je zelo enostaven in pravi, da ne glede na to, kako zaseden urnik imamo ljudje, se vedno najde ena ura na dan, za katero se lahko odločijo, da jo bodo posvetili učenju. Če se odločimo to pravilo upoštevati vse dni v delovnem tednu, to nanese 5 ur. Veliko uspešnih posameznikov se odloči, da to uro izkoristi zjutraj, preden se začnejo delovne aktivnosti.

Pri tem pravilu je ključnega pomena, da vztrajate z njim vsak dan. Lahko si pomagate s tem, da si naredite točen načrt, kako boste izkoristili teh 5 ur tedensko in potem spremljate, v kolikšni meri ste cilj uspeli uresničiti.

Če 5-urno pravilo ni izvedljivo

Tudi če si ne morete privoščiti, da bi eno uro na dan posvetili branju, se lahko za začetek odločite, da boste tej dejavnosti posvetili 20 ali 30 minut. Dejstvo je, da se velikokrat znajdemo v situaciji, ko nekje nekaj čakamo in večina ta čas posveti brskanju po pametnem telefonu. Če pa se odločite, da boste imeli vedno s sabo dobro knjigo, potem boste minute čakanja izkoristili na bolj produktiven način. Lahko gre torej le za majhne spremembe in organizacijo vašega časa, ki vam lahko na dolgi rok prinesejo velike prednosti.

Pomemben je tudi čas za refleksijo

Uspešni posameznik v svoj prosti čas ne vnašajo le branja, ampak tudi refleksijo preteklih dogodkov in odločitev. Gre torej za čas, ko se posvetite le svojim mislih. Takrat lahko objektivno pogledate na svojo dosedanjo pot in ocenite, kako daleč ste prišli glede na cilje, ki ste si jih postavili. Vzemite si čas, da ocenite vaše odločitve. Ugotovite, katere odločitve so bile prave in kaj bi lahko naredili bolje. vse to bo predstavljalo odlično podlago za vaše nadaljnje delovanje. To vam bo omogočalo, da ne boste delovali brezglavo ampak veliko bolj premišljeno. Poleg tega lahko v času miru pridete do novih idej in prebliskov. Možgani vas lahko v času, ko jih ne obremenjujete s stalnim dotokom informacij, zelo dobro služijo in vas pripeljejo do novih pogledov na stvari.

Eksperimentiranje

Pomemben del pridobivanja novega znanja je ta, da ga čim prej spravite v prakso. Recimo, da ste se iz knjig naučili nekaj novega o vzpostavljanju pozitivne delovne klime. Premislite, kako lahko to uporabite v vašem primeru. Kako bi lahko predlagana orodja vnesli v vaše podjetje? Če ste dobili neko novo idejo, potem jo čim prej implementirajte v delovanje podjetja in opazujte, kako se bo obnesla. Če se ne bo izkazala kot najboljša odločitev, jo opustite. Če pa bodo rezultati spodbudni, potem ste našli še en način, da izboljšate poslovanje. Pomembno pa je, da ne odnehate, ampak se stalno učite in izboljšujete.

Vir: entrepreneur.com