POZOR: Smo SPOT točka! Pri nas lahko uredite tudi spremembo sedeža!
+386 (0)30 708 807
[email protected]
upravljanje z denarjem

Lekcije s strani slavnih in bogatih: Kako učinkovito upravljati z denarjem?

Primeri iz sveta slavnih dokazujejo, da tudi bogastvo za posameznika ni zagotovilo, da se nikdar več ne bo znašel v finančnih težavah. Ravno bogataše lahko visok znesek, ki si ga lastijo, hitro zavede. Namesto, da bi z njim skrbno upravljali, se odločijo za visoke in dostikrat nepotrebne investicije, ki so lahko usodne in jih na koncu lahko spravijo v dolgove. Naj omenimo le nekaj imen znanih oseb, ki so se v določenem obdobju svojega življenja znašli v finančnih težavah: Johnny Depp, Nicholas Cage, 50 Cent, Curt Schilling in številni drugi.

Seveda ni nič narobe s tem, da si kdaj privoščite kaj več, če vam finančno stanje to dopušča. Vendar pa si je vsekakor priporočljivo postaviti zdrave meje, da vas pri zapravljanju ne zanese. Finančne težave so doletele tudi Tori Spelling, ki je na neki točki imela na računu -35.000 dolarjev, zaradi česar se je na podlagi tožbe s strani banke znašla na sodišču. Finančni bankrot je doživel tudi Corey Haim. Zaradi tega je bil tako obupan, da je želel na eBay-u prodati svoj zob za 150 dolarjev, vendar se mu ni javil noben kupec.

Da se tudi sami ne bi znašli v neprijetnem položaju zaradi finančnih težav, vam podajamo naslednje predloge:

Naredite načrt

Študije dokazujejo, da sta kar dve tretjini Američanov obremenjeni s svojimi financami. Da boste mirno spali, je vsekakor priporočljivo, da imate stalen nadzor nad tem področjem. Naredite si ustrezen načrt. Delajte na tem, da boste vse izdatke skrbno načrtovali in da bodo ti utemeljeni.

Za začetek zgolj spremljajte vaše potrošniške navade. Kolikšen delež izdatkov namenite kateremu od področij? Koliko gre za nujne stroške, za položnice, hrano? Koliko porabite za oblačila, kozmetiko, prostočasne dejavnosti in podobno? Pretehtajte, kaj od tega so stroški, ki se jim ne morete izogniti in katera so tiste področja, kjer vam po nepotrebnem uhaja denar.

Upravljanje denarja ima preproste zakonitosti. Naredite pregled nad tem, koliko zaslužite in koliko zapravite. Na mesečni ravni vedno zapravite manj kot zaslužite. Del prihodkov namenite tudi varčevanju. Imejte stalen pregled nad bilanco. Seveda si kdaj pa kdaj privoščite tudi priboljške na različnih področjih, vendar pa določite znesek, ki ga boste mesečno zapravili v te namene in ga ne presezite.

Če ugotovite, da kljub sledenju načrtu ne dosegate pričakovanega oziroma bi si radi privoščili več, potem začnite iskati možnosti, kako bi povečali svoje prihodke. Je možnost, da se potegujete za podobno delovno mesto, za katerega boste bolje plačani? Vam čas dopušča, da se lotite še kakšnega dodatnega dela? Se lahko lotite kakšne dejavnosti, ki bo predstavljala vir dodatnega zaslužka?

Imejte pregled nad izdatki

Kreditne kartice so postale čedalje bolj priljubljen način nakupovanja, saj dajejo lažen občutek varnosti. Če niste dovolj pozorni na sprotno porabo in prihodke, se lahko pri tej metodi plačevanja hitro znajdete v težavah. Kljub enostavnosti plačevanja na ta način, se torej ne zaletite v nakup. Najprej presodite, če vam finančna sredstva to dopuščajo in če vam bo želen nakup res prinesel neko dodano vrednost.

Najdite način, da boste imeli stalno pod nadzorom področje izdatkov. Na tak način se boste izognili neprijetnim presenečenjem ob koncu meseca. Priporočljivo je tudi, da se na banki zmenite glede nekega mesečnega limita, ki vam ga nastavijo. Na tak način boste pravočasno vedeli, kdaj ste prekoračili znesek, ki ste ga nameravali zapraviti v tem obdobju. Dober način je tudi ta, da plačujete z bankovci in kovanci. Na tak način boste imeli takojšen vpogled v to, koliko denarja še imate na voljo.

Za pomoč se obrnite na finančnega svetovalca

Upravljanje s financami vsekakor ni lahko področje. V šolah nas večinoma ne učijo, kako učinkovito upravljati z denarjem. Prav zato je priporočljivo, da se obrnete na nekoga, ki ima veliko znanja in izkušenj s tega področja, saj vam bo lahko priskočil na pomoč, ko boste načrtovali ravnanje z vašim denarjem. Sploh v primeru, ko v bližnji prihodnosti načrtujete večjo investicijo, se lahko na tak način pozanimate, kakšne možnosti imate, da čim prej zberete potreben znesek. Svetoval vam bo lahko tudi na področju vaših navad glede ravnanja z denarjem, da jih boste lahko izboljšali.

Prav tako obstaja veliko knjig s to tematiko, ki vam prav tako lahko prinese podrobnejši pogled v to področje ter neprecenljiva znanja in napotke.

Tako kot vsega se je treba naučiti tudi učinkovitega upravljanja z denarjem. Vsekakor bo imelo pridobljeno znanje za vas veliko dodano vrednost in vam bo koristilo še dolgo časa.

Scroll to top