POZOR: Smo SPOT točka! Pri nas lahko uredite tudi spremembo sedeža!
+386 (0)30 708 807
[email protected]
vodja

Lastnosti, ki opredeljujejo dobrega vodjo – 1. del

Dober vodja mora imeti številne lastnosti, ki mu omogočajo, da lahko uspešno dosega zastavljene cilje. Do neke mere gre za prirojene lastnosti, vendar pa lahko veliko naredi tudi vsak sam, če se trudi, da slabosti postopoma odpravlja, pozitivne točke pa čim bolj razvija. Vsekakor je delo vodje izjemno odgovorno, saj le-to vpliva na delovanje celotnega podjetja kot tudi na vse zaposlene v njem. Predstavljamo vam lastnosti, ki jih imajo odlični vodje, ter razlagamo, zakaj so le-te tako pomembne.

Osredotočenost

Kot vodja morate sprejeti veliko pomembnih odločitev. Pri opravljanju dela pa je pomembno, da ste nanj osredotočeni. Pomembno je, da na vas ne vplivajo preveč moteči dejavniki, ampak da se znate skoncentrirati na naloge, ki jih opravljate. Le tako jih boste opravili hitro in učinkovito brez nepotrebnega izgubljanja dragocenega časa.

Zaupanje

Pomembno je, da imate v glavi jasne cilje in močno vizijo, kaj želite doseči. Le tako boste lahko zgled tudi drugim in jih boste navdihnili pri opravljanju dela.  Pri tem je pomembno tudi to, da imate razvito empatijo, da ste do drugih prijazni in velikodušni. Tako vas bodo drugi bolj spoštovali in vam zaupali. Pomembno je, da zaupate ljudem, da bodo delo opravili tako, kot najbolje znajo, da jim date le določene napotke, potem pa jim pustite proste roke.

Avtentičnost

Pretvarjanje, da ste nekaj, kar niste, se nikoli ni izkazalo kot dobra poteza. Prej ali slej pride resnica na dan. Če želite, da bi vam zaposleni zaupali in vam sledili, morate biti avtentični, odprti in predani delu. Dobri vodje so stabilni in ne pustijo, da bi jih vodila čustva. Drugi tako vedo, kaj lahko pričakujejo od njih.

Poštenost

Vrednot, ki jih odražate kot vodja, se bodo navzeli tudi zaposleni. Pomembno je, da ste odkriti, pošteni in da delo opravljate tako, kot veste, da je najbolj prav. Na tak način boste zaposlenim v zgled in verjetnost, da bodo dali vse od sebe in se trudili po najboljših močeh, je veliko večja.

Inspiracija

Pomembno je, da izražate navdušenje nad svojim delom. Če posel opravljate s strastjo, boste s tem motivirali tudi druge, da vam bodo sledili. Če ljudje zaznajo pomen svoje funkcije v zgodbi in se zavedajo lastne moči, se bodo trudili po najboljših močeh, da bo njihov prispevek kar najbolj kakovosten.

Strast

Pomembno je, da ljubite tisto, kar delate. Le tako boste lahko pri tem kar najbolj uspešni. Kljub temu, da vam gre v neki stvari dobro, vas mora vedno nekaj gnati naprej, da se trudite, da bi stvar naredili še boljše, da bi ustvarili še nekaj večjega. Kljub temu, da vsa dela, ki jih boste kot vodja opravljali, ne bodo vedno po vaši volji, je pomembno, da se jih lotite z zagonom in pozitivno energijo.

Inovativnost

V svetu z omejenimi viri in neomejenimi pričakovanji s strani ljudi inovacije niso pomembne le za uspeh, ampak tudi za preživetje podjetja. Inovacije so tiste, ki nas ženejo naprej. Inovacije so način, da rešimo izzive, ki nastanejo. Odpirajo vrata do novih priložnosti.

Potrpežljivost

Pot do uspeha skoraj nikoli ni hitra in lahka. Traja lahko leta, da dosežete, kar ste si zadali. Če ste nečemu res zavezani, potem to za vas ne bo težko in boste pripravljeni delati in čakati, kolikor bo potrebno, da uresničite svoje cilje. Če vas cilji ženejo naprej, potem mora biti sama pot do njih nekaj, v čemer prav tako uživate. Na poti lahko srečate veliko ovir, ampak to vas ne sme ustaviti.

Umirjenost

Če ste se lotili podjetništva, boste na poti skoraj zagotovo naleteli tudi na posledice napak, ki ste jih naredili zaradi neizkušenosti, doživeli boste lahko tudi neuspehe in se srečali z ljudmi, ki vas bodo hoteli odvrniti od vsega skupaj. Umirjenost pomeni, da boste tudi, ko bo hudo, znali ohraniti mirno kri in se učili iz napak. Na tak način boste sebe še izboljšali ter pridobili izkušnje, ki vam bodo pomagale na nadaljnji podjetniški poti.

Odprtost

Seveda je pomembno, da imate pred sabo cilj in jasno pot. Vendar pa trmasto vztrajati pri nečem, če to nikakor ni izvedljivo, ni dobro. Boljše je, da si puščate del poti odprte in da se znate zraven tudi prilagoditi trenutnim situacijam, trendom  in novim okoliščinam ter prisluhniti mnenju koga drugega. Na tak način se širite in puščate dotok novim priložnostim, ki vas lahko pripeljejo še do boljših rezultatov, kot ste jih sprva imeli v mislih.

Vir: entrepreneur.com

 

Scroll to top