izterjava terjatev

Kje pridobiti začetna sredstva za zagon podjetniške ideje?

Eno najbolj perečih vprašanj, s katerim se srečujejo mladi podjetniki je, kako pridobiti denar za zagon dejavnosti. Če imate dobro idejo in menite, da ste iz pravega testa za podjetništvo, je običajno naslednji korak izdelava poslovnega načrta. Ta vam da vpogled v to, koliko sredstev potrebujete za začetek poslovanja. Toda kje pridobiti ta sredstva?

Obstajajo dejavnosti, ki jih lahko začnete z minimalnim finančnim vložkom. Če gre za storitvene dejavnosti, boste potrebovali nižja sredstva, če gre za proizvodnjo, so potrebna sredstva običajno višja. V vsakem primeru pa vam svetujemo, da skušate dejavnost začeti z minimalnimi sredstvi, ki so potrebna. Če si želite postaviti spletno trgovino, je bolje za začetek v ponudbo dati en izdelek. Če bo zadeva zaživela, boste postopoma dodajali druge. Bolj kot boste delovali po principu postopnosti, bolj boste lahko sproti testirali trg in vnašali potrebne izboljšave. Manjše bo tudi tveganje. Saj je najslabše, če takoj vložite ogromno finančnih sredstev v to, da je vse brezhibno. Potem pa izdelkov ne morete prodati. Torej na kratko, katere možnosti so vam na voljo pri pridobitvi finančnih sredstev?

Lastni prihranki

Vsekakor je najbolje, če začetne stroške krijete z lastnimi sredstvi. Mogoče imate na strani nekaj denarja, ki ste ga varčevali nekaj časa. Mogoče si lastite določene dragocenosti, ki bi jih lahko prodali in vam bo to prineslo ustrezno vsoto. V vsakem primeru skušajte uporabiti svoja sredstva, ker bodo v tem primeru posledice, če se ne bo izšlo, najmanjše.

Prijatelji in sorodniki

Druga, še vedno precej varna, varianta je, da za potrebna finančna sredstva prosite najbližje, ki vam želijo vse najboljše in so vas pripravljeni podpreti pri uresničitvi vaših sanj. Pri tem se je treba dogovoriti, če gre za posojen denar ali so vam ga mogoče pripravljeni dati kot darilo in spodbudo.

Množično financiranje

Ena izmed čedalje bolj priljubljenih načinov pridobivanja začetnih sredstev je zagon kampanje na Kickstraterju, Indegogo ali drugi platformi za množično fiananciranje. Prednost je v tem, da preverite, v kolikšni meri je občinstvo zainteresirano za vašo idejo, še preden se lotite samo proizvodnje in pride do stroškov. Je pa res, da morate nekaj denarja nameniti že prijavi in marketingu, vezanemu na kampanjo. Vseeno pa je to precej dobra metoda za pridobivanje finančnih sredstev. Ni pa primerna za vsak izdelek.

Poslovni angeli

Poslovni angeli podprejo le podjetja z najbolj inovativnimi idejami, ki imajo možnost hitre rasti. Torej so možnosti, da bodo podprli prav vas, precej majhne. Vseeno pa je tak način financiranja za podjetje zelo ugoden. Poslovni angeli so pripravljeni v podjetje investirati nek večji znesek. V zameno za to pa jim sicer pripada tudi lastniški delež v podjetju. Poleg tega so poslovni angeli opremljeni s številnimi podjetniškimi znanji in izkušnjami, zato vam lahko učinkovito pomagajo pri zagonu poslovne ideje in pri rasti podjetje.

Kredit in posojilo pri banki

Veliko ljudi pomisli najprej na to možnost. Vseeno pa je treba vedeti, da banke mladim podjetnikom le stežka odobrijo kredit ali posojilo, saj gre za preveliko tveganje. V kasnejših fazah podjetja, ki je to že uveljavljeno, je kredit precej lažje dobiti. Poleg tega morate vedeti, da je tudi za vas to lahko velik riziko. Če vam ne uspe, kako boste vrnili denar, ki ste si ga izposodili oziroma odplačevali obroke kredita? Zato se vsekakor ni smiselno zaleteti pri tem.

Na kratko smo vam torej predstavili različne možnosti, ki jih imate na voljo. Še enkrat bi poudarili, kar smo povedali že na začetku. Skušajte svoj posel zagnati z minimalnim finančnim vložkom in sproti spremljajte napredek. Pametna odločitev je tudi to, da ste vsaj v začetku, ko se podajate na samostojno pot, še vedno zaposleni v redni službi in podjetništvo opravljate kot dodatno dejavnost. Tako boste prejemali mesečno plačo, ki jo boste lahko delno usmerili v vašo dejavnost. Ko pa bo dela enkrat preveč in boste videli, da podjetje uspešno posluje, se boste lažje odločili za naslednji korak in se posvetili zgolj samostojni dejavnosti.