neuspeh v podjetništvu

Kdaj je čas, da odnehamo v podjetništvu?

Ogromno je razlogov, zakaj neka poslovna ideja ne uspe in ni rezultatov, ki smo jih pričakovali. Lahko gre za ekonomske razmere, lahko je šlo za napačen pristop, lahko je bila ideja realizirana v nepravem času. Tudi če podjetniku v nečem ne uspe, ga neuspeh ne sme definirati.

To, da podjetnik ve, kdaj je najbolj smiselno odnehati, je zelo pomembno. Vztrajanje takrat, ko je neuspeh podjetja neizbežen je podoben temu, da ostajamo na ladji, ki se potaplja. Za podjetnika opustitev določenega posla ne sme biti življenjski poraz, ampak iztočnica za naprej. Pridobljene lekcije mu bodo vsekakor koristile pri nadaljnjih poslih, ki se jih bo loteval.

Izogniti se nevihti

Uspeh seveda ne pomeni, da gre vedno vse gladko. Številna uspešna podjetja so tekom poslovanja, sploh na začetku, naletela na številne izzive. To so za podjetnika lahko dobrodošle lekcije, ki mu pomagajo tudi v prihodnje, da lahko sprejema bolj konstruktivne odločitve in ubere bolj učinkovite pristope. Tudi če v končni fazi neka ideja ne zaživi, ostajajo lekcije, na podlagi katerih lahko bolj premišljeno stopimo na naslednjo pot, ki jo določimo.

Neuspehu se dostikrat ne morete izogniti. Vseeno pa so lahko bolj premišljene poteze na začetku poslovanja lahko ključnega pomena, da vam uspe ali ne. Zelo pomembno je, da dobro načrtujete finančna sredstva in jih prerazporedite na področja, ki so resnično pomembna. Pomembno pozornost je treba nameniti tudi optimizaciji poslovnega procesa, načrtovanju trženja ter zaposlovanju ljudi in nadzoru nad njihovimi učinki. Zaposleni namreč predstavljajo pomembne odhodke, zato bodite pozorni, v kolikšni meri vsak od zaposlenih opravlja naloge, ki so mu dane. Oblikovanje učinkovite ekipe je ključnega pomena, ko gre za uspeh podjetja.

Usoden greh: ponos

Ste podjetnik, stvari si želite speljati do konca tako, kot ste si predstavljali. Želite ustvariti najboljše produkte oziroma storitve in naredili boste vse za to, da vam to tudi uspe. Vse to je razumljivo in odlično. To, da verjamete vase in v svoje sposobnosti je bistvenega pomena, ko se lotite določene dejavnosti. V težkih časih pa se lahko ponos obrne v vašo škodo.

Če ste naredili, vse, kar je bilo v vaši moči, situacija pa se kar ne začne obračati na bolje, je verjetno čas, da si priznate, da je bolje, če odnehate. Eno je seveda to, da pride do določenih težav in se jih da razrešiti, drugo pa to, da enostavno ne gre več naprej. Toliko časa, truda in svoje energije ste vložili v posel, da se vam mogoče zdi neuspeh podjetja vaš osebni poraz. Vendar pa na to ne smete gledati na tak način. Seveda gre tudi za nekakšne vrste osebni poraz, vendar pa vas to ne bo zaznamovalo za vedno.

Ne gre za to, da dobite vsako bitko, gre za to, da zmagate v vojni

Pri tem, ko želite rešiti nastalo situacijo, je pomembno, da nanjo gledate čim bolj objektivno in racionalno. Preveč čustven odziv vam lahko zamegli jasno sliko in v dani situaciji se ne boste morali odzvati najbolje, kot bi se lahko. V prvi vrsti je pomembno, da poznate sami sebe, da veste, kako se odzovete na določene dogodke in da znate to tudi nadzirati. Bolj kot se boste znali obvladovati in trezno razmisliti, večje možnosti imate, da boste situacijo rešili in iz nje šli kot zmagovalec.

Ob zagonu določenega podjetja je treba vložiti tudi veliko finančnih sredstev. Misel na to vas lahko napelje k temu, da morate ta vložek opravičiti in vztrajati v tem, čeprav vse skupaj izgleda brezupno. Ne pozabite gledati na širšo sliko. Ob začetku poslovanja ste imeli določen podjetniški cilj, ki ste ga zasledovali. Vse ostalo je postranskega, sekundarnega pomena. V primeru, če vztrajanje z neko idejo ni več smiselno, je veliko bolje, da odnehate in prihranite dodatne finančne odhodke, ki bi jih sicer še dodatno izgubili.

Podajanje v podjetniške vode in sledenje postavljenemu cilju je primerljivo s plezanjem na vrh. Noben vzpon ni enostaven. Naleteli boste na številne prepreke in ovire. Vendar je od vsega najvažnejše to, kako se boste nanje odzvali in kakšne poteze boste vlekli vnaprej. Bodite čim bolj racionalni, ne izgubite fokusa, učite se iz izkušenj. Če ugotovite, da ste prišli do konca poti, poskusili vse, kar se je dalo, in se stvar še vedno ne premakne, lahko največjo zmago predstavlja priznanje, da je čas, da odnehate in se lotite nečesa drugega.