POZOR: Smo SPOT točka! Pri nas lahko uredite tudi spremembo sedeža!
+386 (0)30 708 807
[email protected]
kako motivirati zaposlene

Katera znanja morate kot podjetnik osvojiti?

Če je opravljanje običajnega dela ozko poglabljanje v neko področje, pa v podjetništvu ni tako. Sicer je res, da delujete na nekem področju, ki ga morate precej dobro poznati, vendar pa to ni dovolj, da bi bili na samostojni poti uspešni. Podjetništvo namreč zahteva širino in preplet različnih znanj. Poleg tega pa je za uspešno delovanje v njem pomembno tudi to, da imate take osebnostne lastnosti, ki vam bodo v pomoč. Katera znanja morate torej osvojiti, če se nameravate podati na samostojno pot?

Poznavanje panoge, v kateri delujete

Če je pri opravljanju dela v sklopu obstoječega podjetja pomembno, da ste dobri na nekem področju, pa morate kot podjetnik poleg tega dobiti tudi širšo sliko dogajanja v specifični panogi. Tako na začetku poti kot kasneje, ko je poslovanje že ustaljeno, morate vedeti kaj se dogaja z vašo konkurenco. Kateri ponudniki tovrstnih storitev že obstajajo, kaj ponujajo… Le tako boste lahko vedeli, kaj je tisto več, kar lahko ponudite vi, da boste dosegli želen uspeh.

Pravni okvirji

Čim stopite na podjetniško pot, za vas postanejo pomembni številni predpisi, ki se tičejo podjetništva samega pa tudi tisti, ki so specifični za vašo panogo. Pozanimati se morate, kakšne so vaše pravice in dolžnosti. Le tako se boste lahko obvarovali pred morebitnimi kaznimi. Poleg tega pa boste lahko izbrali najboljšo pot, ko boste sprejemali katero izmed poslovnih odločitev. Vsekakor je smiselno, da se obrnete na pravno svetovanje, ko se boste srečali pred katerim novim področjem v vašem podjetju, ki ga še ne poznate dobro. Naj gre za sklepanje pogodb, zaposlovanje in drugo.

Računovodstvo

Čim odprete podjetje, se obvežete k temu, da boste morali zanj voditi tudi finančne podatke. Ob koncu leta pa morajo vsi podjetniki oddati letno poročilo o poslovanju. Smiselno je, da se pozanimate vsaj o osnovah računovodstva, da boste vedeli, kakšne možnosti so na voljo in poznali osnovne izraze. Sicer pa je najbolje, da to področje zaupate v roke nekoga, ki se na to spozna. V začetnih fazah poslovanja se je smiselno povezati z računvoodskim servisom, ki bo za vas vodil določene finančne podatke. Z rastjo podjetja se običajno pojavi potreba po tem, da računovodjo zaposlite v vašem podjetju. Vsekakor pa se tega ne lotevajte sami, saj vas lahko nepravilnosti in napake drago stanjo.

Na tekočem z aktualnimi trendi

Ta točka se nekoliko navezuje na prvo. S tem, da ni dovolj, da poznavate zgolj poslovanje drugih pdojetij v vaši panogi. Pomembno je tudi, da veste, kakšni so trendi v vaši panogi pa tudi izven nje. To vam namreč omogoča, da vaše poslovanje na obstane na mrtvi točki. Želimo v časih nenehnih sprememb. Spreminja se svet okoli nas, način življenja, razmišljanja in prejemanja informacij. Tega se morate v največji meri zavedati in skladno s tem delovati. Širše kot boste gledali na trende, bolje bo. Tako boste namreč lahko vedno korak pred konkurenco, saj boste stalno vnašali izboljšave in omogočali izdelke in storitve, ki bodo najbolj po godu vašim strankam.

Marketing

Marketing je področje, ki večini podjetnikom predstavlja številne preglavice. Ravno prodaja je nekaj, česar ljudje ne počnejo najraje. Vendar pa je marketing zelo pomemben pri uspehu vašega podjetja. Lahko ustvarite še tako dober produkt, če ga ne boste znali predstaviti ljudem na pravi način in jih prepričati, potem bo ves trud zaman. Pri marketingu je najbolj pomembno to, da se zavedate, katere probleme rešuje vaš produkt, katere so vaše ciljne stranke. Na podlagi tega boste nato lahko oblikovali celoten koncept glede tega, na kakšen način boste prisotili do njih, katere kanale boste v te namene izbrali. Kakšen jezik boste pri tem uporabili, kakšne barve, pisavo, slogan. Marketing čedalje bolj stremi k pripovedovanju zgodb, zato je pomembno, da oblikujete jasno sporočilo, s katerim boste pritegnili ljdui k nakupu.

V ospredje stopa digitalni marketing, saj ljudje čedalje več časa preživimo na družabnih omrežjih. Poleg tega je tako oglaševanje zastonj ali vsaj precej poceni. Vseeno pa morate pridobiti ustrezna znanja, da bi bili pri načrtovanju tega lahko uspešni.

Scroll to top