POZOR: Smo SPOT točka! Pri nas lahko uredite tudi spremembo sedeža!
+386 (0)30 708 807
[email protected]
podjetniška miselnost

Kakšna je razlika v miselnosti med zaposlenim in podjetnikom?

Uspešne podjetnike ne definirajo toliko posebne lastnosti, ki jih drugi ne bi imli. Bolj gre za to, da jim je skupen določen način razmišljanja. Treba je vedeti, da je miselnost zaposlenega, ki dobro opravlja delo na delovnem mestu, drugačna od miselnosti uspešnega podjetnika.

Če ste torej trenutno zaposleni, vleče pa vas v podjetništvo, potem boste morali spremeniti številne miselne procese, če želite biti kos izzivom, s katerimi se boste srečevali na samostojni poti. Miselne vzorce je sicer težko spremeniti. Vendar se da; z veliko mero vztrajnosti in discipline. Pa si poglejmo glavne značilnosti miselnosti podjetnika v primerjavi z miselnostjo zaposlenega.

Pripravljenost tvegati

Gre za eno bistvenih razlik med zaposlenimi in podjetniki. Medtem ko so zaposleni večinoma nagnjeni k temu, da težijo k varnosti in se zadržujejo v coni udobja, je podjetnikova miselnost popolnoma drugačna.

Uspešni podjetniki so v stalnem iskanju novih izzivov. Razmišljajo »out of the box«, iščejo nove možnosti za rešitev določenega problema. Pripravljenost tvegati ne pomeni brezglavega podajanja v težave. Gre za to, da si upajo narediti nekaj, česar še ni bilo, da si upajo hoditi po neuhojenih poteh.

Če se posameznik stalno boji, kaj mu bo prinesla naslednja odločitev, ne more biti dober podjetnik. Podjetnik lahkotno sprejema nove izzive. Tudi, če se ne posreči vse tako, kot je načrtoval, se zaveda, da mu bo pridobljena lekcija pomagala pri nadaljnjih odločitvah.

Zaposlovanje sposobnih ljudi

Dober podjetnik ve, da ne more vsega postoriti sam in da tudi nima vseh znanj, ki so potrebna za uspešno delovanje podjetja. Prav zato rad zaposluje ljudi, ki so sposobni in po možnosti pametnejši od njega. Ve, da bodo taki posamezniki k podjetju prinesli največjo dodano vrednost.

Po drugi strani pa zaposleni večinoma čutijo nelagodje, če delajo z ljudmi, ki so sposobnejši od njih samih. Vidijo jih kot tekmece in zaradi njih se počutijo manjvredne. Vidijo jih kot konkurente za zasedanje delovnega mesta.

Neprestano učenje

Da bi se posameznik lahko zaposlil v podjetju, mora izpolnjevati razpisane pogoje (doseženo mora imeti določeno izobrazbo in imeti potrebna znanja). Po preteku uvajanja v delo na določenem delovnem mestu, je posameznik več ali manj usposobljen za rutinsko opravljanje dnevnih nalog. Tukaj se v večini primerov učenje konča.

Povsem druga zgodba pa je pri podjetnikih. Podjetniki se morajo, če želijo biti uspešni, stalno izobraževati na različnih področjih. Vsaj v grobem morajo poznati zakonitosti vseh področij v podjetju kot so računovodstvo, marketing, tehnologija, odnosi z javnostjo itd. Tudi ko je posel postavljen, morajo razmišljati o spremembah, inovacijah, novostih, saj le na tak način lahko dosežejo rast. Gre torej za vseživljenjsko učenje in nenehno spremljanje novosti.

Prevzemanje odgovornosti

Velika razlika med miselnostjo zaposlenega in podjetnika se pokaže tudi na področju prevzemanja odgovornosti. Ko gre kaj narobe na določenem področju, na katerem je nekdo zaposlen, bo ta velikokrat iskal krivdo pri drugih. Skušal bo zvaliti krivdo na nekoga drugega, krivil bo vodstvo ali to, da ni imel dovolj časa ali informacij.

Čisto drugače je v primeru podjetnika. Tako kot je podjetništvo velika svoboda, je tudi velika odgovornost. Podjetnik nima nikogar, na kogar bi se lahko izgovarjal, če se mu nekaj ne posreči. Za vse odločitve, tako majhne kot velike, ter njihove posledice, mora prevzeti odgovornost sam. Tega pa marsikdo ni sposoben.

Aktivno sledenje svojim sanjam

Vsi imamo svoje sanje. Razlika je le v tem, da jih podjetniki tudi aktivno uresničujejo in delajo korake, da bi se približali svojim željam in ciljem. Medtem ko povprečni posamezniki zgolj razmišljajo o svojih sanjah, podjetniki naredijo nekaj za to, da jih uresničijo.

Zaposleni so velikokrat pasivni in zgolj čakajo na pravi trenutek, medtem ko podjetniki usodo vzamejo v svoje roke in vlečejo odločne poteze, da bi prišli tja, kamor si želijo. Ne čakajo, da bodo izpolnjeni vsi pogoji in da bo vse rožnato, ampak izkoristijo vsak dan za napredek in premik v želeno smer.

Za konec

Če ste ugotovili, da imate miselnost zaposlenega pa ste podjetnik ali pa si zelo želite postati podjetnik, potem je smiselno, da začnete čim prej delati na spremembah na tem področju. Nič se ne zgodi čez noč, ampak vse niti imate v svojih rokah. K krepitvi podjetniške miselnosti vam lahko pomaga druženje z uspešnimi posamezniki. Tudi prebiranje zgodb uspešnih podjetnikov lahko pozitivno vpliva na to, da boste podzavestno začeli prevzemati drugačne miselne vzorce. To vam bo pomagalo, da boste vlekli bolj odločne poteze, da boste na druge ljudi gledali kot na zaveznike in da bo vaše podjetje uspešno rastlo.

Vir: www.epreneur.tv

Scroll to top