kako začenjajo dan uspešni ljudje

Kako začenjo dan uspešni posamezniki?

Jutranja rutina lahko pomembno vpliva na naše počutje in na potek celotnega dneva. Prav zato ni smiselno zanemariti določenih aktivnosti, ki nam lahko vlijejo novo energijo in zagon ter pripomorejo k temu, da se bo dan odvil po naših pričakovanjih. Ko določene aktivnosti ponavljamo daljše obdobje, nam te preidejo v navado. Zato je v začetku smiselno vložiti nekaj napora, da dosežemo učinke na dolgi rok.

Predstavljamo vam nekaj navad, zaradi katerih bodo vaši dnevi bolj produktivni, če jih boste vnesli v jutranji ritual.

Naspite se

Če si ne boste na dnevni ravni zagotovili zadostno število ur spanja, bo to okrnilo kakovost celotnega dneva. Po drugi strani pa je to, da se v nov dan zbudite naspani, dobra iztočnica za to, da boste dobre volje in produktivnejši. Zadostna količina spanja pa ne vpliva dobro le na počutje, ampak tudi na zdravstveno stanje.

Študije dokazujejo, da imajo naspani ljudje boljšo koncentracijo, odpornejši imunski sistem in so boljše volje. Po drugi strani pomanjkanje spanja vpliva na poslabšanje sposobnosti pomnjenja, poveča pa se tudi raven stresa. Skušajte si vsak dan splanirati na način, da se boste v posteljo odpravili pravočasno. Vsak človek potrebuje določeno količino spanca, da je v svoji optimalni formi. Ugotovite, koliko ur spanja na dan potrebujete vi in naj vam postane prioriteta, da si to količino zagotovite na dnevni bazi.

Vsak dan je nov začetek

Uspešni ljudje preteklost puščajo v preteklosti. V vsak nov dan se zbudijo z mislenostjo, da gre za nov začetek in nove priložnosti. Skušajo se čim manj obremenjevati s tistim, kar je bilo. Tako dopuščajo nove možnosti. Ker grejo skozi dan bolj lahkotni, so bolj veseli in posledično uspešnejši. Seveda ne moremo kar odmisliti vsega, kar se nam je zgodilo v preteklosti. Prav je, da se zavedamo, kdaj smo kaj naredili narobe in da težimo k izboljšavam. Pretekla dejanja in dogodki naj nam služijo zgolj kot lekcije, na podlagi katerih bomo lahko danes in jutri uspešnejši in boljši.

Uspešni ljudje velikokrat že zjutraj razmišljajo o tem, kaj dobrega se jim bo zgodilo čez dan. Bolj kot razmišljamo o pozitivnih stvareh, večja je verjetnost, da se bodo te tudi zgodile.

Hvaležnost

Začeti dan z hvaležnostjo je dober uvod v nadaljnje dogajanje. Če v mislih osvežimo vse, kar imamo, za kar smo lahko hvaležni, bomo dan začeli s pozitivno naravnanostjo. Tako bomo pritegnili tudi več dobrega v svoje življenje. Občutki hvaležnosti se odražajo tudi v izboljšaju našega fizičnega in mentalnega zdravja.

Že zjutraj lahko najdemo veliko stvari, za katere smo lahko hvaležni. Hvaležni smo lahko za nov dan, za to, da smo se naspali, za jutranjo kavo in podobno.

Vzemite si dovolj časa za priprave pred začetkom dneva

Vsak od nas si vsaj kdaj pa kdaj želi, da bi lahko spal dlje, čeprav bi bil čas, da vstane. S tem pa pomembno skrajšamo čas, ki ga imamo na razpolago za priprave na odhod od doma. Tako dan začnemo s hitenjem in pod stresom, kar pa se spet lahko odraža na poteku celotnega dneva. Prav zato je smiselno vstati sovolj zgodaj, da se lahko v miru uredimo. Če bomo dan začeli na umirjen način, potem je večja verjetnost, da bo tak tudi preostali del dneva.

V začetek dneva tako vključite vse priprave, ki so potrebne, da se boste dobro počutili.

Zajtrkujte

Ne pravijo zaman, da je zajtrk najpomembnejši obrok. Prav zato ga ne izpuščajte. Hrana takoj ob začetku dneva vas bo namreč napolnila z novo energijo. Naj bo zajtrk čim bolj polnovreden in zdrav. Zbudite se tako zgodaj, da boste imeli dovolj časa, da v miru pozajtrkujete.

Začnite dan s telovadbo

Marsikdo zavije z očmi ob misli, da bi telovadil že navsezgodaj zjutraj. Vendar pa je to način, da se hitro prebudimo in polni energije začnemo opravljati delovne obveznosti. Kot najboljša možnost se obnese kratek jutranji sprehod ali tek, saj se bomo na tak način nadihali svežega jutranjega zraka. Če pa vas vseeno ne mika, da bi šli ven, lahko nekaj vaj opravite tudi doma.

Jutranja vadba bo pospešila cirkulacijo. Oborožili se boste z energijo za cel dan. Ob rekreaciji se prav tako sproščajo hormoni sreče. Jutranja vadba zmanjša stres, tesnobnost ter možnost za pojav depresije. Ni torej potrebno, da delate težke vaje. Že malo rekreacije bo povzročilo, da se boste počutili veliko bolje kot sicer.

Pospravite svojo posteljo

Mogoče se vam zdi ta nasvet absurden. Vseeno pa študije dokazujejo pozitivne učinke tega, da pospravite svojo posteljo že takoj zjutraj, ko vstanete. Tim Ferriss je rekel, da je neko tako dejanje kot je pospravljanje postelje že navsezgodaj zjutraj dejanje, ki nas uči, da štejejo drobna dejanja.

V neki ameriški študiji je bilo ugotovljeno, da so ljudje, ki zjutraj pospravijo svojo posteljo bolj avanturistični, prepričani vase in družabni. PO drugi strani so ljudje, ki jim to ni v navadi, bolj plahi, slabe volje in sarkastični.