kdaj je čas, da se podate na svoje

Kako veste, da ste zreli za vstop v podjetništvo?

Že nekaj časa si želite, da bi lahko zakorakali na samostojno pot in postali sami svoj šef. Imate poslovno idejo in približno veste, kako začeti. Pa je res primeren čas, da se podate na svoje? Je vaša ideja “dovolj dobra”? To morate presoditi sami. Vseeno pa vam podajamo nekaj opornih točk, o katerih je smiselno razmisliti, preden se odločite za ta korak.

Se zavedate, kaj s sabo prinaša samostojna podjetniška pot?

Podjetništvo je želja marsikoga. Skoraj vsak si vsaj kdaj pa kdaj želi, da bi se lahko podal na svoje, da bi izražal svoje ideje, da bi bil neodvisen od delodajalca. Vseeno pa zgolj želja ni dovolj, da se podate v to smer. Če ste človek, ki ima rad mir, rutino in ustaljene vzorce, vam podjetništvo gotovo ni pisano na kožo. Če v redni službi veste, kolikšni bodo vaši prihodki ob koncu meseca in koliko ur boste morali za to delati, tega v pdojentištvu ni. Mogoče boste imeli kakšen mesec res višje prihodke, kot če bi bili zaposleni. Lahko pa se zgodi, da boste kdaj ostali tudi skoraj brez njih, Ste pripravljeni prevzeti to tveganje ali vam je misel na to nelagodna?

V podjetništvu tudi ni 8-urnega delovnika. Mnogo podjetnikov dela precej več kot nekdo, ki je redno zaposlen. Sploh na začetku poslovanja je delo med vikendi nekaj običajnega. Kljub temu, da boste v nekaj vložili veliko svojega časa in truda pa ni rečeno, da se vam bo stvar v končni fazi obrestovala. Podjetništvo je torej zelo nepredvidljivo. Nikoli ne veste, kaj vas čaka na naslednjem koraku.

Na dnevni ravni se boste spoprijemali s številnimi izzivi. Doživljali boste tudi padce in neuspehe. Kot oseba morate zato biti dovolj trdni, da vas to ne bo zlomilo, ampak da boste vztrajali naprej in iskali nove poti, se učili na svojih napakah.

Ocenite podjetniško idejo

Pomemben faktor možnosti uspeha oziroma neuspeha vašega podjetja je tudi v poslovni ideji. Kako vedeti, če gre res za nekaj, s čimer se boste lahko preživljali? Je vaša ideja dovolj inovativna, posebna, da se boste ločili od podobnih podjetij? Obstaja na trgu dovolj ljudi, ki jih bodo zanimali vaši izdelki oziroma bodo v vaših storitvah videli dodano vrednost zase?

Velikokrat je posameznik sam zase prepričan, da ima najboljšo idejo. Kasneje pa se izkaže, da le ni bilo tako. Pred vstopom v pdojetništvo je tako smiselno pridobiti čim več mnenj, kako drugi vidijo to, kar ponujate.

Mnenja skušajte pridobiti od kar najbolj nevtralnih ljudi. Če boste za mnenje spraševali prijatelje in sorodnike, obstaja velika verjetnost, da bodo izdelke pohvalili iz vljudnosti. Ne bodo vas želeli prizadeti. Smiselno je, da pred vstopom na trg izvedete tržno raziskavo. Ta vam bo dala vpogled v realno stanje.

Stalno učenje in nadgrajevanje

Ne gre pa zgolj za samo podjetniško idejo. Lahko ob začetku psolovanja vaš izdelek ne bo najboljši. Vendar boste zaradi fleksibilnosti in želje po izboljšavah sčasoma zasnovali različico, ki jo trg res potrebuje. Po drugi strani tudi v primeru odličnega produkta ne boste prišli daleč, če ne boste sledili aktualnim trendom in se trudili za izboljšavo produkta in kupčeve izkušnje.

Če torej želite uspešno poslovati, je pomembno, da ste tip človeka, ki ne pade v ustaljene vzorce, ampak vedno išče izboljšave. Pri tem je pomembno mreženje z drugimi ljudmi in branje knjig, saj boste tako deležni večjega števila informacij. Tako se vam bodo lažje porodile dobre ideje.

Pomembna karakteristika dobrih podjetnikov je v inovativnosti. Kreativnost je v vsakem izmed nas. Pomembno pa je, da stalno delamo na njej in jo znamo obuditi. Le tako bomo lahko optimalno načrtovali poslovanje.

Prehod iz redne zaposlitve v podjentištvo

Če ste trenutno še redno zaposleni, nameravate pa se pdoati v pdojetništvo, je smiselno graditi postopoma. Za začetku vam podjetje lahko predstavlja popoldansko dejavnost ob službi. Bolj premišljeno je, če stvar najprej potipate in se za opustitev službe odločite šele takrat, ko se že kažejo prvi pozitivni učinki vašega psolovanja.

Tako boste imeli vsaj nekaj časa še redne prihodke, ki vam bodo prišli zelo prav. Na začetku je v podjeništvu ponavadi tako, da je treba veliko vložiti, rezultati pa lahko pridejo šele čez čas. Lahko pa tudi nikoli. Če pridete do stopnje, ko vam začne lasten posel prinašati dobre prihodke, dobite večje zagotovilo, da boste lahko pot nadaljevali tako, da se poslovite od obstoječe službe.

Vsekakor je smiselno dobro razmilsiti, da se ne boste prehitro podali v nekaj in kasneje obžalovali.