POZOR: Smo SPOT točka! Pri nas lahko uredite tudi spremembo sedeža!
+386 (0)30 708 807
[email protected]
povečanje produktivnosti

Kako svoj čas izrabiti kar najbolj produktivno?

Verjetno imate v življenju nekatere cilje, ki jih želite doseči. Vse moči uprete v to, da bi vam uspelo. Vendar kljub vloženemu času in trudu včasih pomislite, da mogoče nikoli ne boste uspeli priti tja, kamor si želite. Občutek imate, da ima dan premalo ur, teden premalo dni in da ste v konstantni bitki s časom. Enostavno je premalo časa za vse tisto, kar bi si želeli narediti in početi.

Na delovnem mestu se konstanto srečujete z novimi in novimi zahtevami. Narediti morate ogromno stvari v zelo kratke času. Ko osvojite nova orodja, ki vam obljubljajo, da boste z njimi prihranili veliko dragocenega časa, vse skupaj deluje le za kratek čas, potem pa ste spet na istem. Nič drugače ni v prostem času. Prijatelji vas bombardirajo z vsemi možnimi povabili in predlogi. Toliko je stvari, ki bi jih radi videli in doživeli. Ampak enostavno je premalo časa za vse.

Dejstvo je, da si včasih sami otežujemo življenje in si krademo čas za nepomembne stvari. Z ozirom na to, kako se je življenjska doba podaljšala v zadnjih desetletjih, lahko ugotovimo, da imamo več kot dovolj časa. Le pravilno si ga moramo znati razporejati. Predstavljamo vam 5 načinov, kako narediti kar največ s časom, ki ga imate na razpolago.

Vzemite si en dan zase

V tem hitrem tempu življenja je pomembno, da si vzamete vsaj en dan na mesec zase. Vzemite si res cel dan, da se ustavite in premislite o tem, kaj želite doseči v življenju in kako blizu ste temu cilju. Pretehtajte, na kakšen način so strukturirani vaši dnevi, koliko od teh dejavnosti je potrebnih in katere so tiste, ki bi jih lahko izločili iz svojega urnika. Naredite nekakšno refleksijo dosedanjega življenja in pretehtajte, če ste na pravi poti. Premislite, če napredujete v pravo smer. Če ne, naredite plan, kako boste dosegli tisto, kar si želite. Pomembno je, da je ta dan namenjen izključno vam in da ste iskreni sami do sebe. Ne razmišljajte o tem, kaj od vas pričakujejo drugi, ampak katere so vaše srčne želje.

Planirajte krajše pavze

Pomembno je, da delo organizirate na način, da boste imeli med njegovim opravljanjem krajše pavze. Priporočljivo je, da si na vsako uro ali dve vzamete nekaj minutno pavzo. Zaradi tega ne boste opravili nič manj dela. Prav nasprotno. S tem, ko si boste vzeli kratek predah, boste z delom lahko nadaljevali z večjo zagnanostjo in motiviranostjo.

Pustite tehnološke naprave ob strani

Sodobna tehnologija prinaša številne prednosti. V trenutku se lahko povežemo s komerkoli želimo ali pa najemo informacije, ki jih potrebujemo. Pametni telefon nam omogoča hitro naročilo hrane, ustvarjanje profesionalne fotografije ali videa ter objavo raznih slik ali informacij v enem trenutku. Vse to je super in zelo mamljivo, vendar pa si moramo postaviti meje, sicer nas vse skupaj lahko hitro stane velik delež dragocenega časa, ki ga imamo na voljo. Bodimo pozorni na to, da nam tehnološke naprave služijo za tisto, kar potrebujemo, po drugi strani pa ne dovolimo, da bi nas zasužnjile. Predlog je sledeč: vzemite si vsaj en dan v tednu in se odklopite od teh naprav ter namesto tega navezujte osebne in bolj pristne odnose z ljudmi okoli sebe.

Preživite čas z ljudmi, ki niso taki, kot ste vi

Znan motivacijski govornik Jim Rohn pravi, da predstavljamo povprečje petih ljudi, s katerimi preživimo največ časa. Prav zato je pomembno, da pazljivo izbirate prijatelje in ljudi, s katerimi preživite veliko časa. Ta odločitev bo namreč vplivala na vaše razmišljanje in delovanje. Družite se torej z ljudmi, ki dajejo dodano vrednost vašemu življenju in ne s tistimi, ki vas želijo odvrniti od vaših želj in ciljev.

Naj bo vaš cilj ta, da se obkrožate z ljudmi, ki so v določenih pogledih drugačni od vas in ki vas spodbujajo k temu, da preizkusite kaj novega in greste izven cone udobja. Če boste čas preživljali le z ljudmi, ki imajo enake interese in delajo enake stvari, boste obstali na mestu, namesto da bi se učili in rastli.

Zabavajte se

V današnjem času veliko služb posameznikom predstavlja stres in napor. Zaposleni se včasih celo hvalijo s tem, kdo je bolj pod stresom, v smislu, da je to znak tega, da je človek deloven in zagnan. Po drugi strani pa večina ljudi prosti čas nato preživi tako, da se napijejo s prijatelji ali gledajo televizijo ali posnetke na Youtubu. Na tak način izgubimo veliko dragocenega časa in pozabimo uživati. Stres ni pokazatelj vaše delavnosti, ampak napačnega pristopa do dela. Skušajte v vsakem delu, ki ga opravljate, najti nekaj, kar vas veseli. Bodite zagnani, vendar ohranjajte pozitivno razmišljanje. Prosti čas pa preživite na zdrav način npr tako, da se posvetite neki rekreativni dejavnosti. Le tako boste v življenje vnesli ravnovesje in veselje. Živeli boste bolj polno in srečno. Pa tudi produktivnost na delovnem mestu se bo na tak način povečala.

Vir: addicted2success.com

Scroll to top