prenehajte z odlašanjem

Kako se spraviti k delu, ko vam ni do tega?

Vsi smo se že kdaj znašli na tem, da smo se le s težavo prisilili do tega, da bi opravili tekoče delo. Našli smo druge aktivnosti, ki smo se jih veliko raje lotili in delo odložili na kasnejši čas. Kljub temu, da se ob tem za kratek čas počutimo bolje, saj smo se izognili neprijetnim opravilom, pa smo si s tem naredili medvedjo uslugo. Ko smo se kasneje lotili opravkov, je bil njihov seznam še daljši in začeti z delom še težje. S tem se poveča tudi raven stresa. Prav zato nam odlašanje prinese več slabosti kot koristi. Kako se mu torej izogniti in delo opraviti čim bolj sproti?

Če se želimo izogniti odlašanju, se moramo v prvi vrsti znati motivirati za delo. Dostikrat pa lahko motivacijo najdemo šele kasneje, ko se dela dejansko lotimo.

Prekinite začaran krog odlašanja

S tem, ko z neko dejavnostjo odlašamo, se poveča naša tesnobnost. Posledično odlašamo še bolj. Tako se krog sklene. Da bi lahko pretrgali to navado, moramo najprej ugotoviti, zakaj se tako želimo izogniti določenih opravil. Če že ne uživamo v samem procesu dela, se lahko motiviramo s tem, da se osredotočimo na končni rezultat, ki ga bomo z določeno dejavnostjo dosegli. Osredotočimo se lahko na nagrado, ki jo bomo za to prejeli, na veselje ob uspešno zaključenem projektu. Obstaja pa tudi drug tip ljudi, katerega motivirajo njegove vrednote. Ker mu je pomembno, da do dela pristopa odgovorno in da delo opravi kakovostno, ga bo to motiviralo samo po sebi.

Najdite torej nekaj v delo, kar vas bo motiviralo, da se boste pripravili do njega. Nato si naredite jasen načrt, kdaj boste začeli in s čim. Tega se tudi držite, brez izgovorov.

Izkoristite zdajšnji trenutek

Avtor prispevka pravi, da se drži specifične jutranje rutine, ki ga zbudi in privzdigne. Posledično se napolni z novo energijo in do vseh opravkov, ki so pred njim, pristopa z boljšo voljo in več motivacije. Če torej najdete načine, da se spravite v dobro voljo, bo to zelo pozitivno vplivalo na vašo delovno zagnanost skozi cel dna. Po drugi strani pa v primeru, če dan začnete s hitenjem in stresom ter če premalo spite, bo to vplivalo na kakovost celotnega dneva in naredili boste manj, kot bi lahko.

Ne pretrgajte verige

Ko vam enkrat uspe skozi dan ohraniti motiviranost in opraviti vse tekoče opravke, je pomembno, da to ne bo zgolj enkraten dogodek, ampak da tak način dela vpeljete v svoj vsakdan. Kako se do tega pripravite? Najdite nekaj, s čimer se boste nagradili vsakič, ko boste uspešno izpeljali dnevni načrt. Že to, da boste vsakič, ko vam bo uspelo, v koledar napisali kljukico, vas lahko pritegne k temu, da boste kljukico napisali tudi v vseh naslednjih dneh, ki sledijo. Najtežje vam bo na začetku, ampak kmalu vam bo tak način dela prešel v kri. Postal bo del vaših navad. Takrat bo vse lažje. Samo potrudite se in vztrajajte na začetku. Ta princip lahko seveda uporabite tudi na drugih področjih svojega življenja. Recimo, ko se spravljate k temu, da bi začeli dnevno telovaditi ali se zdravo prehranjevati.

Recimo, da se želite navaditi redno pisati blog. Določite vsak dan uro, ob kateri se boste tega lotili. Potem pa le vzdržujte navado na dolgi rok. Preden se lotite določene aktivnosti, se lahko motivirate s tem, da se prej za 10 minut posvetite neki dejavnosti, ki jo radi opravljate. Lahko gre za to, da popijete kavo ali pa pogledate smešen posnetek. Vendar pa si čas striktno odmerite in se po izteku načrtovanih 10 min resno lotite dela. Na tak način se bodo možgani naučili, da po lepi aktivnosti sledi izvedba dnevnih nalog.

Zanetite ogenj napredka

Treba se je zavedati, da se motivacija dostikrat ne rodi že ob začetku dela. Dostikrat se morate najprej truditi nekaj časa in ko vidite, da uspešno opravljate delo ter ko se začnejo kazati prvi rezultati, takrat se rodi tudi motivacija. Ta vas potem žene naprej, ko se lotevate novih projektov. Uspešnejši kot ste pri delu, bolj vas to motivira, da boste dali vse od sebe in da bo tako ostalo tudi v prihodnje.

Bistvo je tore, da najdete način, da se pripravite do tega, da boste konstantno sledili zastavljenim načrtom. Ko se boste vpeljali v to, bo vedno lažje. Posledično boste pri opravljanju dela uspešni. Bolj kot boste uspešni, bolj boste tudi motivirani za delo vnaprej. Tako se bo sklenil krog produktivnosti.