POZOR: Smo SPOT točka! Pri nas lahko uredite tudi spremembo sedeža!
+386 (0)30 708 807
[email protected]
obračun plač zaposlenih

Kako se izvede obračun plač?

Obračun plač je postopek, ki se ga je treba v vsakem podjetju skrbno lotiti. Gre za zelo pomembno in občutljivo področje. Zaposleni so največje bogastvo vsakega podjetja. Stroški za njihovo delo so lahko visoki. Vendar pa če imate v podjetju zaposlene prave ljudi, je njihova vrednost neprecenljiva. Tudi če ste se sprva poslovanja lotili samostojno, obstaja precejšnja verjetnost da bo z rastjo poslovanja treba dobiti dodatno pomoč. Kako torej določiti višino plače zaposlenih?

Bruto in neto plača

Seveda že vsi poznamo ta dva pojma. Vseeno pa je treba še enkrat opozoriti, da se morate zavedati razlike med bruto in neto plačo. Znesek, ki ga boste namreč nakazali zaposlenemu ne bo enak znesku, ki ga bo ta dejansko prejel. Za zaposlenega morate namreč kot delodajalec po zakonih kriti prispevke za socialno varnost. Poleg tega pa mu pripada tudi nadomestilo za malico in vožnjo. Ta strošek pride v poštev za vsak delovni dan, ko je zaposleni prisoten na delovnem mestu.

Delovne naloge

Treba je skrbno preučiti, kakšne zadolžitve čakajo zaposlenega na delovnem mestu, da uspešno izvedeno obračun plač. Če je delo nevarno, mu pripada določen dodatek na nevarno delo. Prav tako je v primeru precej kompleksnega in miselnega dela. Bolj kot je delo težavno, večje naj bi bilo plačilo. Dobro je, če primerjate plače za podobno delo v drugih podjetjih, da boste dobili predstavo, kakšna naj bo plača zanj.

Izkušnje in izobrazba

Vsak zaposleni ima pred prihodkom na delovno mesto določeno preteklost. Ta obsega izobrazbo in morebitne delovne izkušnje. Višja kot je njegova izobrazba in več kot ima delovnih izkušenj, višje naj bi bilo plačilo, ki naj bi se mu mesečno izplačevalo. Če je zaposleni že nekaj časa v podjetju, potem mu pripada tudi dodatek na delovno dobo. Posebna pravila obstajajo tudi v primeru, če gre za starše z enim ali več otrokom. Tudi v tem primeru so ti deležni nekaterih ugodnosti na tem področju.

Predvsem je pomembno, da obračun plač ustreza zaposlenemu. Če bo zadovoljen z višino plače, bo tudi bolj zavzeto in kakovostno opravljal svoje delo.

Scroll to top