varčevanje pri tiskanju

Kako privarčevati s stroški tiskanja?

Vsi, ki se na vsakodnevni bazi poslužujete tiskanja v zasebne ali poslovne namene, veste, da je lahko to področje tudi vir številnih stroškov. Stroški nastajajo z nakupom papirja in kartuš, v katerih je shranjeno črnilo. Kaj lahko naredite sami, da bi te stroške čim bolj oklestili? Obstajajo številni triki, ki vam jih bomo predstavili v tem prispevku.

Obojestransko tiskanje

Eden izmed najpomembnejših in najpreprostejših ukrepov za prepolovitev stroškov papirja je ta, da samodejno nastavite opcijo obojestranskega tiskanja. Na tak način se bo vsebina, ki jo želite natisniti, natisnila na obeh straneh papirja. Pri naprednejših tiskalnikih je možno samodejno obojestransko tiskanje, pri čemer vam ni treba posegati v sam postopek. V primeru, če pa si lastite osnovnejši tip naprave, pa boste morali besedilo najprej natisniti na eno stran šopa papirja, nato liste ročno obrniti in natisniti še drugo stran.

Dve elektronski strani na eni natisnjeni

Druga možnost, da privarčujete pri stroških papirja, je ta, da dve elektronski strani spravite na eno natisnjeno. Ta metoda je seveda uporabna zgolj v primeru, ko gre za gradivo, ki ga nameravate uporabljati v interne namene (za lastno uporabo ali deljenje med sodelavci).

Ekonomični način tiskanja

Če želite prihraniti na črnilu, je vsekakor zelo uporabna funkcija ekonomičnega tiskanja. To opcijo izberete, ko že pripravite dokument v Word obliki in izberete ukaz tiskanje. Tam kliknete na možnost ekonomičnega tiskanja, kar pomeni, da bo pri tiskanju uporabljene manj barve kot sicer. Tudi ta funkcija ni priporočljiva v primeru, če zahtevate brezhibnost pri kakovosti natisnjenega dokumenta. Uporabna pa je, če želite dokument uporabljati za lastne potrebe ali ga deliti med sodelavci.

 Vrsta pisave

Na dolgi rok boste veliko privarčevali pri porabi črnila, če boste za pisanje v Wordu uporabili čim manjšo in ožjo pisavo, ki ne bo krepko označena. Kljub temu, da se vam tak ukrep zdi neučinkovit, pa se bodo v daljšem obdobju definitivno poznali rezultati.

Je tiskanje res potrebno?

Vsekakor boste največ za zmanjšanje stroškov tiskanja naredili, če se za tiskanje ne boste odločili, če ni res nujno. Zaradi dostopnosti tiskalnika smo navajeni, da avtomatsko natisnemo nekaj, kar sploh ne bi bilo treba. Želite zgolj prebrati dokument? Potem to naredite preko ekrana. Dokument si lahko tudi shranite za kasneje. Nameravate posredovati besedilo sodelavcu? Pošljite mu kar prek maila.