POZOR: Smo SPOT točka! Pri nas lahko uredite tudi spremembo sedeža!
+386 (0)30 708 807
[email protected]
povečanje produktivnosti

Kako povečati produktivnost na delovnem mestu?

Vsak dan ima omejeno število ur. Samo od vas je odvisno, na kakšen način jih boste vnovčili. Pri opravljanju delovnih obveznosti imate dve možnosti; ali boste za to, da bi opravili vse naloge, ostali na delu več časa ali pa boste delali manj in boste takrat bolj produktivni. Seveda vsi stremimo k drugi možnosti. Povečati svojo produktivnost ni nobena višja znanost, je pa treba biti dober pri upravljanju s časom. Naslednji nasveti vam pri tem lahko pomagajo.

Vpogled nad tem, koliko časa namenite posameznemu opravilu

Prvi korak k izboljšanju produktivnosti je, da se opazujete, koliko časa porabite za posamezne delovne obveznosti in koliko časa zapravite za nekoristne opravke. Ko boste to ugotovili, boste lažje izločili dejavnosti, ki vam po nepotrebnem odžirajo čas.

Vzemite si čas za krajše odmore

Čeprav se mogoče sliši kontradiktorno, boste zaradi krajših odmorov, ki si jih boste naredili, opravili več, kot bi sicer. S tem, ko se boste med delom za krajši čas odpočili, se bo povečala vaša koncentracija, kar bo pozitivno vplivalo na delovni proces. Med odmori se možgani odpočijejo, zato boste po njem lažje nadaljevali z obveznostmi.

Postavite si roke, do kdaj naj bi kaj naredili

Čeprav se mogoče z neko nalogo ne mudi tako zelo, jo boste veliko hitreje opravili, če si boste postavili jasen rok, do kdaj naj bo narejena. Postavite si nek realen rok, ki vas bo spodbudil, da boste delo opravljali v normalnem tempu in vas hkrati ne bo spravljal v stres.

Pravilo dveh minut

Podjetnik Steve Olenski priporoča, da se držite naslednjega pravila dveh minut; Če se med opravljanjem dela pojavi opravek, ki bi vam vzel 2 minuti ali manj, ga naredite takoj. Na tak način vam bo vzel manj časa, kot če bi ga odložili in se ga lotili kasneje.

Odpovejte se ne nepotrebnim sestankom

Čeprav so sestanki dostikrat nujni za razrešitev določenih dilem in sklenitev dogovorov, pa je velik del le-teh nepotrebnih in vam samo po nepotrebnem jemljejo čas. Po neki študiji v povprečju zaposleni porabijo 31 ur na mesec za sestanke, ki jim po nepotrebnem jemljejo čas. Preden se dogovorite za naslednji sestanek, se vprašajte, če je ta res potreben ali lahko na druge načine rešite določeno zadevo; recimo s klicem ali prek elektronske pošte. Če ugotovite, da sestanek ni tako nujen, ta čas raje prihranite za pomembnejša opravila.

Samo eno opravilo naenkrat

Čeprav nas v navalu obveznosti dostikrat zanese in se želimo lotiti kar vseh hkrati, bomo na tak način naredili manj. Veliko bolj uspešni bomo pri delu, če se bomo lotili ene naloge in z drugo nadaljevali šele, ko bo prva zaključena. Na tak način bomo vso svojo pozornost lahko posvetili le eni stvari, ta bo posledično narejena hitreje in bolj kvalitetno.

Redna rekreacija

Organizirajte si prosti čas na način, da vanj vključite redno telesno vadbo. Zadostuje že polurni sprehod vsak drug dan. Če pa vam je šport blizu, se lahko odločite za tek ali kakšen drug šport. To vam bo pomagalo izboljšati delovni elan, hkrati pa boste naredili še nekaj dobrega za svoje zdravje.

90 minutni intervali

V neki študiji je bilo ugotovljeno, da lahko največ 90 minut v kosu produktivno opravljamo delo. Po tem času si je pametno vzeti krajši odmor, nato pa z delom nadaljevati. Kljub temu, da bomo na tak način delu posvetili nekaj minut časa manj, pa bo le-to hitreje opravljeno.

Uredite si prijetno delovno okolje

V neki študiji je bilo ugotovljeno, da se delovna produktivnost pri zaposlenih poveča, če ti delo opravljajo v prostoru z estetskimi poživitvami kot so rastline, slike, sveče ali karkoli drugega, kar vam pričara nasmeh na obraz. V takem prostoru se ljudje dobro počutimo, zato se tudi dela lotimo bolj zagnano.

Zmanjšajte možnost motenj na minimum

Če velikokrat do vas pride kdo od sodelavcev in se z vami zaplete v kratek klepet, lahko to zelo slabo vpliva na sam potek dela. Kljub temu, da lahko tak klepet pozitivno vpliva kot oblika odmora med delom, pa lahko, če se pojavlja prepogosto in ravno sredi dela, pomembno ovira vašo produktivnost. Zato je pametno, da določite ure, ko vas sodelavci lahko motijo, zaprete vrata, ko delate na kakšnih pomembnih projektih ali pa del obveznosti, za katere je potrebna velika mera koncentracije, opravite doma.

Vir: .inc.com

Scroll to top