POZOR: Smo SPOT točka! Pri nas lahko uredite tudi spremembo sedeža!
+386 (0)30 708 807
[email protected]
organizacija delovnega časa

Kako organizirati svoj čas?

Dokler ste zaposleni, za razporejanje vašega delovnega časa skrbijo drugi. Določeno je, kdaj morate priti na delo, koliko ur morate tam ostati in kaj vse morate narediti v tem času. S prehodnom na samostojno podjetniško pot pa se vse spremeni. Naenkrat vse to pade na vas. Vi ste tisti, ki si določite cilje; tisti, ki določite načine, kako boste prišli do teh ciljev in na kakšen način boste organizirali svoj delovni čas. Sploh na začetku je to lahko precej težka naloga, ki zahteva veliko samodiscipline. Da bi vam olajšali situacijo, smo pripravili nekaj predlogov.

Najprej določite, kaj želite doseči v nekem časovnem obdobju

Stvar je torej realizirana; zapustili ste redno službo in se podali na svoje. Ukvarjali se boste z dejavnostjo, ki vas veseli in o kateri že nekaj veste od prej. Proizvajali boste določene izdelke oziroma storitve, za katere vam bodo stranke plačevale. Želite si torej, da bi čim prej prišli do želene vsote in da boste dobivali redne mesečne prihodke, ki vam bodo omogočali preživetje, kasneje pa seveda še kaj več od tega.

Recimo, da ste se odločili, da boste vzpostavili turizem na svoji kmetiji. Vaš cilj je torej, da boste imeli v določenem obdobju kar največ gostov. Kako boste ta cilj dosegli? Seveda morate objekt najprej ustrezno urediti, vzpostaviti prenočišča. Če želite privabiti kar največ gostov, boste morali ponuditi nekaj dodatnega. Mogoče boste apartmaje nadstandardno opremili, pripravili nekatere dejavnosti, ki jih bodo imeli obiskovalci na voljo, potem pa se boste morali posvetiti marketingu, da bo za vas izvedelo čim več ljudi.

Določite prioritete

Zdaj, ko veste, česa vse se boste lotili, si morate določiti, kaj od tega ima prednost. Vedno se najprej lotite najnujnejših stvari, šele nato se posvetite tistim, ki lahko počakajo. Poskrbite tudi za to, da si ne boste zastavili preveč ciljev. Vedno ocenite, katere dejavnosti vam bodo prinašale največ učinkov. Tiste, ki se v preteklosti niso izkazale za najboljše, pa raje opustite in ne izgubljajte časa z njimi.

Recimo, da ste se lotili oglaševanja dejavnosti. Odločite se, da boste oglaševali prek družabnih omrežij Facebooka, Instagrama, prek radia in vaše spletne strani. Izkaže se, da oglasi prek radia nimajo pravega učinka in da z njimi ne dosežete ciljne publike, poleg tega pa na ta račun zapravite dosti več denarja kot za ostale metode oglaševanja, ki so po drugi strani bolj učinkovite. Smiselno je torej, da radijsko oglaševanje črtate s seznama, saj vam glede na vložena finančna sredstva (ali čas) ne prinaša toliko učinkov kot druga sredstva.

Organizirajte svoj delovni čas

Zdaj, ko ste si postavili cilje in opredelili načine, na katere jih boste dosegli ter ste določili tiste najpomembnejše stvari, ki se jih je smiselno lotiti, morate le še sestaviti delovni urnik in se ga držati. Priporočljivo je, da urnik pripravite vsak teden posebej za en teden vnaprej in vanj vključite vse obveznosti. Vedno najtežje opravke, ki vam predstavljajo največji miselni izziv, načrtujte zjutraj oziroma dopoldne, rutinske stvari pa popoldne ali proti večeru. Zjutraj smo namreč bolj spočiti in zato se takrat lažje lotevamo miselnih izzivov. Po drugi strani nam popoldne raven energije že upada in takrat je bolj smiselno čas psovetiti nekim rutinskim opravilom kot so stiki s strankami; odgovarjanje na njihove maile, telefonska komunikacija, posodabljanje informacij na spletni strani in podobno.

Znotraj tedenskega plana si organizirajte še vsak dan posebej. Pri tem točno določite uro, kdaj se boste dela lotili. Pomembno je, da načrtujete tudi obvezne krajše in vsaj eno daljšo pavzo. Izkoristite jih za aktivni oddih, če se le da. Morda pojdite na krajši sprehod ali pa naredite nekaj telovadnih vaj. To vam bo dobro delo, saj boste miselne napore sprostili. Možgani se bodo medtem odpočili in pripravljeni boste, da nadaljujete z delom.

Poskrbite tudi za to, da si najedete miren kotiček za delo, kjer se boste dobro počutili in vas nihče ne bo motil. Če delate doma, dajte domačim jasno vedeti, naj vas ne motijo v času, ki ste si ga določili za delo. Posrkbite za to, da si vsaj en dan v tednu vzamete za popoln odklop od dela in če je možno, dan preživite v naravi. Tako se boste napolnili z novo energijo in zagonom za tekoče delovne obveznosti.

Scroll to top