POZOR: Smo SPOT točka! Pri nas lahko uredite tudi spremembo sedeža!
+386 (0)30 708 807
[email protected]
organizacija vašega delovnega časa

Kako organizirati delovni čas, če ste sami svoj šef

Ko ste bili v redni službi in je bil vaš delovni čas striktno določen na termin od 8. do 16. ure, ste verjetno sanjali o svobodi in tem, da bi bili sami svoj šef in si čas razporejali po svoji volji. Ko pa ste enkrat podjetnik, lahko ugotovite, da to ni tako enostavno, kot je najprej izgledalo. Če torej ugotovite, da vam razporejanje delovnega časa ne gre tako dobro od rok, imamo za vas nekaj predlogov, kaj lahko naredite na tem področju, da boste pri tem bolj uspešni.

Ključ je v dobri organizaciji

Pomembno je, da se kljub temu, da je organizacija časa povsem na vas, tega ne lotite preveč spontano. Sicer je super, da v primeru, ko morate nujno urediti nekaj drugega, niste vezani na termine, vseeno pa morate v sistem vnesti dobršnjo mero organizacije. Najbolje je, če določite dolgoročne in kratkoročne načrte, kaj želite v določenem obdobju doseči. Tako lahko določite mesečni plan. Pri tem veste, kaj vse morate takrat opraviti. Recimo, da nameravate v tem obdobju postaviti spletno stran podjetja, narediti tekoče obveznosti in se aktivno lotiti marketinških pristopov. Najprej boste točno definirali, katere naloge morate za dosego teh ciljev narediti. Potem boste ocenili, koliko dela vam bo vse skupaj vzelo. Potem pa ta čas smiselno razporedite po dnevih.

Kljub temu, da vam ni treba vsak dan začeti delati ob isti uri, pa je pirporočljivo, da že vnaprej določite, kdaj je zadnji čas, ko se boste lotili dela. Tako je smiselno naslednji delovni teden načrtovati že v nedeljo. Določite koliko ur boste vsak dan namenili delu, kdaj boste začeli in kdaj končali. Ne pozabite tudi na načrtovanje obveznih dolgih in kratkih pavz, saj boste prav zaradi njih lahko bolj produktivni pri opravljanju nadaljnjega dela.

Spremljajte svoj napredek

Ne samo, da si naredite točen načrt, kdaj in koliko boste delali. Pomembno je, da si beležite tudi, v kolikšni meri ste plan uspeli realizirati. Spremljajte, kaj je tisto, kar vas pri delu ovira. Kaj je tisto, zaradi česar ne uresničite plana, ki ste si ga zadali? Razmislite, kaj lahko naredite za to, da bi moteče dejanike kar najbolj zajezili. Po drugi strani pa se ne pozabite nagraditi za vsakič, ko vam uspe slediti zastavljenemu planu in ko dosežete katerega od zadanih ciljev. Tako boste sami sebe motivirali za delo.

Zagotovite si mir pri svojem delu

Zelo pomembno je, da si priskrbite dobre delovne pogoje. Če delate od doma, se odmaknite v miren kotiček, kjer vas nihče ne bo motil. Domačim dajte jasno vedeti, kdaj se boste posvečali delu in jim povejte, da vas takrat ne smejo motiti. Zagotovite si primerno osvetlitev. Prostor, v katerem boste delali, mora biti svetel, sicer boste kmalu postali utrujeni. Poleg tega mora biti ugodno temperiran. V njem vas ne sme zebsti, pa tudi preveč toplo ne sme biti, ker boste sicer spet hitro postali zaspani.

Pomembno je tudi, da si na svoji delovni površini zagotovite red in čistočo. Vse stvari, ki jih ne potrebujete v tem trenutku, naj bodo pospravljene v predalu. Tako boste lahko ohranjali bolj mirne in zbrane misli.

Dovolj rekreacije

Šport ni le nekaj, s čimer skrbimo za svoje zdravje. Pomembno vpliva tudi na naše počutje in produktivnost. Prav zato rekreacije kljub natrpanemu urniku ne izločite iz seznama. Poskrbite, da se ji boste posvečali vsaj nekajkrat na teden. Izberite tisto vrsto športa, ki vam je najbolj pisan na kožo. Pomembno je, da se boste pri tem dobro počutili in se dobro razgibali. S tem boste spodbudili tudi boljše delovanje možganskih aktivnosti.

Zgodnje vstajanje

Rek “rana ura, zlata ura” še kako drži. Tudi če ste sam svoj šef, se potrudite, da boste vstali čim bolj zgodaj in da boste z delovnimi obveznostmi začeli čim prej. Po drugi strani je pomembno tudi to, da si zagotovite dovolj spanca, saj vam bodo le spočiti možgani omogočali kar najbolj učinkovito opravljanje dela.

Načrtovanje delovnih dni vsekakor ni ena izmed lažjih nalog. Vseeno pa je na tem področju smiselno vzpostaviti neko rutino, ki vam bo blizu. Ko se je boste nekaj časa držali, bo vse skupaj postalo veliko lažje. Važno je, da ne obupate. Spremljajte se in ugotovite, v katerem delu dneva ste najbolj produktivni in skušajte delovni čas organizirati v čim večji meri takrat. Tako boste z minimalnim vložkom energije lahko naredili največ.

Scroll to top