POZOR: Smo SPOT točka! Pri nas lahko uredite tudi spremembo sedeža!
+386 (0)30 708 807
[email protected]
kako-najti-kakovosten-in-cenovno-ugoden-zobni-implantat

Kako najti kakovosten in cenovno ugoden zobni implantat?

Natančno ceno za ugoden zobni implantat ne boste našli na spletu, saj je zobna protetika prilagojena posameznemu pacientu. To pomeni, da le zobozdravnik po pregledu in opravljeni diagnostiki stanja zob, dlesni in čeljustne kosti lahko določi, kakšen vsadek potrebujete za optimalno zdravljenje manjkajočih zob ali brezzobosti.

Običajno je tako, da zobozdravstvene ordinacije in zasebne dentalne klinike sodelujejo z določenimi proizvajalci protetike in za vsakega pacienta posebej naročajo protetične nadomestke, ki jih potrebujejo. V tem delu pa drži, da nekateri zobozdravniki ponujajo originalne in klinično preizkušene vsadke, drugi pa svojim pacientom nudijo generično zobno protetiko proizvajalcev, ki kopirajo originalne materiale in klinično ne preizkušajo materialov.

Ugoden zobni implantat v različnih materialih

Ceno vsadkov določajo uporabljeni materiali in tehnologija, ki povečuje sposobnost celjenja in nudi optimalno zlitje čeljustne kosti z vijakom, ki je del vsadka. Blagovni znamki Straumann in Neodent veljata za najbolj kakovostna proizvajalca, saj ponujata originalne vsadke, ki omogočajo optimalno bio kompatibilnost, hitro celjenje in dolgo življenjsko dobo. V vsakem primeru pa so vsadki lahko izdelani iz titana ali pa iz mešanice titana in cirkonija.

Tudi generična zobna protetika je izdelana iz teh materialov, razlika je v tem, da proizvajalci ne posodabljajo tehnologije in ne preizkušajo vsadkov na način, da bi zagotovili bio kompatibilnost in hitro celjenje. Zato vsadki običajno niso prevlečeni z določenimi materiali, vprašljiva pa je tudi trpežnost in vzdržljivost. Prav tako ne zagotavljajo poprodajnih storitev, kot je na primer naročanje delov, ki so čez desetletje potrebni pri zamenjavi, če se vijak ali opornica poškodujeta.

Ugoden zobni implantat je sestavljen iz treh delov

Dobro je vedeti, da zobni vsadek ni sestavljen le iz enega kosa, temveč iz treh delov. Najbolj pomemben je vijak, ki ga zobozdravnik vsadi oziroma kirurško pričvrsti v čeljustno kost. To je osnova protetike, saj vijak nadomešča zdravo korenino zoba in zobu vrača polno funkcionalnost. Drugi del implantata je opornica, ki jo zobozdravnik po nekajmesečnem celjenju namesti na vijak in predstavlja nekakšno vez med vijakom in zobno krono.

Zobna krona pa je tretji del zobne protetike. Zobno krono izdelujejo v protetičnem oziroma zobotehničnem laboratoriju, s katerim sodeluje zobozdravstvena ordinacija. Kron ne proizvajajo blagovne znamke implantatov, saj so izdelane po meri v laboratoriju. Vsi omenjeni deli protetike imajo svojo ceno, zato je končna cena sestavljena iz posamičnih cen.

Ugoden zobni implantat v različnih vrstah

Vijaki in opornice se med seboj razlikujejo po številnih lastnostih. Na primer, na voljo so tako krajši in tanjši vijaki, ki so primerni za pričvrstitev na prednji del čeljustne kosti, kot debelejši in daljši vijaki, ki jih zobozdravnik vsadi v zadnji del čeljustne kosti. Zato se tudi cena med njimi razlikuje. Zobni vsadki imajo tudi druge značilnosti, ki so prilagojene določenim bolezenskim stanjem.

Na primer, zobozdravnik bo izbral določeno vrsto vijaka z opornico v primeru, da se pacient sooča z izgubo čeljustne kosti ter spet ustrezno protetiko, če se pacient sooča s paradontozo kot boleznijo dlesni. Naloga zobozdravnika implantologa ali paradontologa je v tem, da zagotovi, da bo ugoden zobni implantat prilagojen stanju zob, dlesni in kosti posameznega pacienta.

Scroll to top