POZOR: Smo SPOT točka! Pri nas lahko uredite tudi spremembo sedeža!
+386 (0)30 708 807
[email protected]
Uspešni pri delu od doma

Kako boste kar najbolj uspešni pri delu od doma?

Delo od doma lahko zveni kot sanjska služba, vendar pa ni vse tako lepo, kot zgleda na prvi pogled. Če se odločate za opravljanje takega dela, se morate najprej vprašati, če ste res dovolj samoiniciativni, da boste pri takem delu lahko uspešni kljub temu, da ne boste v pisarni in da vas nihče ne bo fizično nadzoroval. Če je vaš odgovor da, potem je vsekakor vredno poskusiti. Delo od doma se čedalje bolj uveljavlja po celem svetu. Tak način dela je odlična možnost za delodajalce, ki želijo zaposliti specifičen kader, ki ga ni na voljo v bližini ali celo v neki državi. Prek dela od doma so geografske meje zabrisane in zaposlite lahko kogarkoli, ne glede na njegovo fizično lokacijo. Čeprav ima delo od doma številne prednosti, pa so zanj značilne tudi določene specifike, zaradi česar je potreben drugače pristop. Od ljudi, ki jim je tak način dela pisan na kožo in ki že nekaj časa delajo od doma, smo zbrali nekaj nasvetov, ki lahko koristijo tudi vam, če se odločate, da boste začeli delati na tak način.

Vzpostavite rutino

Pomembno je, da si začrtate nek urnik, ki se ga boste držali. Na tak način bodo dnevi bolj strukturirani. Če ste v službo običajno prihajali nekaj pred 8. uro, potem to navado nadaljujte tudi, ko delate od doma. Točno določite, kdaj boste imeli odmor za malico in morda za 15 minutni aktivni oddih, ko boste šli na kratek sprehod. Da bi ohranili produktivnost, je nujno, da so vaši dnevi strukturirani in da točno določite tudi uro, ko boste z delom končali. Če vaše delo vključuje sodelovanje s sodelavci, je še toliko bolj pomembno, da jim date vedeti, kdaj ste dosegljivi, da bodo vedeli, kdaj se lahko obrnejo na vas. Če je to pri vašem delu možno, lahko seveda načrtujete delo tudi v poznih popoldanskih ali večernih urah, morda ob vikendih. Pomembno je, da opazujete sami sebe in ugotovite, v katerem delu dneva ste najbolj produktivni in delo načrtujete takrat. Na tak način boste dosegali najboljše rezultate.

Omejite moteče dejavnike

Delovni kotiček, ki ga boste določili za opravljanje dela, je zelo pomembna odločitev. Poskusite določiti tako mesto, ki bo namenjeno izključno opravljanju dela, saj boste na tak način lažje naredili ločnico med poslovnim in zasebnim življenjem. Delovni prostor opremite tako, da bo na vas deloval čim bolj spodbudno. Zaprite vrata, da date na tak način vedeti sostanovalcem, da vas takrat ne smejo motiti. Na vsake toliko si lahko privoščite in izkoristite lep dan ter se na delo odpravite ven. Vendar naj bo to bolj izjema kot pravilo.

Ostanite povezani s sodelavci in redno komunicirajte z njimi

Eden glavnih problemov dela od doma je ta, da se lahko počutite izolirani, saj nimate rednega fizičnega kontakta s sodelavci, kot je to običajno pri delu v pisarni. Zato je pomembno, da se s sodelavci povezujete vsaj preko virtualnih orodij. Najbolje je, če se poslužujete video pogovora, kjer je prisoten tako glas sogovornika kot njegova podoba. Na tak način se boste čutili bolj povezani s sodelavci, ne boste toliko osamljeni, pa tudi morebitna vprašanja in nesoglasja bosta lažje reševali. Pri pisanju sporočil namreč zaradi odsotnosti govorice telesa in tona glasu dostikrat pride do nesporazumov. Če je možno, se s sodelavci na vsake toliko dobite tudi v živo. Tako se boste med sabo bolj povezali, posledično pa se bo povečala vaša pripadnost podjetju.

Ostanite v pripravljenosti in aktivni

Čeprav se veliko ljudi, ki delajo od doma, pohvali s tem, da lahko delo opravljajo kar v pižami, je to slaba ideja. S tem, ko se boste preoblekli pred opravljanjem dela, kot da bi šli ven, boste do dela pristopili bolj resno in z večjo vnemo. Pomembno je tudi, da poskrbite za rekreacijo. Vzemite si nekaj minut za rekreacijo pred začetkom opravljanja dela. Na tak način bodo tudi vaši možgani bolje delovali. Vzemite si med delom krajše odmore za pogovore s sodelavci ali za ogled smešnih videov. Pri delu v pisarni je namreč normalno, da vmes malo poklepetate z drugimi. To tudi pozitivno vpliva na delovno vnemo. Temu se zato pri delu od doma ne odrecite.

Fokus je na konstantnih rezultatih

Delo od doma se od dela v pisarni razlikuje tudi v tem, da se morajo tisti, ki delajo od doma še bolj potruditi, saj nihče ne vidi, če dejansko delajo. Štejejo le konkretni rezultati. Če ste v pisarni, potem lahko šef vidi, da sedite pred računalnikom in delate. Čeprav ste kakšen dan manj produktivni, drugi vedo, da delate. Pri delu od doma tega ni. Nihče vas ne nadzoruje. Nadrejeni lahko opazijo le, koliko dela ste opravili. Zato se morate še nekoliko bolj potruditi, kot če bi delo opravljali na klasičen način.

Vir: theladders.com

 

Scroll to top