POZOR: Smo SPOT točka! Pri nas lahko uredite tudi spremembo sedeža!
+386 (0)30 708 807
[email protected]
neuspeh v podjetništvu

Kaj se podjetnik lahko nauči iz neuspeha?

Počutite se grozno. Vložili ste ogromno časa in energije v to, da bi uresničili vašo podjetniško idejo in jo spremenili v poslovni uspeh. Res ste se trudili in se marsičemu odpovedali, na koncu pa je bilo vse zaman. Toliko planov ste imeli za prihodnost, zdaj pa se je vse sesulo v prah.

Nicah Caramba je pred leti odprl svojo restavracijo, ki je kar nekaj časa uspešno delovala. Potem pa se je čez noč vse spremenilo. Prihodki so postajali čedalje nižji in z njimi ni bilo več možno pokriti tekočih stroškov. Zaradi tega je bila ekipa prisiljena, da restavracijo zapre. Vsi so ji bili res predani in to je bil hud udarec za celotno ekipo. Že nekaj mesecev, preden je prišlo do propada, je postalo jasno, da bo do tega prej ali slej prišlo, vendar se ni nič več dalo popraviti. Kljub temu, da je bil Nicah Caramba ob tem močno pretresen, pa je ugotovil, da tudi, če bi na začetku poslovanja vedel, da bo do tega prišlo, bi se vseeno odločil za zagon restavracije. Kljub temu, da v podjetništvu dostikrat pride do neuspehov, padcev ali celo propada podjetja, pa je najbolj važno to, kaj se podjetnik iz vsega tega nauči in kako lahko pridobljeno znanje uporabi na svoji nadaljnji poti. Kaj se je naučil Nicah iz te izkušnje?

  1. V podjetništvu je potrebna fleksibilnost

Nikoli ne boste poželi uspeha, če ne boste prožni in prilagodljivi. Če hočete ali ne, neizbežno je, da bo prej ali slej prišlo do neke nepričakovane spremembe, ki bi zamajala trdne temelje. Zato se morate na spremenjene pogoje znati odzvati in po potrebi spremeniti poslovno strategijo.

Ko vas doleti nekaj nepričakovanega, ko doživite neuspeh, se ne smete zatakniti v tem. Življenje gre dalje. Znati se morate postaviti nazaj na noge in spremeniti določene stvari. Tista podjetja, ki so danes zelo uspešna, so šla v preteklosti skozi številne preizkušnje in padce. Vendar jih to ni ustavilo. Podjetniki se nikoli niso nehali truditi za postavljene cilje. Vsak padec s sabo prinese neko lekcijo, ki jo podjetnik lahko s pridom uporabi za naprej. Padec je tako priložnost za pridobivanje novega znanja in vnovično postavitev temeljev.

Namesto tega, da bi žalovali in ostali na mestu, se potrudite po najboljših močeh, da najdete rešitev za nastalo situacijo. Potem pa pogumno naprej.

  1. Naučite se poslušati tudi druge

Nicah pravi, da ob odločitvi za odprtje restavracije ni imel nobenih izkušenj v prehranski industriji. Vseeno pa ga je naprej gnala samozavest in prepričanje, da mu bo uspelo. Ni poslušal nasvetov, ampak je trmasto vztrajal pri svojem načrtu, ki si ga je zadal. Šele ko je posel propadel, se je spomnil vseh dobronamernih nasvetov, ki so mu jih dali drugi podjetniki. Če bi jih poslušal, se mu to mogoče ne bi zgodilo.

Iz tega se je naučil, da je včasih dobro poslušati tudi druge. Vseeno pa mora posameznik znati ločiti zrnje od plevela. Obstajajo negativni ljudje, katerih edina želja je, da spodbijejo še tako dobro idejo in podjetniku zatrejo željo po uspehu. Take ljudi je bolje preslišati, saj širijo le negativno energijo. Vredno pa je poslušati ljudi, ki so sami že šli po podobni poti, ki vas pri podjetništvu sicer spodbujajo, vendar pa vas hkrati opozorijo na določene nevarnosti in vas lahko naučijo, kako se jim lahko izognete. Tveganje je dobro. Vseeno pa morate pred vsakim tveganje premisliti, koliko je smiselno in predvideti mogoče posledice.

  1. Vaši neuspehi vas ne definirajo

Vsak podjetnik mora vedeti, da se bo prej ali slej na svoji poti srečal s kakšnim neuspehom. Temu se je skoraj nemogoče izogniti. Pomembno pri tem pa je, da se posameznik ne poistoveti z neuspehom in sebe tretira kot neuspešnega. Neuspeh vam ne sme priti do živega. Z morebitnimi padci se je treba naučiti živeti.

Veliko danes svetovno znanih podjetnikov je tekom svoje kariere doživelo več neuspehov, vendar pa jih to nikoli ni ustavilo. Padci so jim omogočili, da so na koncu končno ubrali pravo pot in postali uspešni. Ne gre torej za propad osebe, ampak določene ideje. Kar pa je le znak, da je treba poskusiti s kakšno drugo ali k njej pristopiti na drug način.

Prej, kot boste dojeli, da vas neuspeh ne definira, prej bodo z vaših pleč padla nepotrebna bremena. Neuspehi se ljudem po svetu dogajajo vsak dan. Razlika med tistimi, ki ne uspejo in med tistimi, ki uspejo, je le v tem, da tisti, ki so uspeli, po padcu niso odnehali, da jih to ni zlomilo, ampak jim dalo spodbudo, da so stvari drugič zastavili še bolje. Veliko bolje je poskusiti in pasti kot pa nikoli poskusiti in zamuditi priložnost za učenje in rast.

Vir: addicted2success.com

Scroll to top