Nike

Kaj se lahko naučimo od Phila Knighta, uspešnega podjetnika, ki stoji za blagovno znamko Nike?

Vsak pozna Nike, vendar pa le malo ljudi ve, kdo stoji za to blagovno znamko in kakšna je njegova zgodba o uspehu. Gre za Phila Knighta, o katerem je izšla tudi avtobiografija. Phil Knight se je po zaključku študija zaposlil v dobro plačani službi. Vendar pa to ni bilo tisto, kar je iskal. Sledil je svojim sanjam in ustanovil lastno podjetje, ki se ukvarja s prodajo športne obutve. Kaj se lahko mladi podjetniki naučijo iz njegove zgodbe o uspehu?

Ko se odločate za panogo, kamor boste vstopili, naj bo to kombinacija tega, kar radi počnete in kar potrebuje trg

Ko se podjetnik odloča, da bo začel z neko dejavnostjo, mora najprej dobro premisliti, v čem je dober, kaj je tisto, kar rad počne ter kaj ljudje potrebujejo. Ta princip so uporabili vsi podjetniki, ki so dosegli velik uspeh. Phil Knight je v času študija treniral atletiko, kasneje pa se je s tekom ljubiteljsko ukvarjal. Tek mu je predstavljal sprostitev, rekreacijo, med njim je prišel tudi do številnih idej. Ko je končal s študijem, je vedel, da si v življenju želi doseči nekaj več, vleklo ga je v podjetniške vode. Hkrati pa je zaznal tudi potrebe na trgu; ugotovil je, da ameriški trg potrebuje kvalitetnejšo športno obutev, zato je šel na Japonsko, kjer se je v kakovostni tovarni obutve dogovoril za uvoz njihovih čevljev. Njegovo podjetje se je najprej imenovalo Blue Ribbon, kasneje pa je blagovna znamka dobila današnje ime – Nike.

»Ne razlagaj ljudem (zaposlenim), kako naj opravljajo svoje delo. Povej jim, kaj morajo narediti in jim pusti, da te presenetijo z rezultati.« (Phil Knight)

Povezujte se z ljudmi, ki so boljši od vas / imajo več znanja / izkušenj na nekem področju

Ena najbolj pametnih potez, ki jih je naredil Phil Knight, je bila ta, da se je odločil za sodelovanje z bivšim tekaškim trenerjem Billom Bowermanom. Gre namreč za človeka, ki se je res spoznal na tekaške čevlje in njegovi nasveti so pri razvoju podjetja prišli še kako prav.

Poleg tega, da je bil Bowerman dober pri dajanju nasvetov s teh področij, je bil tudi preudaren poslovnež z izjemno osebnostjo. Bil je dober vodja in povezovalec ljudi. Imel je številne ideje in je zasnoval tudi nekatere izboljšave športne obutve.

Knight je tako veliko pridobil, ker je k sodelovanju povabil človeka, ki je lahko veliko pripomogel k razvoju kvalitetne znamke športne obutve.

Zaupajte, da vam bo uspelo, in vztrajajte

Strast in odločenost predstavljata obvezni sestavini vsakega uspešnega posla. Če stojite za svojo idejo in ste prepričani v to, da boste uspeli, potem boste v sodelovanje lažje prepričali morebitne investitorje in stranke.

Ko je Knight šel na Japonsko z namenom, da priznano tovarno s tekaško obutvijo prepriča v sodelovanje z njim, je imel le idejo in zagon. Ne sestanku ga je direktor vprašal, kako se imenuje podjetje, katerega predstavlja. Resnica je bila, da podjetja takrat sploh še ni imel in je v tistem času še živel pri starših. Vendar pa je vedel, da bi ob priznanju tega izgubil možnosti za sodelovanje, zato si je izmislil njegovo ime.

Takoj, ko je prišel nazaj v Ameriko, je ustanovil podjetje in pripravil vse, kar je bilo treba, za zagon posla. Tekom njegove poslovne poti ga je vedno vodila strast in prepričanost v to, da mu bo uspelo.

Ne prodajajte, ampak pokažite

Ko je bil Phil Knight še mlad, je nekaj časa prodajal enciklopedije od vrat do vrat. Vedel je, da enciklopedij nihče ne želi kupiti in tudi sam je to delo opravljal z odporom. Prav zato je prodal le malo enciklopedij in pri tem delu res ni bil uspešen.

Prav zato ga je skrbelo, ko se je lotil prodaje čevljev iz prtljažnika svojega avta. Vendar pa je bila tokrat situacija drugačna. Ljudem je predstavljal izdelke, v katere je verjel z vsem svojim srcem, o čevljih je razlagal z navdušenostjo. Prav zato je bil uspešen pri prodaji, ljudje so radi kupovali od njega. Med delom je bil pozoren na to, kaj bi še lahko izboljšal tako pri obutvi kot pri načinu prodaje. Vse te ideje je dodajal k ponudbi in na tak način je ponudba postajala vedno boljša in boljša.

S čevlji se je začel udeleževati športnih dogodkov in se dogovarjal s priznanimi športniki, da so jih nosili v času pomembnih tekem.

Ključnega pomena je torej, da verjamete v to, kar prodajate. Bolj kot ste strastni glede nečesa, bolj bodo ljudje kupovali od vas.

Vir: addicted2success.com