dobra-obrestna-mera-pri-varnih-nalozbah

Dobra obrestna mera pri varnih naložbah

Za varne naložbe, pri katerih ni treba sprejemati posebnega tveganja, dobra obrestna mera ni ravno značilna. Pričakujemo lahko le manjše donose, čeprav imajo takšne investicije seveda številne prednosti in so zelo priljubljene predvsem med tistimi, ki želijo varno vložiti večji del svojih prihrankov. Pričakujemo lahko vsaj nekaj odstotkov dobička, je pa to odvisno od izbranih investicijskih možnosti. V nekaterih primerih še vedno lahko računamo na dokaj dobre donose, seveda v primerjavi z drugimi investicijskimi opcijami z minimalnim tveganjem.

Kaj imamo torej na voljo? Med varnimi naložbami hitro najdemo nekaj takšnih, ki imajo zelo nizko tveganje in denarja pravzaprav ne moremo izgubiti, so pa razlike pri donosih lahko precej velike. Ravno zato se moramo premišljeno odločiti za pravo opcijo, saj naredi dobra obrestna mera veliko razliko – še posebej pri večjih investicijah za daljše časovno obdobje.

Dobra obrestna mera pri bančnih depozitih

Bržkone je najbolj znana možnost za varno naložbo bančni depozit. Zelo enostavno lahko svoja sredstva vežemo na ta način kar pri svoji banki, s tem da ne sprejemamo nikakršnih tveganj. Kakšne obrestne mere lahko pričakujemo?

Pričakovani donosi so v tem primeru precej nizki. Odvisni so od vloženih zneskov in predvsem od ročnosti investicije. A v vsakem primeru obrestna mera verjetno ostaja nižja od enega odstotka, kar pomeni, da morda ne bomo nadomestili niti inflacije, še posebej pri kratkoročnih depozitih. Že pol odstotka je dobra obrestna mera za depozite, zato ne gre za investicijo, pri kateri bi lahko pričakovali velike dobičke, je pa to seveda možnost, s katero lahko denar varno naložimo za dlje časa.

Dobra obrestna mera pri zavarovanih posojilih

Investicije v zavarovana posojila so prav tako varna naložba, s tem da lahko pričakujemo višje obrestne mere. Je pa tu več variacije in težko podamo točno številko. Dobra obrestna mera pri zavarovanih posojilih lahko dosega tudi 10 %, kar je seveda izvrstno za prilagodljive varne investicije. Veliko pogosteje pa se srečujemo z nižjimi obrestmi, a vseeno lahko računamo na dobiček. Tudi če je obrestna mera 5 %, je to dobra opcija za dolgoročne naložbe, za takšne investicije se odločamo tudi, če imamo kakšne večje vsote.

Dobra obrestna mera pri drugih investicijah

Med opcijami z minimalnim tveganjem verjetno ne bomo našli investicije, ki bi presegala 10 % donos – to je pravzaprav zelo dobra obrestna mera tudi za bistveno bolj tvegane investicije. Seveda pa pri teh še težje opredelimo pričakovane donose, v to pa moramo vkomponirati tudi tveganja za izgube. Ravno zato investicij med seboj ne moremo enostavno primerjati in se pogosto kar težko odločimo za posamezne opcije. Splača se investicije diverzificirati in izkoristiti prednosti različnih opcij, s tem da večino sredstev naložimo v varne opcije. Tvegane investicije imajo lahko precej višjo obrestno mero, vložek lahko hitro kar podvojimo, a še zdaleč niso takšne investicije tako enostavne kot zavarovana posojila, predvsem pa ne tako varne. Naj nas dobra obrestna mera torej ne zavede v slabe investicije, saj nam še tako visoki donosi prav nič ne pomagajo, če ostanejo le obljube na papirju.